Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z 1,9 TDI] dymi na czarno przy 1200- 2100 obrotów

ODPOWIEDZ
kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 1Z 1,9 TDI] dymi na czarno przy 1200- 2100 obrotów

Post autor: kris00 » 11 kwie 2011, 18:35

Witam
Od ponad tygodnia mam problem a mianowicie silnik zaczął mi bardzo dymić przy obrotach 1200-2100 na czarno , wcześniej tego nie maiłem ,mam wtryski AFN a turbo pompuje 1,1 bara, dolot sprawdzałem jest szczelny, tylko nie wiem czy bo mam manometr doładowania i jak wcisnę gaz w podłogę czy ciśnienie doładowania powinno wzrosnąć od razu do około 1 bara u mnie idzie powoli bo słyszałem że jak wciskamy nawet przy małych obrotach gaz w podłogę to jest wystarczająco spalin aby napędziło turbo i było od razu około 1 bara. i ogólnie co może być przyczyną tego dymienia ? <osohozi>

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 11 kwie 2011, 18:53

Na czarno - za dużo paliwka, za mało powietrza ;-) Skoro masz AFN to raczej nie ma się czemu dziwić w tym zakresie obrotów. Turbawka budzi się około 1,8K RPM i dopiero wtedy jest w stanie nadmuchać zadaną wartość ciśnienia (wtedy manometr powinien wskazywać 1,1bar u Ciebie), wcześniej "muska" tylko kolektor powietrzem :-D Powodu do zamartwiania nie widzę, powiedz jeszcze, jaką masz dawkę paliwa?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 11 kwie 2011, 19:03

BorysTDI pisze:Na czarno - za dużo paliwka, za mało powietrza
To się zgadza
BorysTDI pisze:Skoro masz AFN to raczej nie ma się czemu dziwić w tym zakresie obrotów
ale to już nie ,też mam wtryski AFN-a ,bardzo mocny program i praktycznie czarnego dymu u mnie nie zobaczysz ,co najwyżej zamiata lekko przy butowaniu .Ciśnienie również na poziomie 1,1,bara max.A to czy turbawka ładuje ile trzeba w odpowiedniej chwili trzeba sprawdzić vagiem w czasie jazdy ,manometrem nie sprawdzisz ciśnienia czy jest zgodne ze specyfikacją w danej chwili .Nie wiemy też jaką kolega kris00, ma ustawioną dawkę paliwa ,przyczyną nadmiernego dymienia mogą być też podlewajace wtryski

kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris00 » 11 kwie 2011, 19:19

Dawkę mam na 18 wg wskazań waga i również mam mocnego softa i wcześniej mi nie dymił wtryski są ok ale autko na BOSCH-u więc za bardzo sie nie da co sprawdzić, turbinka raczej ok bo była regenerowana nie dawno

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 11 kwie 2011, 19:45

kris00 pisze:Dawkę mam na 18 wg wskazań waga i również mam mocnego softa i wcześniej mi nie dymił wtryski są ok
Dawka normalna ,wiec to nie wina dawki
kris00 pisze:wcześniej mi nie dymił
Zawsze tak jest jak się coś sknoci ,że wcześniej było dobrze :mrgreen:
kris00 pisze:ale autko na BOSCH-u
No i tu mamy kiszkę ,taka "zaleta "starego osprzetu ,bo na pierburgu wystarczyło by porównać specyfikację doładowania kompa z aktualnym doładowaniem w czasie jazdy .Na boschu nie ma takiej opcji ,bo widać jedynie aktualne ciśnienie i żeby nie było zbyt łatwo, to nie są to wartosci w milibarach :-/ Jedyne co jest pewne w twoim przypadku ,to to że paliwo nie jest spalane w całosci ,czyli jest go albo za dużo(dawka jest ok.wiec to raczej nie jej wina) ,albo leją wtryski ,albo cisnienie doładowania jest zbyt niskie w tym momencie

kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris00 » 11 kwie 2011, 21:10

Tak jak piszesz niby wszystko jest ok ale coś nie gra jak trzeba i najgorsze jest to że nie wiadomo o co chodzi i gdzie jest przyczyna
Wtryski ja bym wykluczył bo są ok

[ Dodano: 2011-04-14, 18:31 ]
Jakieś sugestie, pomysły w sprawie tego czarnego dymu ??? bo ja już nie wiem co może być filtr powietrza nowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl