[80 b3 2,0E ADD 115KM] zamiana na 2,0E 16V chyba 150KM
-
- Forum Audi 80
[80 b3 2,0E ADD 115KM] zamiana na 2,0E 16V chyba 150KM
czy ktoś mi powiedzieć czy jest to możliwe bez żadnych komplikacji i czy muszę coś jeszcze zmienić prócz samego silnika-mam tu na myśli osprzęt silnika i coś z układu napędowego i skrzyni biegów, elektryki itp. może ktoś mi powiedzieć ile taki silnik kosztuje
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Sprawdziłem w etce, te silniki mają inne rozdzielacze paliwa, wiązki oraz komputery. Choć jak by się uprzeć to może by wyrzeźbił coś z tego co masz przy swoim silniku.
Najlepiej by było wrzucić cały układ paliwowy i elektrykę od docelowego silnika albo wrzucić elektroniczny wtryski digifant. A 2,0 miało w B3 (6A) 137KM a w B4 (ACE) 140KM.
Druga sprawa, jeśli pytasz o takie rzeczy to wątpię abyś coś z tym zrobił...
Co do poprzedniego twojego tematu. Wsadzaj taki sam silnik jak miałeś albo trzeba zajrzeć do twojego i zobaczyć czy warto zrobić mu mały remont. Jeszcze pozostaje najtrudniejsze czyli doprowadzić mechaniczny wtrysk do kultury (falowanie obrotów).
Najlepiej by było wrzucić cały układ paliwowy i elektrykę od docelowego silnika albo wrzucić elektroniczny wtryski digifant. A 2,0 miało w B3 (6A) 137KM a w B4 (ACE) 140KM.
Druga sprawa, jeśli pytasz o takie rzeczy to wątpię abyś coś z tym zrobił...
Co do poprzedniego twojego tematu. Wsadzaj taki sam silnik jak miałeś albo trzeba zajrzeć do twojego i zobaczyć czy warto zrobić mu mały remont. Jeszcze pozostaje najtrudniejsze czyli doprowadzić mechaniczny wtrysk do kultury (falowanie obrotów).
-
- Forum Audi 80
powiem tak szczerze- nie bardzo łapię o co chodzi z tą wiązką bo rozdzielacz paliwa (to ta kopułka na przepływomierzu do której idą przewody paliwowe) i komputer (to cały ten komputerek sterujący pracą silnika który jest pod maską) a o co chodzi ci z tą wiązka to nie bardzo wiem, a już całkiem nie wiem o co chodzi z tym wtryskiem digifant.
Bo ja ja chcę zmienić silnik bo mój to padlina kompletna- mechanik mi powiedział ze na jednym tłoku mam mniejszą kompresję i dlatego pożera mi olej-teraz jeszcze zaczęły cykać zawory, a jak bym już coś robił to nie pogardziłbym większą mocą,a słyszałem że ze ten 2,0E 16V to już nieźle śmiga i praktycznie pali tyle samo-a zamierzam i tak założyć gaz-mam gaz w tym silniku i nie odczuwałem różnicy w mocy między benzyną a gazem, tylko dość dużą różnice przy portfelu- gaz 2,40 i pali mi tak przy dość ciężkiej nodze 12L a benzyny palił 9-10L benzyny która jest po 5zł :cry: :cry:
[ Dodano: 2011-03-28, 14:46 ]
i mam jeszcze jedno pytanie-
Czy silnik z B4 ten 2,0 16V będzie pasował do mojej niuni???????
Bo one miały inne przepływomierze chyba lepsze do gazu niż mój bo jam mam taki
[ Dodano: 2011-03-28, 14:49 ]
[ Dodano: 2011-03-28, 14:52 ]
przepraszam że tak ale nie umiem inaczej wstawić linku
http://xarchiwum.pl/przeplywomierz-obud ... 14775.html
a chciałbym może silnik z takim
http://xarchiwum.pl/audi-80-b4-115km-pr ... 22060.html
Bo ja ja chcę zmienić silnik bo mój to padlina kompletna- mechanik mi powiedział ze na jednym tłoku mam mniejszą kompresję i dlatego pożera mi olej-teraz jeszcze zaczęły cykać zawory, a jak bym już coś robił to nie pogardziłbym większą mocą,a słyszałem że ze ten 2,0E 16V to już nieźle śmiga i praktycznie pali tyle samo-a zamierzam i tak założyć gaz-mam gaz w tym silniku i nie odczuwałem różnicy w mocy między benzyną a gazem, tylko dość dużą różnice przy portfelu- gaz 2,40 i pali mi tak przy dość ciężkiej nodze 12L a benzyny palił 9-10L benzyny która jest po 5zł :cry: :cry:
[ Dodano: 2011-03-28, 14:46 ]
i mam jeszcze jedno pytanie-
Czy silnik z B4 ten 2,0 16V będzie pasował do mojej niuni???????
Bo one miały inne przepływomierze chyba lepsze do gazu niż mój bo jam mam taki
[ Dodano: 2011-03-28, 14:49 ]
[ Dodano: 2011-03-28, 14:52 ]
przepraszam że tak ale nie umiem inaczej wstawić linku
http://xarchiwum.pl/przeplywomierz-obud ... 14775.html
-
- Forum Audi 80
Wiązki to masa kabli zwiniętych razem.
Kupując silnik inny niż miałeś zabulisz drugie tyle za osprzęt potrzebny do przekładki (można próbować pożenić to z osprzętem który posiadasz ale to nie gwarantuje łatwego sukcesu).
EDIT
Druga sprawa nie wiem czy znajdziesz mechanika w okolicy który podjąłby się takiej przekładki.
Kupując silnik inny niż miałeś zabulisz drugie tyle za osprzęt potrzebny do przekładki (można próbować pożenić to z osprzętem który posiadasz ale to nie gwarantuje łatwego sukcesu).
Wszystkie 16V w B4 (i B3) były na mechanicznym wtrysku - czyli mniej więcej to samo co u ciebie i nie nadają się da gazu (chyba że do III generacji).bartek130191 pisze:Bo one miały inne przepływomierze chyba lepsze do gazu niż mój bo jam mam taki
EDIT
To jest 2.0 ABK 115KM z B4. I jest na elektronicznym wtrysku więc można wrzucić sekwencyjny gaz. Na takim jak masz przy AAD też może czwaknąć gaz i rozpylić przepływomierz (choć taki jest deczko tańszy).[ Dodano: 2011-03-28, 14:52 ]
Druga sprawa nie wiem czy znajdziesz mechanika w okolicy który podjąłby się takiej przekładki.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, 23:07 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
Skad wiesz ze zawory? To jak nazywasz "cykanie" niekoniecznie musi oznaczac ze to zawory...bartek130191 pisze:mechanik mi powiedział ze na jednym tłoku mam mniejszą kompresję i dlatego pożera mi olej-teraz jeszcze zaczęły cykać zawory
To ze cisnienia nie ma na jednym cylindrze tez nie musi oznaczac ze dol silnika jest padniety <ok>
A teraz skoro wiesz na czym stoisz to daj komus kumatemu zeby sprawdzil co jest nie tak,
Co do kupna 16V-nastki to masz pewnosc na co trafisz?
Najlepiej kup rozbite (lub niekoniecznie auto z mozliwoscia odpalenia silnika...
ABF ma 150km ale za komplet do pzekaldki trzeba zaplacic.
Co do elektryki, to jesli auto masz po 89r masz z gorki... chyba ze trafi sie z osprzetem odpowiadajacym elektryka
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
[80 b3 '88r] 2.0E zmina silnika na B3 2.0 16V
Witam koledzy
posiadam swoją lalę już ponad dwa lata no i niestety po przebyciu zimy zauważyłem dość znaczne ubywanie oleju, a raczej spalanie go,czasem aż niebiesko za mną, no ale do rzeczy, nie wiem dokładnie jaki mam kod silnika ale jest to b3 z 1988 roku oznaczenie na klapie ma 2,0E i jest na tym mechanicznym wtrysku (przepływomierze kosztowały mnie majątek i kupę nerwów) w dowodzie ma wpisane 83KW czyli ok.113KM o ile się nie mylę. Samochód chodzi strasznie nie równo,cały się trzęsie, mechanik powiedział że mam mniejsze ciśnienie na jednym tłoku. :shock: :cry: <buu> :cry:
I TERAZ MOJE PYTANIE :?:
Co muszę zrobić albo raczej co kupić bo robił będzie mechanik żeby założyć ten silnik do swojej lali
http://moto.allegro.pl/audi-80-po-wypad ... 37390.html
i ile może być koszt takiej przeróbki i czy będzie ona trudna i opłacalna? :?: :?: :?:
a może lepiej zrobić remont tego co mam? :?: :?:
posiadam swoją lalę już ponad dwa lata no i niestety po przebyciu zimy zauważyłem dość znaczne ubywanie oleju, a raczej spalanie go,czasem aż niebiesko za mną, no ale do rzeczy, nie wiem dokładnie jaki mam kod silnika ale jest to b3 z 1988 roku oznaczenie na klapie ma 2,0E i jest na tym mechanicznym wtrysku (przepływomierze kosztowały mnie majątek i kupę nerwów) w dowodzie ma wpisane 83KW czyli ok.113KM o ile się nie mylę. Samochód chodzi strasznie nie równo,cały się trzęsie, mechanik powiedział że mam mniejsze ciśnienie na jednym tłoku. :shock: :cry: <buu> :cry:
I TERAZ MOJE PYTANIE :?:
Co muszę zrobić albo raczej co kupić bo robił będzie mechanik żeby założyć ten silnik do swojej lali
http://moto.allegro.pl/audi-80-po-wypad ... 37390.html
i ile może być koszt takiej przeróbki i czy będzie ona trudna i opłacalna? :?: :?: :?:
a może lepiej zrobić remont tego co mam? :?: :?:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
no dobra ale wraz zadnej konkretnej odpowiedzi wsadziłem juz drugi taki sam silnik jak miałem to co pytałem jakieś poł roku temu i nic, zrobiło się dokładnie to samo z tym nowym niby nowym, identyczne objawy i tak samo zjada olej jak tamten fakt ze był z nie pewnego źródła ale to mniejsza o to, ja chce wsadzić ten 137 kucy i potrzebuje konkretnych informacji i czy skrzynia nada mi się ta sama czy pomożecie mi z tym problemem
[ Dodano: 2011-09-13, 22:08 ]
i jaki tego koszt bedzie
[ Dodano: 2011-09-13, 22:08 ]
i jaki tego koszt bedzie
-
- Forum Audi 80
Bo pytasz o rzeczy których nikt z tu zaglądających nie robi na codzień.bartek130191 pisze:no dobra ale wraz zadnej konkretnej odpowiedzi
Skrzynia będzie pasować, silnik też powinien pasować na mocowanie od 3A a jak nie to można coś wyrzeźbić.
Pytaj mechanika, im więcej kupisz z osprzętu dawcy tym będzie łatwiej. A najlepiej mieć cały samochódbartek130191 pisze:Co muszę zrobić albo raczej co kupić bo robił będzie mechanik żeby założyć ten silnik do swojej lali
Choć tam też masz mechaniczny wtrysk z LPG i stary silnik więc nie wróże że wyjdzie z tego coś dobrego.
Dla najmniejszych problemów proponuje przeszczepić:
- silnik z osprzętem (alternator, układ wtryskowy, łapy silnika)
- elektrykę czyli wiązkę silnika i wiązkę komputera jak i sam komputer.
Policz części zapytaj ile mechanik weźmie dodaj do siebie i będziesz miał koszta.bartek130191 pisze:i jaki tego koszt bedzie
Ja za taką robotę (mają do dyspozycji części z kompletnego samochodu dawcy) policzyłbym z 500zł, zwykła przekładka silnika ze 300zł a do tego 200zł za przekładkę układu wtryskowego, elektryki i inne nieoczekiwane sprawy.
Tutaj jeden człowiek wsadził podobny silnik 2.0 16V z Corrado (tam silnik jest poprzecznie więc bardziej skomplikowane) zamiast 1.8 > https://audi80.pl/takie-zwykle-b3-vt43366.htm