Właśnie od piątku 24.04. stałem się szczęśliwym posiadaczem 80 Coupe z silnikiem 2,3 Ng, a raczej chyba z jego resztkami chociaż nie powiem sam jechał.

Autko może nie jest w super stanie, ale za te pieniądze to grzech było nie brać.
Zawsze chciałem mieć "kupetke" 80 (myślałem o quattro ale chwilowo mnie nie stać a do tej zawsze mogę dołożyć) koniecznie w budzie b3 (sam nie wiem do końca dlaczego b3 a nie b4), oraz naszła mnie chęć ocalenia tego pięknego autka przed jakimiś "młodocianymi rzeźnikami" chociaż poprzedni właściciel chyba też do takich należał.
Na chwilę obecną powiem jedno: dźwięk rzędowej "piątki" bezcenny. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że trochę to może kosztować, ale do rzeczy.
Autko ma instalację gazową:
1. reduktor: Vega Gas Elektronik
2. elektrozawór: Vega Gas
3. wielozawór Tomasetto AT.02
4. elektronika: Detec Basic+
Jeżeli można proszę o jakieś porady na temat tej instalacji bo kompletnie nie wiem o co chodzi zwłaszcza z przełączaniem z benzyny na gaz (może ktoś coś wie jest widoczny na zdjęciu), a ten przekaźnik przy elektronice to już całkiem nie wiem od czego. Facet powiedział mi że z benzyny na gaz przełącza się automatycznie po osiągnięciu określonej temperatury (czyli inaczej się nie da na gaz?).
Na zdjęciach poniżej ogólny widok autka, widok przełącznika, elektroniki, mieszalnika oraz ... właśnie nie wiem czego a facet powiedział że to odpowietrznik urwany (zniszczona część zaznaczona czerwoną obwódką) może ktoś wie co to faktycznie może być.
Jeżeli w klubie jest ktoś z okolic Imielina, Mysłowic, Oświęcimia to bardzo bym prosił o kontakt. Lepiej może zobaczyć co i jak niż tak na odległość przedstawiać problemy których jest wiele, ale i tak je usunę. :mrgreen:
Co do instalacji gazowych w samochodach to jestem bardziej zwolennikiem niż przeciwnikiem. Sam zrobiłem około 500 kawałków km na gazie (ale nigdy nie z taką instalacją) różnymi autkami (od poloneza zaczynając) i złego słowa nie powiem odnośnie gazu chociaż nieraz było pod górkę. :evil:
Jeżeli ktoś ma książkę w stylu "sam naprawiam audi 80 coupe" w formacie pdf będę niezmiernie zobowiązany za udostępnienie (udało mi się znaleźć tylko "Audi 80 90 B3 Sam naprawiam").
Na zdjęciach