Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio a odpalanie auta

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 21 sie 2007, 23:02

Bartekb88, jeśli masz radio bezpośrednio pod aku to w takim razie w czasie odpału masz rzeczywiście bardzo duży spadek napięcia i dlatego Ci się wyłącza. Jak radyjko jest podłączone pod oryginalną wiązkę to jak już pisałem ECU w czasie rozruchu odłącza wszystkie zbędne odbiorniki oprócz postojówek.
Nie radzę kombinować z kondensatorami bo może dojść do sporego przepięcia i skasujesz radyjko.

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 22 sie 2007, 18:36

Tez sadze że lepiej by było nieeksperymętować.Ecu odłacza zbedne odbiorniki w czaśie rozruchu tylko nie radio jak miałem orginał audi to sobie grało tak było w moim przypadku.a to co mam teraz wyłacza sie.jak coś wymyślicie dacie znać.wybieram sie z moim autkiem do elektryka to popytam sie co z tym zrobić a pojade bo tulejki mi padają na silniku od wętylatora chłodnicy

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 sie 2007, 18:43

Michałek Ty masz PM, a tam jest trochę inaczej niż w ABK. W każdym razie radyjka są tak skonstruowane, że jak napięcie zasilania spadnie do określonej granicy to radyjko się wyłącza. Ma to na celu zapobieganie całkowitemu rozładowaniu padającego aku. Jakbyś miał aku o większej wydajności lub pojemności to prawdopodobnie by nie gasło.

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 22 sie 2007, 18:57

Jak miałem to radyko w goliku wcześniej nówka akumulatoek o dużej mocy bo to dizelek był to też gassło.Niema regułuy na to czasem sie uda ze nie gaśnie.aaku mam takie jakfabryka zaleca jak by był wiekszy to byłby niedoładowany.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 sie 2007, 19:05

Nic już z Twoich postów nie rozumiem. Najpierw piszesz
Michałek pisze:jak miałem orginał audi to sobie grało
, a chwilę potem
Michałek pisze:Jak miałem to radyko w goliku wcześniej nówka akumulatoek
To jak to jest radyjko oryginał czy przekładka z golfa?
Poza tym ja nie piszę, żebyś sobie wkładał większy aku tylko spadek napięcia byłby mniejszy.
Inna sprawa, że jak jest z lekka wyrobiony rozrusznik to może ciągnąć o wiele więcej prądu i nawet dużo większy aku nie da rady.

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 22 sie 2007, 19:59

kupilem audi z orginalnym radiem i grało przy rozruchu przelozylem z golfa radio bo jest na mp3juz rozumiesz.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 sie 2007, 20:02

Spoko, jasne :lol:

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 22 sie 2007, 20:16

akurat na elektryce w aucie to troche sie znam szkołe w tym kierunku skonczyłem.ale nie pracuje w zawodzie i drazni mnie to trochu z tym radjem.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 sie 2007, 22:15

Michałek, to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wziął miernik w łapki, schemacik przed oczki i wyeliminował/ominął przekaźnik od zasilania radyjka, albo zrezał stabilizator do zasilania radia :-) .

suicide666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: suicide666 » 23 sie 2007, 02:57

Wg mnie pobor pradu przez rozrusznik jest tak duzy ze reszta sie wylacza. Problem zniknal gdy kupilem Centre Future bodajrze cf08 o wyzszych parametrach rozruchowych (680A). Radio na mp3 + wzmacniacz 4x80W+250W rms z subwooferem, co prawda nie zapalam gdy mi sie auto "trzesie", ale na 1/5 mocy radyjko i nic nie przygasa. Chcialem zaznaczyc ze rozrusznik sie o wiele szybciej kreci gdy prad rozruchowy w aku jest wyzszy za czym idzie odpalenie na cyka. Kondensator oczywiscie tez zniweluje ten problem. W przyszlosci zamierzam kupic bo sub traci dynamike przy wiekszej mocy.

Pozdrawiam.

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 23 sie 2007, 19:45

Danek pisze:Michałek, to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wziął miernik w łapki, schemacik przed oczki i wyeliminował/ominął przekaźnik od zasilania radyjka, albo zrezał stabilizator do zasilania radia .
No nic tylko czas cza mieć chyba jedynie w zimie coś zrobie.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 24 sie 2007, 16:40

Czas zabrać głos. Najpierw troszkę teorii. W samochodach marki AUDI i nie tylko istnieją trzy zasadnicze linie napięciowe o oznaczeniach odpowiednio 30, 15 i X. Linia 30 jest cały czas dołączona bezpośrednio do plus akumulatora, linia 15 jest dołączona do plusa akumulatora po przekręceniu kluczyka zapłonu w pozycje ON. Natomiast linia X jest dołączona do plus akumulatora, ale w chwili rozruchu (kręcenie rozrusznikiem) jest od niego odłączana. Moja diagnoza jest taka - prawdopodobnie zasilanie radyjka jest podłączone do linii plusowej X zamiast do 15 lub 30. Owszem można podłączyć radyjko do szyny X, ale tylko i wyłącznie jego stopień wyjściowy mocy. Natomiast układ logiki i procesora musi być dołączony zawsze do linii 30. Jeżeli tak zrealizujecie zasilanie radyjko przycichnie na moment rozruchu ale nie zapomni bieżących ustawień. Jeżeli podtrzymanie pamięci podłączone będzie do linni 30 a radyjko będzie gubiło ustawienia trzeba będzie pogrzebac w rozruszniku który prawdopodobnie jest mocno zużyty i pobiera znaczny prąd przy rozruchu. Żadne kondensatory w tym przypadku nie pomogą, gdyż cała ich energia zostanie przekazana do rozrusznika.

Awatar użytkownika
bunio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bunio » 24 sie 2007, 17:48

Moje radyjko i wszystkie inne odbiorniki za wyjątkiem świateł pozycyjnych przygasają w czasie rozruchu.
Radyjko nie gubi żadnych ustawień i nic mu nie znika z pamięci, jeżeli gra jakaś stacja radiowa to zaraz po rozruchu gra dalej.
Jeśli gra CD to na moment rozruchu wyłącza się, a następnie gra dalej ten sam utwór od tego miejsca w którym nastąpiła przerwa. I jest to bez znaczenia czy jest to zwykła płyta CD czy mp3 lub wma.
Radio nie jest oryginalne, jest to sony CDX-GT20.
Radio jest podłączone w miejsce oryginalnego / miało w komplecie przejściówki do oryginalnych kostek / z małą przeróbką bieguna + /zmiana o jedno oczko w kostce/.
Oryginalne radio Audi które miałem też wyłączało się w momencie rozruchu silnika.
Zaznaczam, że w samochodzie nikt nie grzebał w instalacji poprostu tak było i uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie, aby cały prąd w momencie rozruchu był przeznaczony właśnie na rozruch silnika.
Ma to duże znaczenie gdy mamy nieco rozładowany akumulator. 8-)

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 24 sie 2007, 20:04

Panwie tu niechodzi o przygasanie czy gubienie pamieci, tylko ze radyjko sie wyłącza w czasie rozruchu.

Awatar użytkownika
bunio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bunio » 24 sie 2007, 20:15

Może trochę źle to ująłem.
Gaśnie, wyłącza się, przestaje grać, a po uruchomieniu silnika jest tak jak opisałem - samo się włącza i wszystko gra.
Pozostałe odbiorniki takie jak dmuchawa, światła itp. zachowują się tak samo. 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl