Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 PM] Problem z hamulcami

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 15 maja 2011, 14:52

Próbuj je jeszcze raz odpowietrzyć, bo wygląda na to że moga być jadnak zapowietrzone! Jak je podpompujesz to czy pedał twardnieje?

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 15 maja 2011, 14:58

Zeby podciagnac reczny w B3 nie stety musisz wejsc pod auto zdjac oslone rury tlumika jak ja posiadasz i tam sa 2 nakretki na kluczyk nr10.Najlepiej pozniej na smarowac smarem gwint naciagu.

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 15 maja 2011, 17:59

PieterB pisze:Próbuj je jeszcze raz odpowietrzyć, bo wygląda na to że moga być jadnak zapowietrzone! Jak je podpompujesz to czy pedał twardnieje?
Odpowietrzone kolejny raz, z zaworów płyn leci grubym strumieniem więc na moje oko w układzie nie ma powietrza. Przy pompowaniu pedał twardnieje ale powiedział bym, że tylko do połowy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 15 maja 2011, 20:10

Szczerze mówiąc to sam już zgłupiałem i nie mam pomysła, jedyna moja rada to posprawdzać czy napewno wszystko dobrze posładałeś!
Ja kiedyś walczyłem z pół roku z hamulcami w fordzie bo mi się czczęki zacinały i nie odbijały, a powód był błach - źle załorzyłem jedną ze spręrzynek!

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 15 maja 2011, 20:21

Moze ci sie pompa zapowietrzyla??!! Prubowales ja odpowietrzyc??To nic ze z odpowietrznikow nie leca bombelki bo cholera wie co tam moglo sie stac!! :-P

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 16 maja 2011, 07:50

Odpowietrzanie pompy nie pomogło. Czas chyba skapitulować i oddać niunie do mechanika :-(

Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 16 maja 2011, 08:32

"zabrałem się za hamulce. Wymienione zostały: tarcze i klocki, na tyle szczęki, tłoczki i sprężynki. Wszystko elegancko odpowietrzone ale jak zabrałem niunie na jazdę próbną okazało się, że pedał jest miękki "

Bez paniki i odrobinkę cierpliwości.
Po takiej obszernej wymianie potrzeba paruset kilometrów aby wszystko ułożyło się jak trzeba.Nowy klocek + nowa tarcza nie daje żadnej pewności stuprocentowego docisku całej powierzchni.Ja po ostatniej wymianie mało dzwona nie zaliczyłem,zagalopowałem się i na pedał--prawie zero hamowania a tarcze zrobiły się fioletowe.Ale pomału pojeździłem cierpliwie,tarcze wybielały,nie pokrzywiły się a i hampel wrócił do normy.
Nie wiem jak odpowietrzałeś ale jeśli Ci się jeszcze chce to tylko spuścić powiedzmy po te 30 gram płynu.z każdego cylindra.Bez deptania,bez pompowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl