Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Oświetlenie wewnętrzne oraz brzęczyk - szwamkują

Awatar użytkownika
bartpoz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] Oświetlenie wewnętrzne oraz brzęczyk - szwamkują

Post autor: bartpoz » 19 kwie 2011, 11:18

Witam
Zakupiłem audi 80 B4 2,0E kilka dni temu i jestem w tym temacie zielony. Zauważyłem, że z brzęczykiem jest coś nie tak, raz na kilkanaście - kilkadziesiąt razy odezwie się aby upomnieć mnie o zapalonych światłach a tak ogólnie to cisza. Gdzie mogę szukać elemrntu, który szwamkuje?

Jeszcze jedno pytanko mam, odnośnie oświetlenia wewnętrznego przy opcji, która ma włączać oświetlenie przy otwarciu, lewa strona samochodu nie reaguje tzn tylko przy otwarciu drzwi z prawej stony auta oświetlenie się załącza z przeciwnej niestety nie.

Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 11:36 przez bartpoz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 19 kwie 2011, 16:40

obydwa twoje problemy sa zwiazane z krancowka na drzwiach kierowcy, wymontuj, oczysc, jak juz nie do ratunku to kombinuj ze szrotu w lepszym stanie, te od drzwi kierowcy i pasazera maja po dwa piny, ktore to po otwarciu drzwi sa masowane do karoseri

Awatar użytkownika
bartpoz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartpoz » 19 kwie 2011, 20:24

Jeżeli chodzi o światło to tak myślałem, że chodzi o krańcówkę, czy jest możliwość aby tam poprostu coś nie kontaktowało czy trzeba wymienić?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 19 kwie 2011, 21:03

tzw sniedz, i nic wiecej, poki nie zajrzysz tam osobiscie nic wiecej sie nie dowiesz, zdejmujesz gumke-harmonijke z tego cypelka, pod gumka jest wkret, sprobuj do niego wd40 albo nawet kilka razy go powciskac, aby go rozruszac

Awatar użytkownika
bartpoz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartpoz » 19 kwie 2011, 21:47

W takim razie jutro sprawdzę co tam siedzi pod tom gumką :) Dam znać jaki efekt

[ Dodano: 2011-04-20, 20:49 ]
Jeżeli chodzi o oświetlenie nic nie dało a zbrzęczykiem jest jak było, raz się odzywa raz nie... więcej razy nie

Szymon_Zy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szymon_Zy » 04 maja 2011, 20:49

Hmmm to i tak masz niezle, 8 lat b4 jezdze i mi sie brzeczyk ani razu nie odezwal nawet po zmianie checka. Krancowki mam sprawne, ale lewa strona nie dziala podczas gdy prawa bezblednie.

Czy ktos zna przebieg wiazki od krancowek (kabel bialo-brazowy)? Ja za cholere nie moge tego odnazlezc. Na schemacie mam niby interior lights delay unit, ale niegdzie takiego przekaznika nie widze. Ten schemat z diakom.ru w ogole jest o kant d... roztrzasc :/

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 04 maja 2011, 21:02

bartpoz, Szymon_Zy, tylko i wylacznie krancowka uwas do sprawdzenia, jak ja wyjmeciecie na zewnatrz to zewrzyjcie oba przewody do masy na wlaczonych swiatlach, przy wyjetym kluczyku,
Szymon_Zy pisze:Czy ktos zna przebieg wiazki od krancowek
jesli chodzio dokladnie ktory to przewod to zobaczysz go pod krancowka tylnych drzwi i to bedzie wlasnie ten przewod gdyz tylne sa w szeregu z przednimi
Szymon_Zy pisze:interior lights delay unit
te auta co maja MC, niemaja tego gdyz wewnatrz MC jest kompletny brzeczyk

Szymon_Zy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szymon_Zy » 04 maja 2011, 22:13

Krańcówki przemierzyłem i niestety nic to nie dało. Sugerujesz, że bezpośrednio z krańcówki tylnych drzwi idzie wiązka do Mini Checka? Zwierałem kable do masy i 0 reakcji. Tak od lat ... w ferworze walki rozebrałem dziś tunel żeby zobaczyć czy tam tej wiązki nie widać i gucio. Przy okazji naprawiłem pęknięty bolec od ręcznego zwierający na wieki ;-) Zaczeło się od szybra, a potem dalsza zabawa.

Nie wiem czy montowany przez poprzedniego właściciela alarm nie ma związku z tym zagadnieniem.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 04 maja 2011, 22:16

Szymon_Zy pisze:Sugerujesz, że bezpośrednio z krańcówki tylnych drzwi idzie wiązka do Mini Checka?
kurna odwrotnie ten przewod co jest polaczony wlasnie z ta tylnia krancowka nas nie interesuje, tylko ten drugi przewod z tej przedniej krancowki

zaraz ci rozrysuje uklad brzeczyka wraz z krancowkami

Szymon_Zy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szymon_Zy » 04 maja 2011, 22:52

U mnie nie ma centralnego wiec zastanawiam sie gdzie zbiegaja sie kable z krancowek w drodze do lampki ;-) Jutro sprawdze zielona kostke pod kierownica bo chyba ma to jakis zwiazek z nia wlasnie.

Czy w bagazniku lampa ma pernametny plus, czy tylko kiedy swiatla sie pala? Tez nie wiem kiedy szlag trafil swiatlo z tylu (podejrzewam, ze mogl strzelic microswitch w zamku).

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 04 maja 2011, 23:16

jesli swiatla sa wlaczone, drzwi otwarte kierowcy, MC dostaje plus po stacyjce to brzeczyk nie zadziala, dopiero jak zabraknie plusa po stacyjce brzeczyk dziala, wystarczy wcisnac wklad stacyjki i w ten sposob mozna zasymulowac wlozenie kluczyka ktory to podaje na pin stacyjki 86s plus miedzy innymi wykorzystywanego do brzeczyka

Szymon_Zy pisze:Czy w bagazniku lampa ma pernametny plus
wlacznik jest w zamku klapy, prawdopodbnie szlag trafil przewod przy lewym amortyzatorze klapy

Szymon_Zy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szymon_Zy » 05 maja 2011, 18:20

Powiedz mi (jesli wiesz oczywiscie) czy wszystkie krancowki zbieraja sie w zielonej wtyczce pod kierownica (3 pin)? Jesli tak to wniosek jest taki, ze mam przerwe w kablu. Zla wiadomosc jest taka, ze do tej wtyczki nie mam praktycznie dostepu bo schowana jest za wszystkimi innymi.

Czy brazowo-zolty idzue prosto do Checka? Raczej nie, bo wyciagalem zegary i gdzies musi byc przejscie ale tez nie moge znalezc :/

Chyba zostanie jak jest bo IMHO oba kable sa gdzies laczone pod tymi plastikami pod siedzeniem i bez wyrzucenia foteli, tunelu i calej wykladziny nie dam rady nic zdzialac :/

Co do lampki w bagazniku to microswitch jest OK ... ale nie ma masy :/ ZONK bo sprawdzalem wiazke i jest ok (teraz bo 3 sie przelamaly).

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 05 maja 2011, 18:30

Szymon_Zy pisze:czy wszystkie krancowki zbieraja sie w zielonej wtyczce pod kierownica (3 pin)?
az tak nie szukalem ale na wtyczce tej od MC wchodzi umnie bezposrednio przewod z tej krancowki, jak na schemacie
Szymon_Zy pisze: bez wyrzucenia foteli, tunelu i calej wykladziny nie dam rady nic zdzialac :/
wystarczy jak szarpniesz mocniej prog wewnetrzny do gory jest wsuwany a slupek wewnetrzny tam co pas bezpieczenstwa jest kierowcy jest mocowany na dole na dwie srubki wlasnie pod tym progiem wewnetrznym, i w dol sie go zsuwa

pod tunelem od recznego nic nieznajdziesz

Szymon_Zy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szymon_Zy » 05 maja 2011, 18:46

Wlasnie tak zrobilem, zdjalem prog (trzeba jeszcze wyciagnac kolek), slupka nie ma sensu ale moze w weekend sie za to zbiore. Jesli idzie do zielonej wtyczki to poloze nowy kabel, co do MC to u mnie jest iaczej i zaden kabel prosto ze slupka tam nie idzie, nie ten przekrój i nie te kolory, ktory pin w bialej wtyczce ma numer 1? nie mam nigdzie oznaczen (ani na wtyczce ani na checku - mam 2 VDO i FRC?)

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 05 maja 2011, 18:55

co do numeracji, sam zawsze mam ztym problem, na rysunku wrzucilem ci wiecej przewodow i tak mozesz jedynie sie rozeznac, jakie kolory kabli odpowiadaja za jaki pin, zreszta np czerwony jest tam tylko jeden, tak samo brazowo-zolty, i on powinien bezposrednio isc do krancowki drzwi

np na tych wiekszych kostkach licznika zoltej i niebieskiej sa mikroskopijne nr pinow, lecz nie pamietam czy na tej bialej jest cos napisane

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl