Panowie, mój akum już nie wyrabia w zimę. Mam możliwość zakupu nowego akumulatora za przysłowiową flaszkę. Tylko pochodzi on jednak z Daewoo Tico i jego pojemność to 40Ah. Moje pytanie brzmi następująco czy jeżdżąc po mieście gdzie często gasi się silnik, pokonuje krótkie odcinki itd. akumulator z reguły jest nie doładowany. Czy w takim razie zakładając akumulator 40Ah będę jeździł z naładowanym w pełni akumem. Czy też wręcz przeciwnie... mogę go przeładować? Jakie będą objawy przeładowywania? Jakie mogą być ewentualne konsekwencje zbyt wysokiego poziomu naładowania? Bardzo proszę o podpowiedzi. Może ktoś z was próbował jeździć z taką baterią i wie jak w praktyce się zachowuje taki akumulator w takim aucie.
[ Dodano: 2011-05-12, 20:46 ]
mówiąc "się zachowuje taki akumulator w takim aucie." mam oczywiście na myśli Audi 80 B3 z benzynowym silnikiem 1.8 PM. Którym przepisowo jeżdżę cały czas na światłach mijania.
[80 B3 1.8PM] Czy podejdzie akumulator 40Ah
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Akumulator założony <ok> . Jego parametry to 12V 40Ah 320A prąd rozruchowy. Kręci jak szalony w porównaniu do mojego poprzedniego. Sprawdziłem również w książce Dietera Korp`a i tam piszą "wszystkie silniki czterocylindrowe... ...40Ah", tak więc potwierdzam, że jest to najlepszy akumulator do tego auta. Jedynie nowa bateria jest ciut wyższa i w obawie przed zwarciem plusowej klemy do maski auta musiałem przełożyć z małego fiata, gumową osłonę na plusową klemę. No i niestety osłona akumulatora też już nie chce wejść, dlatego chyba pójdzie na alledrogo. A powiedzcie mi czy będą jakieś negatywne skutki jeżdżenia bez osłony akumulatora? Chodzi mi o jakieś ewentualne osady. Bo przecież koło akumulatora jest przewód odgazowujący i chyba dlatego też akumulator jest zabudowany. Czy to tylko ta obudowa spełnia funkcję ozdobną, bądź termiczną osłonę w sezonie zimowym?
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Nie będzie skutków negatywnych. Przewód od oparów i tak idzie do rynienki plastikowej tam gdzie spływa woda, teoretycznie nalezało by się ją połączyć. Termicznej funkcji w zime ona nie spełnia na pewno, raczej jest do ozdoba wizualna ze strony audi.A powiedzcie mi czy będą jakieś negatywne skutki jeżdżenia bez osłony akumulatora? Chodzi mi o jakieś ewentualne osady. Bo przecież koło akumulatora jest przewód odgazowujący i chyba dlatego też akumulator jest zabudowany. Czy to tylko ta obudowa spełnia funkcję ozdobną, bądź termiczną osłonę w sezonie zimowym?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Silnik:
Akurat mój poprzedni akumulator mieścił się pod osłoną i nie było żadnego zapaszku . Teraz jednak mam nową baterię, dużo wyższą. No ale za to rekompensuje mi ten wymiar, swoją mocą <ok> . Rozrusznik kręci jak wiertarka <oki> <czesiek>
[ Dodano: 2011-05-17, 12:44 ]
Co do termicznej obudowy to już obmyśliłem na to patent. Bateria będzie obłożona pianką (taką jak w karimacie) . Co do przewodu odgazowującego to myślę, że póki co nie będzie potrzebny.
[ Dodano: 2011-05-17, 12:44 ]
Co do termicznej obudowy to już obmyśliłem na to patent. Bateria będzie obłożona pianką (taką jak w karimacie) . Co do przewodu odgazowującego to myślę, że póki co nie będzie potrzebny.