[All] System wentylacji postojowej
- karolas123
- Forum Audi 80
[All] System wentylacji postojowej
Witam, jako że nie posiadam w mojej audi klimy a zbliza sie ciepło zaczynam rozmyślać co by tu zrobić aby sobie troche życie uprzyjemnić. Jak wszyscy wiemy, kiedy w lato samochod stoi na słoneczku, temperatura w srodku staje sie nie do zniesienia, zwłaszcza, że nasze audiczki maja głównie ciemne wnetrza, które grzeja sie okrutnie. Tak wiec siedząc na balkonie przy papierosie, gapiac sie na ogród, zobaczyłem małe lampki solarne, które w dzień magazynuja energię zeby w nocy sobie swiecić. W tym momencie oświeciło mnie i przypomniałem sobie ze modele A4 b6 chyba miały w standarcie taki system. Działał on na zasadze, że system wentylatorów wymuszał obieg powietrza we wnetrzu. Napędzał je solar który był umieszczony w szyberdachu. No i tu zaczyna sie moje kombinowanie. Przeglądajac ebaya stwierdziłem ze takie ogniwa foto- elektryczne da sie dość tanio zakupić, mocowanie na dachu w jakikolwiek sposób tez nie jest problemem, kwestię wykonwcza tzn. wentylatorki wymyśliłęm sobie zamontować pod filtrem kabinowym, powinno tam wejść 2x 120mm. Ogniwa nie musza być jakieś duze, bowiem wentylatorki takie pobieraja około 0.5A przy 12V. Zastanawiam sie tylko czy wentylatorki takie zdolne beda wymusić taki obieg by powietrze wewnatrz auta zaczeło cyrkulować ochładzając sie co nieco. Mam nadzieje, że koledzy i kolezanki podpowiecie cos i rozwinie sie jakać drobna dyskusja.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 13:22 przez karolas123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Kolego też myślałem nad takim patentem. Jednak mój pomysł był skierowany bardziej w stronę wiatraczków takich jak są w komputerze. Jak wiemy charakteryzują się one niską konsumpcją na prąd, więc mogłyby być zasilane z akumulatora. Myślałem, jednak, że byłoby to stosowane np. w czasie postoju, kiedy czekamy na kogoś w samochodzie. Analogicznie wiatraczki byłyby też bardzo przydatne deszczową porą lub zimą. Czyli wtedy kiedy występuję wzmożone parowanie szyb przy wyłączonym nawiewie, kiedy pasażerowie przebywają w pojeździe.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Już chyba w BMW E36 była taka funkcja jak się miało niektóre wersje OBC. Tam można było sobie ustawić za jaki czas ma się włączyć wentylator nawiewu (włączał się na krótki czas żeby akumulator nie padł).
Kiedyś myślałem o zrobieniu włączaniu wentylatora z pilota aby pochodził tak z 15minut. Albo jakiś timer jak w wyżej opisanym BMW.
Jeszcze przyciemnione szyby trochę ochładzają wnętrze. Spory czas jeździłem do szkoły na zmianę swoim B3 z przyciemnionymi szybami (tył super czarno, szyby w przednich drzwiach lekko przyciemnione). Drugim autem jakim jeździłem było B4 z jasnym wnętrzem w B3 miałem ciemną szmatę, auta były niemal tego samego koloru (bordowy ale różnił się odcień).
I w B3 było zawsze zauważalnie chłodniej.
Kiedyś myślałem o zrobieniu włączaniu wentylatora z pilota aby pochodził tak z 15minut. Albo jakiś timer jak w wyżej opisanym BMW.
Jeszcze przyciemnione szyby trochę ochładzają wnętrze. Spory czas jeździłem do szkoły na zmianę swoim B3 z przyciemnionymi szybami (tył super czarno, szyby w przednich drzwiach lekko przyciemnione). Drugim autem jakim jeździłem było B4 z jasnym wnętrzem w B3 miałem ciemną szmatę, auta były niemal tego samego koloru (bordowy ale różnił się odcień).
I w B3 było zawsze zauważalnie chłodniej.
- karolas123
- Forum Audi 80
Tylko czy jeśli jeden wiatrak załoze w filtr a drugi w kratkę w bagazniku to czy wystarczy to aby wymusić obieg? Wydaje mi sie, że komputerowe wiatraczki maja wystarczajay ciag zeby wymusić obieg. Poszukiwałm na allegro tego systemu od a4 ale nie ma nawet najmniejszej zmianki o takim systemie. Trzeba przeszukać etkę.