[B4 ABC] demontaż listwy wtryskiwaczy, jak?
[B4 ABC] demontaż listwy wtryskiwaczy, jak?
Witam,
Krótkie pytanie: jak zdemontować listwę wtryskiwaczy z kolektora ssącego ?
Chcę wyszyścić kolektor w środku ale nie wiem jak odłączyć wtryskiwacze
Oczywiście odkręciłem już 4 śruby mocujące listwę do kolektora. Macie jakieś porady co robić dalej?
Krótkie pytanie: jak zdemontować listwę wtryskiwaczy z kolektora ssącego ?
Chcę wyszyścić kolektor w środku ale nie wiem jak odłączyć wtryskiwacze
Oczywiście odkręciłem już 4 śruby mocujące listwę do kolektora. Macie jakieś porady co robić dalej?
Hej,
Tak właśnie zrobiłem, żeby wymontować kolektor z silnika. Odkręciłem przewody paliwowe.
Teraz jednak mam kolektor na "stole" i chcę się dobrać całkowicie do środka.
Ta żółta palstikowa część po spodem odchodzi bez problemu. Jednak, żeby odkręcić tą srebrną muszę zdemontować listwę z wtryskami.
Czyli co poprostu mocno pociągnąć?. trochę się cykam po tym co mi napisałeś.
Tak właśnie zrobiłem, żeby wymontować kolektor z silnika. Odkręciłem przewody paliwowe.
Teraz jednak mam kolektor na "stole" i chcę się dobrać całkowicie do środka.
Ta żółta palstikowa część po spodem odchodzi bez problemu. Jednak, żeby odkręcić tą srebrną muszę zdemontować listwę z wtryskami.
Czyli co poprostu mocno pociągnąć?. trochę się cykam po tym co mi napisałeś.
-
- Forum Audi 80
te zapinki o których pisze zbychulski zabezpieczaja wtryskiwacze przed wypięciem z listwy natomiast aby lżej wyszły wtryskiwacze można troszke oleju wpużcić w szczeline między wtryskiem a kolektorem , natępnie poruszac listwą tak żeby olej sie dostał w zakamarki i powinno lekko wyjść , podobnie przy składaniu posmarować olejem i wejdzie lekko bo na sucho to nie do upchnięcia jest .
Dzieki za podpowiedź patentu z olejem, zrobię tak na drugi raz. Ostatecznie wyczyściłem kolektor połowicznie bo musiałem mieć auto na chodzie. Kolejnym razem wyczyszczę całość.
Wlepiam fotę zdemontowanej żółtej części kolektora. Chyba jednak warto po kilkunastu latach wyczyścić coś takiego :mrgreen: Z drugiej stron jak tu się nie dziwić, że V6 potrafią brać olej skoro tyle tego trafia do kolektora.
Wlepiam fotę zdemontowanej żółtej części kolektora. Chyba jednak warto po kilkunastu latach wyczyścić coś takiego :mrgreen: Z drugiej stron jak tu się nie dziwić, że V6 potrafią brać olej skoro tyle tego trafia do kolektora.