[b4 1.9 tdi 1Z] jak ustawić wskaźnik poziomu paliwa
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1Z] jak ustawić wskaźnik poziomu paliwa
witam.panowie grzebałem troche po zegarach ostatnio i przestawiłem wskaźnik od poziomu paliwa.po zamontowaniu zegarów wskazuje troche wiecej paliwa niz przed ich wyciagnieciem.jak go najlepiej ustawić by mi nie brakło paliwa gdzieś w trasie.w którym miejscu powinna znajdować sie wskazówka na wyłączonym silniku by podczas jazdy gdy wskazówka jest powiedzmy na ostatniej kresce rezerwy w baku było jeszcze pare litrów paliwa...
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
proponowałbym albo zalac do pełna i ustawic kreske poza wskazywanym "fullem" lub wyjezdzic do konca ... ale tu zaznaczam zeby nie było nic w baku no moze niech bedzie około litra i zalej tak zeby było 4litry w baku tylko i ustaw kreske na pierwszej kresce rezerwy (czerwonej) podobno pierwsza kreska rezerwy ma wskazywac 4litry ..
PS. o tej kresce pisal kiedys jmm o ile pamietam
PS. o tej kresce pisal kiedys jmm o ile pamietam
- killer0123
- Forum Audi 80
Witam trzeba zrobić jak mówił kolega wcześniej czyli trzeba wykonać kalibracje wskaźnika:
Przebiega ona następująco (opis z książki):
- Zużyć całe paliwo w zbiorniku.
- Nalać dokładnie 4 litry paliwa.
- Włączyć zapłon i odczekać 2 minuty.
- Wskazówka zegarowego wskaźnika poziomu paliwa powinna znaleźć się teraz nad grubą kreską czerwonego pola rezerwowego
- Gdy tak się nie stanie, można dokonać regulacji wskaźnika paliwa za pomocą małej śrubki regulacyjnej z lewej strony od dołu wskaźnika.
- W tym celu należy małymi szczypcami wyciągnąć czarna zatyczke obok przycisku kasującego wskazanie licznika kilometrów i pokręcić śrubką za pomocą
klucza trzpieniowego
Ale jak będzie 4 litry to wskazówka powinna byc chyba na pierwszej czerwonej kresce licząć od wskazania zerowego. Bo 4 litry na rezerwe to chyba za mało rezerwa w całym koncernie VAG to około 7-10 litrów w zależności od wielkości zbiornika.
Przebiega ona następująco (opis z książki):
- Zużyć całe paliwo w zbiorniku.
- Nalać dokładnie 4 litry paliwa.
- Włączyć zapłon i odczekać 2 minuty.
- Wskazówka zegarowego wskaźnika poziomu paliwa powinna znaleźć się teraz nad grubą kreską czerwonego pola rezerwowego
- Gdy tak się nie stanie, można dokonać regulacji wskaźnika paliwa za pomocą małej śrubki regulacyjnej z lewej strony od dołu wskaźnika.
- W tym celu należy małymi szczypcami wyciągnąć czarna zatyczke obok przycisku kasującego wskazanie licznika kilometrów i pokręcić śrubką za pomocą
klucza trzpieniowego
Ale jak będzie 4 litry to wskazówka powinna byc chyba na pierwszej czerwonej kresce licząć od wskazania zerowego. Bo 4 litry na rezerwe to chyba za mało rezerwa w całym koncernie VAG to około 7-10 litrów w zależności od wielkości zbiornika.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
czyli najlepiej bedzie jak zaleje do pełna i ustawie wskaźnik pomiedzy dwoma kropkami oznaczającymi pełny bak.tylko wtedy gdzie będzie wskazówka jak skończy się paliwo w baku?? teraz miałem ustawione to tak że paliwo jeszcze było w baku pomimo że wskazówka była minimalnie poniżej tej najmniejszej kreski rezerwy...
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- killer0123
- Forum Audi 80
- killer0123
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no to jak krecić to juz wiemy teraz kwestia ustawiania.czy jesli wyłączymy samochód i wskaźnik spadnie na sam dół to czy to oznacza pusty bak czy nie?? bo u kumpla w oplu było tak że gdy miał pusty bak to na wyłączonym silniku wskazówka była na samym dole a po przekręceniu stacyjki wskazówka lekko sie przesówała do góry.czyli pozycja wskazówki była inna przy pustym baku na wyłączonej i włączonej stacyjce.a jak jest u nas??
kiedyś się bawiłem w sprawdzanie wskaźnika. Na 1/4 wyszło mi dokładnie 26litrów... z kolei gdy wskazówka jest na takim samym poziomie jak na wyłącznym to stan baku jest pusty - sprawdzałem sam i oczywiście się zgadzało. Po wlaniu 3, 4,5... litrów wskazówka nieznacznie się podniosła do stanu najniższej kreski... czyli w sumie tyle co powinno być
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
czyli przy pustym baku na wyłączonym zapłonie wskazówka bedzie stać w tym samym miejscu jak gdy przekręce stacyjke?? czyli jak mówisz cobra ze po wlaniu 3 - 5 litrów wskazówka sie podniosła do poziomu najniższej kreski to gdy na wyłączonym zapłonie ustawie wskaźnik na tej najnizszej kresce a w baku bede miał te 3 - 5 litrów paliwa to po włączeniu zapłonu wskazówka powinna podskoczyć do pozimu początku rezerwy... dobrze to rozumiem??