[B3 1.6TD]Problem z ciśnieniem oleju
-
- Forum Audi 80
[B3 1.6TD]Problem z ciśnieniem oleju
Witam wszystkich! Mam problem z ciśnieniem oleju w moim audi 1.6 td RA mianowicie na niskich obrotach gdy silnik jest gorący zapala się kontrolka ciśniena oleju i brzęczek po dodaniu lekkiego gazu znika ale gdy obroty spadną zaczyna świecieć o co chodzi nie mam pojęcia silnik ma wymienione panewki pierścienie uszczelniacze zaworów uszczelke pod głowicą miską klawiaturą nie bierze oleju więc nie mam pojęcia :-| czujniki sprawdzone przekładałem od dobrego i to samo wymieniłem pompę oleju na nową jednak problem ciągle pozostaje :-| ale ostatnio odkryłem że w podstawie oleju brakuje chyba jakiegoś elementu nie wiem czy coś tam powinno się znajdować oprócz termostatu oleju który wywaliłem i problem nadal taki sam :-| ciśnienie oleju nie dochodzi do chłodniczki olejowej jak odkręce przewody to brak w nich oleju. Jeśli ktoś wie o co z tym chodzi i co powinno się znajdować w tej podstawie prosze o pomoc z góry dzięki!!!
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 17:00 przez michu19888, łącznie zmieniany 3 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Warto to sprawdzić. Starszy miał taki przypadek w 1,6D. Pół silnika rozebrał bo objawy były identyczne jak u ciebie. Później okazało się że poszła właśnie ta panewka na wałku pośrednim za parę złotych.slawi75TD pisze:Może panewki na wałku pośrednim.
Co do termostatu oleju, to wyciągając go nie spowodujesz że olej będzie płyną przez chłodnicę. To nie jest tak jak z termostatem cieczy. Ten termostat przy rozgrzaniu przesuwa się zamykając obieg boczny przez podstawę a otwiera ten przez chłodnicę oleju. Jak go nie będzie i oba obiegi będą otwarte to olej i tak będzie płynął przez podstawę - bo ma bliżej i łatwiej.