[ B4 1Z ] Słabe osiągi
[ B4 1Z ] Słabe osiągi
Witam, mam problem ze swoim autem to znaczy Ojca autem 1.9tdi 90km rok 1993, moc jest nie taka jak powinna być nie reaguje na gaz. Pedał gazu jest sflaczały . Turbine słychać i raczej z nią wszystko w porządku, wymieniałem przepływomierz i chwilowo wrociło wszystko do normy ale po jakimś czasie dalej to samo. V max moim samochodem to 150 km\h.
Czy moze być uszkodzony potencjometr gazu?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2011, 22:08 przez SOMION, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Potencjometr gazu raczej zostaw w spokoju .Jest tak jak axel_gumis, piszeSOMION pisze:mam problem ze swoim autem 1.9tdi 90km rok 1993, moc jest nie taka jak powinna być nie reaguje na gaz. Pedał gazu jest sflaczały . Turbine słychać i raczej z nią wszystko w porządku, wymieniałem przepływomierz i chwilowo wrociło wszystko do normy ale po jakimś czasie dalej to samo. V max moim samochodem to 150 km\h.
,w audicach na przepływce boscha ,najczęściej przyczyną niemocy jest albo przepływomierz ,albo nastawnik potencjometryczny .W obu przypadkach jest to trudne do zdiagnozowania z uwagi na mocno ograniczone mozliwości diagnozy kompem Jedynym skutecznym sposobem na sprawdzenie czy to przepływka ,czy nastawnik ,jest podmianka ze sprawnego w 100% auta ,co jest raczej trudne do wykonania Kupowanie uzywanych przepływek boscha i nastawników potencjometrycznych jest wyrzucaniem kasy w błoto ,bo większośc jest w takim samym kiepskim stanie ,albo padnie w mniej lub bardziej odległej przyszłościaxel_gumis pisze:Tu bym raczej stawiał na nastawnik potencjometryczny
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Cały dolot jest sprawdzony i jest ok, na czasie jeszcze powymieniam wszystkie te wężyki do podciśnienia od gruszki, n75 itp... zobaczymy co będzie dalej <ok>
[ Dodano: 2011-05-17, 19:27 ]
Więc dziś powymieniałem wszystkie wężyki jakie kolwiek są plus nowe opaski wyczyściłem interculer przy okazji i dalej to samo dymi na czarno jakieś propozycje co dalej ?
[ Dodano: 2011-05-17, 19:27 ]
Więc dziś powymieniałem wszystkie wężyki jakie kolwiek są plus nowe opaski wyczyściłem interculer przy okazji i dalej to samo dymi na czarno jakieś propozycje co dalej ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Dalej ...? to zmierz cisnienie doładowania w dolocie ...w zasadzie to powinienieś od tego zacząć ewidentnie nie spala ci paliwa w całości ,albo z powodu zbyt duzej dawki paliwa ,albo zbyt małego doładowania .Ewentualnie podlewające wtryski też dają taki efektkris00 pisze:Więc dziś powymieniałem wszystkie wężyki jakie kolwiek są plus nowe opaski wyczyściłem interculer przy okazji i dalej to samo dymi na czarno jakieś propozycje co dalej ?
Panowie...
Zrobilem bajpas i w sumie jako takiej roznicy niebylo - przynajmniej mi sie tak wydaje
Dzis wzialem manometr i sprawdzilem doladowanie - jak cisnalem ,cos tam swiszczało i ok 1 bar'a pokazywał ... niewiem ile dokladnie ale miedzy 0.8 a 1 bar napewno...
I teraz pytanie do specjalistów...ile bar powinno pompowac???
Silnik seria ok. 350000 przebiegu
Sprawdzic mam dolot, sztange, N75 (padł?) czy cos jeszcze innego jezeli jest za malo bar?
Czekam na podpowiedzi i odpowiedzi
Zrobilem bajpas i w sumie jako takiej roznicy niebylo - przynajmniej mi sie tak wydaje
Dzis wzialem manometr i sprawdzilem doladowanie - jak cisnalem ,cos tam swiszczało i ok 1 bar'a pokazywał ... niewiem ile dokladnie ale miedzy 0.8 a 1 bar napewno...
I teraz pytanie do specjalistów...ile bar powinno pompowac???
Silnik seria ok. 350000 przebiegu
Sprawdzic mam dolot, sztange, N75 (padł?) czy cos jeszcze innego jezeli jest za malo bar?
Czekam na podpowiedzi i odpowiedzi