Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 1Z 1,9 TDI] dymi na czarno przy 1200- 2100 obrotów

ODPOWIEDZ
kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 1Z 1,9 TDI] dymi na czarno przy 1200- 2100 obrotów

Post autor: kris00 » 11 kwie 2011, 18:35

Witam
Od ponad tygodnia mam problem a mianowicie silnik zaczął mi bardzo dymić przy obrotach 1200-2100 na czarno , wcześniej tego nie maiłem ,mam wtryski AFN a turbo pompuje 1,1 bara, dolot sprawdzałem jest szczelny, tylko nie wiem czy bo mam manometr doładowania i jak wcisnę gaz w podłogę czy ciśnienie doładowania powinno wzrosnąć od razu do około 1 bara u mnie idzie powoli bo słyszałem że jak wciskamy nawet przy małych obrotach gaz w podłogę to jest wystarczająco spalin aby napędziło turbo i było od razu około 1 bara. i ogólnie co może być przyczyną tego dymienia ? <osohozi>

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 11 kwie 2011, 18:53

Na czarno - za dużo paliwka, za mało powietrza ;-) Skoro masz AFN to raczej nie ma się czemu dziwić w tym zakresie obrotów. Turbawka budzi się około 1,8K RPM i dopiero wtedy jest w stanie nadmuchać zadaną wartość ciśnienia (wtedy manometr powinien wskazywać 1,1bar u Ciebie), wcześniej "muska" tylko kolektor powietrzem :-D Powodu do zamartwiania nie widzę, powiedz jeszcze, jaką masz dawkę paliwa?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 11 kwie 2011, 19:03

BorysTDI pisze:Na czarno - za dużo paliwka, za mało powietrza
To się zgadza
BorysTDI pisze:Skoro masz AFN to raczej nie ma się czemu dziwić w tym zakresie obrotów
ale to już nie ,też mam wtryski AFN-a ,bardzo mocny program i praktycznie czarnego dymu u mnie nie zobaczysz ,co najwyżej zamiata lekko przy butowaniu .Ciśnienie również na poziomie 1,1,bara max.A to czy turbawka ładuje ile trzeba w odpowiedniej chwili trzeba sprawdzić vagiem w czasie jazdy ,manometrem nie sprawdzisz ciśnienia czy jest zgodne ze specyfikacją w danej chwili .Nie wiemy też jaką kolega kris00, ma ustawioną dawkę paliwa ,przyczyną nadmiernego dymienia mogą być też podlewajace wtryski

kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris00 » 11 kwie 2011, 19:19

Dawkę mam na 18 wg wskazań waga i również mam mocnego softa i wcześniej mi nie dymił wtryski są ok ale autko na BOSCH-u więc za bardzo sie nie da co sprawdzić, turbinka raczej ok bo była regenerowana nie dawno

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 11 kwie 2011, 19:45

kris00 pisze:Dawkę mam na 18 wg wskazań waga i również mam mocnego softa i wcześniej mi nie dymił wtryski są ok
Dawka normalna ,wiec to nie wina dawki
kris00 pisze:wcześniej mi nie dymił
Zawsze tak jest jak się coś sknoci ,że wcześniej było dobrze :mrgreen:
kris00 pisze:ale autko na BOSCH-u
No i tu mamy kiszkę ,taka "zaleta "starego osprzetu ,bo na pierburgu wystarczyło by porównać specyfikację doładowania kompa z aktualnym doładowaniem w czasie jazdy .Na boschu nie ma takiej opcji ,bo widać jedynie aktualne ciśnienie i żeby nie było zbyt łatwo, to nie są to wartosci w milibarach :-/ Jedyne co jest pewne w twoim przypadku ,to to że paliwo nie jest spalane w całosci ,czyli jest go albo za dużo(dawka jest ok.wiec to raczej nie jej wina) ,albo leją wtryski ,albo cisnienie doładowania jest zbyt niskie w tym momencie

kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris00 » 11 kwie 2011, 21:10

Tak jak piszesz niby wszystko jest ok ale coś nie gra jak trzeba i najgorsze jest to że nie wiadomo o co chodzi i gdzie jest przyczyna
Wtryski ja bym wykluczył bo są ok

[ Dodano: 2011-04-14, 18:31 ]
Jakieś sugestie, pomysły w sprawie tego czarnego dymu ??? bo ja już nie wiem co może być filtr powietrza nowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl