Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] szarpie po delikatnym dodaniu gazu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kiloff
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] szarpie po delikatnym dodaniu gazu

Post autor: kiloff » 30 mar 2011, 14:31

wiem że temat szarpania wałkowany był już milion razy, ale nie znalazłem podobnego

sytuacja wygląda następująco :

przy jeździe z obrotami 1500-2500 obr/min po delikatnym dodaniu gazu samochód szarpie - czyli, np. jadę za kimś ze stałą prędkością powiedzmy 50-60 km/h na 5-tce - samochód szarpie, dodam gwałtownie gazu - chodzi idealne

dzieje się to zarówno na benzynie jak i na LPG, przekaznik numer 30 wymieniony z rok temu (w sumie to niewiem po co - ale wymieniłem)

co może być tego przyczyna ? ew. gdzie szukać rozwiązania ?

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 30 mar 2011, 18:22

50-60 km/h na 5-tce to chyba zbyt wysoki bieg jak na taką prędkość, na 4-ce jest tak samo?

Awatar użytkownika
WarP1tbull
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WarP1tbull » 15 kwie 2011, 20:48

Kiloff u mnie w Audi jest podobnie i okazało się, że mam gaźnik strzelony. Przy dodawaniu gazu bardzo szarpało i nie chciał się wkrećic w obroty. Tylko u mnie tak sie dzialo przy kazdej predkosci... Masz u siebie gaznik ? jesli tak to zacznij od tego.

Awatar użytkownika
mati86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mati86 » 15 kwie 2011, 21:45

WarP1tbull, w ABK niema gażnika tylko jest wtrysk bezpośredni.

krisiun1, ja na 5 jadę 50km/h i da się jechać i nic nie szarpie.

kiloff, to mi wygląda na poduszki silnika, sprawdź ich stan bo mogą być na wykończeniu.
i jeszcze bardzo ważna rzecz, sprawdź tą poduszkę z przodu silnika jak ona siedzi na belce bo to może być problem.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 15 kwie 2011, 21:49

kiloff, Mam podobne objawy w swoim TD (AAZ). Kiedyś czytałem, że takie problemy może stwarzać przegub wewnętrzny.

Awatar użytkownika
krzysiek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek77 » 16 kwie 2011, 01:08

mati86 pisze: kiloff, to mi wygląda na poduszki silnika, sprawdź ich stan bo mogą być na wykończeniu.
i jeszcze bardzo ważna rzecz, sprawdź tą poduszkę z przodu silnika jak ona siedzi na belce bo to może być problem.
Gdyby to były poduszki to tez przy konkretnym bucie by szarpało jak i w innych momentach/prędkościach. A jak widać tu chodzi raczej o przyczyną związana z pracą silnika.

kiloff: U siebie mam podobny problem od ok 2000-2500 obr/min. Sprawdziłem silnik krokowy, przekaźnik 30, lambdę i inne typowe cuda. Puki co brak efektu choć jutro dalej będę walczył z abk.
A czy na wolnych obrotach chodzi dobrze ?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 16 kwie 2011, 06:16

Też kiedyś miałem podobny problem, z tym że szarpanie było o ile pamiętam na każdym biegu, jadąc z równą prędkością. Problemem okazał się przegub wewnętrzny, a właściwie jego brak bo w środku była miazga!
Aż dziw że wogóle samochód jeździł.

Lukmos1

Post autor: Lukmos1 » 28 wrz 2011, 18:33

Mam to samo w swoim samochodzie. Czy problem został już rozwiązany?

Sebandi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sebandi » 01 paź 2011, 19:43

Kolego ja mam 1.8 PM i też mam to samo jade na niskich obrotach trzymam delikatnie gaz i silnik lekko poszarpuje troche wiecej gazu samochód nie szarpie ,zmienione palec kopułka i świece nic nie dały ale gdy opuźnie zapłon jest lepiej nie szarpie ale samochód jest strasznie mułowaty dlatego też nie moge dojsc dlaczego tak sie robi???

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 02 paź 2011, 09:48

To jest szarpanie tak jakby silnik przerywał czy jakby się coś obijało? Może masz luz w układzie przeniesienia napędu?

Mnie poszarpywał na LPG gdy miałem źle dobrane wtryski co skutkowało złym składem mieszanki. Szukajcie.
W sprawie silnika to na początek:
Sprawdzić: Czujnik temperatury, Przepływomierz, TPS, szczelność dolotu i sondę lambda.
Ustawić zapłon.
Wymienić filtr powietrza. Wyczyścić odmę. Wymienić świecę, kopułkę, palec i kable WN.
Czyli standard :-)

Lukmos1

Post autor: Lukmos1 » 25 paź 2011, 19:20

Są lekkie szarpnięcia w pewnym momencie lekkiego przyspieszania. Gdy wcisnę gaz do dechy to tego nie czuć. Byłem na VAG i mam zero błędów. Kable i świece wymienione. Kopułka i palec wymienione. Reszta tez powinna być ok skoro komputer nie pokazał żadnych błędów.

sh@rki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sh@rki » 25 paź 2011, 21:02

Lukmos1 pisze:Są lekkie szarpnięcia w pewnym momencie lekkiego przyspieszania. Gdy wcisnę gaz do dechy to tego nie czuć.
A ja miałem To samo utopiłem masę pieniędzy i co z tego wynikło?? wymieniłem połowę rzeczy sprawnych, czyli niepotrzebnie. Przyczyną okazał się PRZEPŁYWOMIERZ!!! Na gazie chodził jak landryneczka a na PB no cóż, niskie obroty ( do około 2000 ) dawały wiele do zastanowienia. Po Prostu: auto po wciśnięciu raptownie pedału gazu otrzymuje dużą dawkę powietrza z przepływomierza i sie krztusi. Przyczyny? Lewy dopływ powietrza, wadliwy silniczek krokowy, wadliwy przepływomierz ( bądź po strzale źle ustawiony ).

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 25 paź 2011, 22:32

sh@rki pisze:Przyczyną okazał się PRZEPŁYWOMIERZ!!! Na gazie chodził jak landryneczka a na PB no cóż
Zapewne LPG drugiej generacji?
Lukmos1 pisze:Reszta tez powinna być ok skoro komputer nie pokazał żadnych błędów.
ABK ma bardzo ubogie (w porównaniu z nowymi samochodami) możliwości samodiagnostyki, także brakiem błędów się nie zniechęcaj do szukania w tychże podzespołach.

sh@rki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sh@rki » 26 paź 2011, 16:48

HeavenQueen pisze:Zapewne LPG drugiej generacji?
Tak. LPG jest drugiej generacji.. A co coś nie tak z tym LPG jest?

Awatar użytkownika
gio3000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gio3000 » 21 sie 2012, 23:15

Mam podobne objawy zarówno na pb i na lpg.
Myślę że jest to potencjometr przepustnicy,brak reakcji w początkowej fazie dodawania gazu.Dosłownie jest to minimalna wartość w której nie ma reakcji na pedał gazu. Przy delikatnej jeździe objawia się to szarpaniem,dopiero przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu auto zachowuje się normalnie.
Całe szczęście robią już zamienniki tego potencjometru i nie trzeba szukać na szrotach używek które też już mają powycierane ścieżki. Hiszpański producent zamiennik oferuje w cenie 120pln ,czyli normalna cena w porównaniu do serwisowej około 350zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl