[B4] Oświetlenie wewnętrzne oraz brzęczyk - szwamkują
[B4] Oświetlenie wewnętrzne oraz brzęczyk - szwamkują
Witam
Zakupiłem audi 80 B4 2,0E kilka dni temu i jestem w tym temacie zielony. Zauważyłem, że z brzęczykiem jest coś nie tak, raz na kilkanaście - kilkadziesiąt razy odezwie się aby upomnieć mnie o zapalonych światłach a tak ogólnie to cisza. Gdzie mogę szukać elemrntu, który szwamkuje?
Jeszcze jedno pytanko mam, odnośnie oświetlenia wewnętrznego przy opcji, która ma włączać oświetlenie przy otwarciu, lewa strona samochodu nie reaguje tzn tylko przy otwarciu drzwi z prawej stony auta oświetlenie się załącza z przeciwnej niestety nie.
Z góry dzięki za pomoc
Zakupiłem audi 80 B4 2,0E kilka dni temu i jestem w tym temacie zielony. Zauważyłem, że z brzęczykiem jest coś nie tak, raz na kilkanaście - kilkadziesiąt razy odezwie się aby upomnieć mnie o zapalonych światłach a tak ogólnie to cisza. Gdzie mogę szukać elemrntu, który szwamkuje?
Jeszcze jedno pytanko mam, odnośnie oświetlenia wewnętrznego przy opcji, która ma włączać oświetlenie przy otwarciu, lewa strona samochodu nie reaguje tzn tylko przy otwarciu drzwi z prawej stony auta oświetlenie się załącza z przeciwnej niestety nie.
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 11:36 przez bartpoz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
Hmmm to i tak masz niezle, 8 lat b4 jezdze i mi sie brzeczyk ani razu nie odezwal nawet po zmianie checka. Krancowki mam sprawne, ale lewa strona nie dziala podczas gdy prawa bezblednie.
Czy ktos zna przebieg wiazki od krancowek (kabel bialo-brazowy)? Ja za cholere nie moge tego odnazlezc. Na schemacie mam niby interior lights delay unit, ale niegdzie takiego przekaznika nie widze. Ten schemat z diakom.ru w ogole jest o kant d... roztrzasc
Czy ktos zna przebieg wiazki od krancowek (kabel bialo-brazowy)? Ja za cholere nie moge tego odnazlezc. Na schemacie mam niby interior lights delay unit, ale niegdzie takiego przekaznika nie widze. Ten schemat z diakom.ru w ogole jest o kant d... roztrzasc
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
bartpoz, Szymon_Zy, tylko i wylacznie krancowka uwas do sprawdzenia, jak ja wyjmeciecie na zewnatrz to zewrzyjcie oba przewody do masy na wlaczonych swiatlach, przy wyjetym kluczyku,
jesli chodzio dokladnie ktory to przewod to zobaczysz go pod krancowka tylnych drzwi i to bedzie wlasnie ten przewod gdyz tylne sa w szeregu z przednimiSzymon_Zy pisze:Czy ktos zna przebieg wiazki od krancowek
te auta co maja MC, niemaja tego gdyz wewnatrz MC jest kompletny brzeczykSzymon_Zy pisze:interior lights delay unit
Krańcówki przemierzyłem i niestety nic to nie dało. Sugerujesz, że bezpośrednio z krańcówki tylnych drzwi idzie wiązka do Mini Checka? Zwierałem kable do masy i 0 reakcji. Tak od lat ... w ferworze walki rozebrałem dziś tunel żeby zobaczyć czy tam tej wiązki nie widać i gucio. Przy okazji naprawiłem pęknięty bolec od ręcznego zwierający na wieki Zaczeło się od szybra, a potem dalsza zabawa.
Nie wiem czy montowany przez poprzedniego właściciela alarm nie ma związku z tym zagadnieniem.
Nie wiem czy montowany przez poprzedniego właściciela alarm nie ma związku z tym zagadnieniem.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
U mnie nie ma centralnego wiec zastanawiam sie gdzie zbiegaja sie kable z krancowek w drodze do lampki Jutro sprawdze zielona kostke pod kierownica bo chyba ma to jakis zwiazek z nia wlasnie.
Czy w bagazniku lampa ma pernametny plus, czy tylko kiedy swiatla sie pala? Tez nie wiem kiedy szlag trafil swiatlo z tylu (podejrzewam, ze mogl strzelic microswitch w zamku).
Czy w bagazniku lampa ma pernametny plus, czy tylko kiedy swiatla sie pala? Tez nie wiem kiedy szlag trafil swiatlo z tylu (podejrzewam, ze mogl strzelic microswitch w zamku).
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
jesli swiatla sa wlaczone, drzwi otwarte kierowcy, MC dostaje plus po stacyjce to brzeczyk nie zadziala, dopiero jak zabraknie plusa po stacyjce brzeczyk dziala, wystarczy wcisnac wklad stacyjki i w ten sposob mozna zasymulowac wlozenie kluczyka ktory to podaje na pin stacyjki 86s plus miedzy innymi wykorzystywanego do brzeczyka
wlacznik jest w zamku klapy, prawdopodbnie szlag trafil przewod przy lewym amortyzatorze klapySzymon_Zy pisze:Czy w bagazniku lampa ma pernametny plus
Powiedz mi (jesli wiesz oczywiscie) czy wszystkie krancowki zbieraja sie w zielonej wtyczce pod kierownica (3 pin)? Jesli tak to wniosek jest taki, ze mam przerwe w kablu. Zla wiadomosc jest taka, ze do tej wtyczki nie mam praktycznie dostepu bo schowana jest za wszystkimi innymi.
Czy brazowo-zolty idzue prosto do Checka? Raczej nie, bo wyciagalem zegary i gdzies musi byc przejscie ale tez nie moge znalezc
Chyba zostanie jak jest bo IMHO oba kable sa gdzies laczone pod tymi plastikami pod siedzeniem i bez wyrzucenia foteli, tunelu i calej wykladziny nie dam rady nic zdzialac
Co do lampki w bagazniku to microswitch jest OK ... ale nie ma masy ZONK bo sprawdzalem wiazke i jest ok (teraz bo 3 sie przelamaly).
Czy brazowo-zolty idzue prosto do Checka? Raczej nie, bo wyciagalem zegary i gdzies musi byc przejscie ale tez nie moge znalezc
Chyba zostanie jak jest bo IMHO oba kable sa gdzies laczone pod tymi plastikami pod siedzeniem i bez wyrzucenia foteli, tunelu i calej wykladziny nie dam rady nic zdzialac
Co do lampki w bagazniku to microswitch jest OK ... ale nie ma masy ZONK bo sprawdzalem wiazke i jest ok (teraz bo 3 sie przelamaly).
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
az tak nie szukalem ale na wtyczce tej od MC wchodzi umnie bezposrednio przewod z tej krancowki, jak na schemacieSzymon_Zy pisze:czy wszystkie krancowki zbieraja sie w zielonej wtyczce pod kierownica (3 pin)?
wystarczy jak szarpniesz mocniej prog wewnetrzny do gory jest wsuwany a slupek wewnetrzny tam co pas bezpieczenstwa jest kierowcy jest mocowany na dole na dwie srubki wlasnie pod tym progiem wewnetrznym, i w dol sie go zsuwaSzymon_Zy pisze: bez wyrzucenia foteli, tunelu i calej wykladziny nie dam rady nic zdzialac
pod tunelem od recznego nic nieznajdziesz
Wlasnie tak zrobilem, zdjalem prog (trzeba jeszcze wyciagnac kolek), slupka nie ma sensu ale moze w weekend sie za to zbiore. Jesli idzie do zielonej wtyczki to poloze nowy kabel, co do MC to u mnie jest iaczej i zaden kabel prosto ze slupka tam nie idzie, nie ten przekrój i nie te kolory, ktory pin w bialej wtyczce ma numer 1? nie mam nigdzie oznaczen (ani na wtyczce ani na checku - mam 2 VDO i FRC?)
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
co do numeracji, sam zawsze mam ztym problem, na rysunku wrzucilem ci wiecej przewodow i tak mozesz jedynie sie rozeznac, jakie kolory kabli odpowiadaja za jaki pin, zreszta np czerwony jest tam tylko jeden, tak samo brazowo-zolty, i on powinien bezposrednio isc do krancowki drzwi
np na tych wiekszych kostkach licznika zoltej i niebieskiej sa mikroskopijne nr pinow, lecz nie pamietam czy na tej bialej jest cos napisane
np na tych wiekszych kostkach licznika zoltej i niebieskiej sa mikroskopijne nr pinow, lecz nie pamietam czy na tej bialej jest cos napisane