[ABT] Wymiana przednich amortyzatorów
- kolodzieju
- Forum Audi 80
- kolodzieju
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
szukałem po internecie takiego tematu a tu na naszym forum się pojawił.w tym tygodniu mam zamiar wymienić amortyzatory.mam kilka pytań do tych którzy to już robili a widzę że jest was sporo:
- o co chodzi z tym zalewaniem amortyzatora olejem? olej należy wlać do mcpesona?? jaki olej wlać no i ile go tam wlać??
- jak w końcu wygląda sprawa z geometrią po wyjęciu mc persona?? czy te dwie śruby maja luźne gniazda że mc preson sie rusza czy wszytko wchodzi w to samo miejsce co przed wyjęciem?? kiedyś u kumpla zmienialiśmy amorki i u niego włąsnie jest tak że mc person rusza się lekko na boki i przez to zmienia się nachylenie koła.u nas też tak jest??
- ta śruba która trzyma wkład amortyzatora jest w zestawie z amorami??
- aha i najważniejsze znacie jakiś dobry i sprawdzony sposób na wybicie końcówki drążka kierowniczego bez ściągacza??
- o co chodzi z tym zalewaniem amortyzatora olejem? olej należy wlać do mcpesona?? jaki olej wlać no i ile go tam wlać??
- jak w końcu wygląda sprawa z geometrią po wyjęciu mc persona?? czy te dwie śruby maja luźne gniazda że mc preson sie rusza czy wszytko wchodzi w to samo miejsce co przed wyjęciem?? kiedyś u kumpla zmienialiśmy amorki i u niego włąsnie jest tak że mc person rusza się lekko na boki i przez to zmienia się nachylenie koła.u nas też tak jest??
- aha i najważniejsze znacie jakiś dobry i sprawdzony sposób na wybicie końcówki drążka kierowniczego bez ściągacza??
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 21:08 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolodzieju
- Forum Audi 80
Olej na zasadzie chłodzenia, może wyciszenia. Tyle, żeby nie wylewał się. Jaki? Nie ma znaczenia.hudy pisze:szukałem po internecie takiego tematu a tu na naszym forum się pojawił.w tym tygodniu mam zamiar wymienić amortyzatory.mam kilka pytań do tych którzy to już robili a widzę że jest was sporo:
Geometria? Naprawdę nie wiem, ale przejadę się na dniach na pomiar to się dowiem.
w Kayabach miałem obydwie śruby nowe, ale te od mocowanie amora w kolumnie - stare lepsze bo okrągłe. Nowe (widać gdzieś na foto) zaraz by osłony porozrywały.
Końcówki drążka - teraz miałem w miarę świeże, ale jak je zakładałem to pomogło podgrzanie całości.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
a no fakt.jak tak o tym pomyśle to chyba jednak wydam to 50zł bo trochę dużo odkręcania jest.na razie dość intensywnie myślę co zrobić z tą końcówką drążka bo niestety nie mam ściągacza a w sklepach w mojej okolicy maja ale same małe i jak na razie z całej tej wymiany to mnie najbardziej przeraża <ok>
Pamiętaj hudy, że zawsze możesz wymienić amory z przodu bez ściągania zwrotnicy z mcphersona. Ba nawet drążka stablizatora nie musisz odkręcać i drążka kierowniczego.hudy pisze:a no fakt.jak tak o tym pomyśle to chyba jednak wydam to 50zł bo trochę dużo odkręcania jest.na razie dość intensywnie myślę co zrobić z tą końcówką drążka bo niestety nie mam ściągacza a w sklepach w mojej okolicy maja ale same małe i jak na razie z całej tej wymiany to mnie najbardziej przeraża <ok>
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
włąsnie czytałem że ty tak robiłeś...mówisz że podniosłeś samochód z dwóch strona i wtedy wszystko się poluzowało.możliwe że tak spróbuje to zrobić na początek a jak to nie pomoże to wtedy będę kombinował z tymi drążkami by je ściągnąć.a powiedz mi Piotrek czy odkręcałeś te dwie śruby na dole trzymające mcperson czy ich tez nie ruszałeś tylko odkręciłeś amortyzator na górze?? aha no i jak sobie poradziłeś z ta nakrętka trzymającą amortyzator jak tego nie wyciągałeś a miejsca jest tam jak na lekarstwo...