[B4 ABT] Wymiana tulei sanek i wahaczy
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Pomyśl chwile czy ato fruwa i koła są lużne? NIE cały cięzar przedni auta stoi na tych tulejach. Siła z góry na dół. wiec jak włożysz od góry kołenierz bedzie zabezpieczał by nie wypadły a tym samym belka nie dotknie podwozia bo siła ciągle je naciska od góry.skoti pisze:Tylko ,że jak dasz tylne od góry to na czym się one będą opierać skoro kołnierze będą z góry?! Przednie jak dasz od dołu to oprą się na kołnierzach a tylne!?
Teraz to po ptakach radziłem się kilku osób i każdy mówił/pisał od Dołu :!: :!: :!:Jarewa pisze: Pomyśl chwile czy ato fruwa i koła są lużne? NIE cały cięzar przedni auta stoi na tych tulejach. Siła z góry na dół. wiec jak włożysz od góry kołenierz bedzie zabezpieczał by nie wypadły a tym samym belka nie dotknie podwozia bo siła ciągle je naciska od góry.
Myślałem (jak widać błędnie) ,że sanki musza się opierać na kołnierzach zarówno z przodu jak i z tyłu P o m y ł k a :cry:
Szkoda ,że dokładnie nie widać tego na foto o co mi chodzi w tym temacie
Do momentu jak pracowałem na umowę o pracę to dodatkowe zajęcia liczyłem jako tzw. "fuchy" i cena była dość niska. Ale jak zacząłem prowadzić własną działalność i muszę zapłacić ZUS, Vat, podatek dochodowy kupić narzędzia etc. to cena za usługę jakoś dziwnie wrosła.monkahead pisze:kubik, biorac pod uwage cena robocizny za sztuke to w sumie nie tak zle. W koncu trzeba to wykrecic, wybic, zaprasowac, wkrecic, zabawy na 2-3 godziny jest.
Do autora tematu Panie kubik może dodasz Pan na 1 str. fotki jak być powinno ,żeby ludzie nie robili takich głupot jak ja sugerując się tym tematem. Było by super bo tylko tego brakuje. Pisałeś mi ,że odo dołu potem na forum inni piszą ,że przednie od dołu tylne od góry. Trza to w końcu sprecyzować ,żeby w przyszłości nikt nie popełnił takiego byka jak ja. Dziękuję
Panie skoti, Pan się tak nie denerwuje, w pierwszym poście są zdjęcia tulei które ja wymieniałem i wkładane były od dołu, wszystkie cztery. Nie widzę sensu wprowadzania zmiany, choćby dlatego że jesteś pierwszy który zrobił to odwrotnie. A wystarczyło dobrze obejrzeć tuleje i chwilę się zastanowić, bo jej budowa jednoznacznie sugeruje kierunek montażu.
tu pokazane jest dokładnie jak mają być , przykładowo w B3 z 1991r silnik PM .
Tylne od góry , przednie od dołu .
http://vagcats.info/base/au/3/969/111/1/4565
Tylne od góry , przednie od dołu .
http://vagcats.info/base/au/3/969/111/1/4565