[B4/1Z] Duże spalanie, nie czuć tych 90km
[B4/1Z] Duże spalanie, nie czuć tych 90km
Witam Serdecznie, koledzy mam problem ze swoim Avantem a mianowicie auto pali mi jakieś 8 litrów w trasie i jeździ w miarę ale mam duże odczucie że nie na tyle ile powinno, nie na 90km. Wiadomo to nie nowe auto i ma lata ale...mrozy -15 podgrzanie raz świec i bez zająknięcia auto paliło i tak jest do dziś, nie dymi tzn nalot na rurze jest w końcu to TDI. Byłem u swoich złotych rączek nikt nie może się podpiąć kompem żeby mi zrobić logi dynamiczne byłem nawet u wolińskiego ale również ten sam problem co inni. Wiem jedynie że turbo ładuje na 0.8 bara. i nie wiem co jest. jeden z mechaników mi stwierdził że mam jakiś plasticzek ułamany od położenia potencjometru pedału gazu przez co może on pracować nie prawidło czy to może być to? Wiecie o co chodzi? Dzięki z góry za pomoc i odpowiedzi! Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 21:54 przez Radziu797, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Pewnie auto masz na boshu? A n75? A to że pali 8 l to pewnie trzeba by VAGiem skorygować dawkę
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 21:55 przez gibaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Zasadniczo to tylko toRadziu797 pisze:a co jeszcze w tym boshu można sprawdzić za pomocą komputera?
axel_gumis pisze:kąt i dawkę
To taki sam silnik jak twój ,tylko rózni się osprzętem i dwoma upierdliwymi " bajerami" jak np.turbina ze zmienną geometrią i koło dwumasoweRadziu797 pisze:a co to jest afn?
ok więc nie nabijając postów zadam jedno pytanie. Jak lub gdzie u kogo mogę sprawdzić swój silnik i wszystko co się kręci wokół tego tematu? Proszę o pomoc bo w mojej okolicy to ehh...nie będę się wypowiadał o fachowcach, a zależy mi na tym żeby wszystko było w 101% sprawne. Lubie tego avanta, mam do niego sentyment:) ale jest to troszeczkę denerwujące że autko średnio daje radę chodź poprawa jest nie wiem czemu ale idzie troszke lepiej niż w zimie...
Witam,
podepnę się pod temat bo kolega tutaj opisuję podobny problem do mojego mianowicie auto im wyższy bieg tym gorzej idzie spalanie wysokie bo ponad 8 czasami lekko mniej niż 8l. turbina ładuje na 0,8 bara ale tu jest też coś dziwnego bo czasem nie jest wstanie przekroczyć 0,2 BAR N75 pominięty i dalej to samo(gruszka i zawór chodzą), ale turbina raczej nie jest powodem bo jak działa dobrze to i tak nie chce iść na wyższych biegach.
Logów niestety teraz nie dam na stronę ale wszystko zostało ustawione tak jak na tej stronie https://audi80.pl/19tdi-1z-diagnosty ... t24669.htm.
Mam boscha
Jakieś pomysły??
podepnę się pod temat bo kolega tutaj opisuję podobny problem do mojego mianowicie auto im wyższy bieg tym gorzej idzie spalanie wysokie bo ponad 8 czasami lekko mniej niż 8l. turbina ładuje na 0,8 bara ale tu jest też coś dziwnego bo czasem nie jest wstanie przekroczyć 0,2 BAR N75 pominięty i dalej to samo(gruszka i zawór chodzą), ale turbina raczej nie jest powodem bo jak działa dobrze to i tak nie chce iść na wyższych biegach.
Logów niestety teraz nie dam na stronę ale wszystko zostało ustawione tak jak na tej stronie https://audi80.pl/19tdi-1z-diagnosty ... t24669.htm.
Mam boscha
Jakieś pomysły??