[B4 1.9 TDI] Filtr oleju
- karolas123
- Forum Audi 80
A ja zapytam: Czym rózni sie filtron od knechtów boszy i innych za 2 krotność swojej ceny? Bo ja uwazam ze filtr oleju to nic innego jak rurka perforowana owinieta papierem/ bibułą (o takiej gestości ze nie ma opcji zeby syf przeleciał ) i 2 zaworkach zwrotnych. Czy te drozsze to posiadaja jakas inna budowe czy poprostu tak zwykle bardziej rejsingowe z nazwy?
- karolas123
- Forum Audi 80
Weź do ręki filtr KNECHT, BOSCH i MANN to zobaczysz jaka jest różnica. Ja od ostatniej wymiany zakładam filtr KNECHT OC257 od A4, do B4 na pierburgu pasuje i jest lepszy jak OC221 <ok>
Jeżeli między ori filtrem (OC221) a blokiem silnika wchodzi luźno palec (ok 1.5-2cm luzu) to śmiało można zakładać filtr od A4 B5 TDI, w B4 na boschu raczej się nie da <ok>
Jeżeli między ori filtrem (OC221) a blokiem silnika wchodzi luźno palec (ok 1.5-2cm luzu) to śmiało można zakładać filtr od A4 B5 TDI, w B4 na boschu raczej się nie da <ok>
Różnica jest właśnie w jakości i ilości "papieru" filtrującego, w tanich filtrach jest go mniej i gorszej jakości a co za tym idzie po pewnym przebiegu mogą pojawić się problemy z filtrowaniem oleju.karolas123 pisze:A ja zapytam: Czym rózni sie filtron od knechtów boszy i innych za 2 krotność swojej ceny? Bo ja uwazam ze filtr oleju to nic innego jak rurka perforowana owinieta papierem/ bibułą (o takiej gestości ze nie ma opcji zeby syf przeleciał ) i 2 zaworkach zwrotnych. Czy te drozsze to posiadaja jakas inna budowe czy poprostu tak zwykle bardziej rejsingowe z nazwy?
- karolas123
- Forum Audi 80
- Martiner112
- Forum Audi 80
odgrzeje kotleta, wymienialem ostatnio olej w swoim TDi i filtr oleju byl dosc waski i dlugi dokladnie to taki: purflux ls243, i teraz pytanie(bo nie ja wymienialem wczesniej olej) co wiecie o tych filtrach? bo przeszukalem internety i zero info czy nadaja sie do 80tek, osobiscie kupilem i zamontowalkem teraz filtrona
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z