Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABT] Wymiana przednich amortyzatorów

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 07 cze 2011, 13:17

Mówicie o tej srubie co jest przykręcona pod maską (zdj. w poscie pio80tr)??

Awatar użytkownika
glowsonix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: glowsonix » 07 cze 2011, 18:54

rafio83 pisze:Mówicie o tej srubie co jest przykręcona pod maską (zdj. w poscie pio80tr)??
O tej śróbie co trzyma wkład amortyzatora do kolumny <ok>

Awatar użytkownika
kolodzieju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolodzieju » 08 cze 2011, 01:01

Jeżeli ktoś jeszcze nie wie o której mówimy
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 08 cze 2011, 08:58

o fuck... faktycznie zapomniałem o niej, kurde podejżewam ze bedzie u mnie z nią problem nie ziemski! Jakieś rady?

Awatar użytkownika
kolodzieju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolodzieju » 09 cze 2011, 21:39

Czytaj wczesniej.Klucz hydrauliczny złapany za krawędź.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 14 cze 2011, 21:00

szukałem po internecie takiego tematu a tu na naszym forum się pojawił.w tym tygodniu mam zamiar wymienić amortyzatory.mam kilka pytań do tych którzy to już robili a widzę że jest was sporo:

- o co chodzi z tym zalewaniem amortyzatora olejem? olej należy wlać do mcpesona?? jaki olej wlać no i ile go tam wlać??

- jak w końcu wygląda sprawa z geometrią po wyjęciu mc persona?? czy te dwie śruby maja luźne gniazda że mc preson sie rusza czy wszytko wchodzi w to samo miejsce co przed wyjęciem?? kiedyś u kumpla zmienialiśmy amorki i u niego włąsnie jest tak że mc person rusza się lekko na boki i przez to zmienia się nachylenie koła.u nas też tak jest??

- ta śruba która trzyma wkład amortyzatora jest w zestawie z amorami??

- aha i najważniejsze znacie jakiś dobry i sprawdzony sposób na wybicie końcówki drążka kierowniczego bez ściągacza??
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 21:08 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pio80tr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pio80tr » 14 cze 2011, 21:05

hudy pisze: - ta śruba która trzyma wkład amortyzatora jest w zestawie z amorami??
jak kupiłem sachsa gazówki to w zestawie miałem duże nakrętki trzymające wkład amora do kolumny oraz te mniejsze nakrętki do mocowania tłoczyska amortyzatora, które przykręca się na kielichach.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 14 cze 2011, 21:14

śruby na jarzmach są regulowane wiec geometria po rozkręceniu się rozsypuje i trzeba ją ustawić co do śruby to zależy od firmy tak jak kolega napisał co do oleju chodzi o odprowadzanie ciepła choć ja u siebie nie wlewałem i nic się nie stało do tej pory może dlatego że mam gazy

Awatar użytkownika
kolodzieju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolodzieju » 15 cze 2011, 02:31

hudy pisze:szukałem po internecie takiego tematu a tu na naszym forum się pojawił.w tym tygodniu mam zamiar wymienić amortyzatory.mam kilka pytań do tych którzy to już robili a widzę że jest was sporo:

- o co chodzi z tym zalewaniem amortyzatora olejem? olej należy wlać do mcpesona?? jaki olej wlać no i ile go tam wlać??

- jak w końcu wygląda sprawa z geometrią po wyjęciu mc persona?? czy te dwie śruby maja luźne gniazda że mc preson sie rusza czy wszytko wchodzi w to samo miejsce co przed wyjęciem?? kiedyś u kumpla zmienialiśmy amorki i u niego włąsnie jest tak że mc person rusza się lekko na boki i przez to zmienia się nachylenie koła.u nas też tak jest??

- ta śruba która trzyma wkład amortyzatora jest w zestawie z amorami??

- aha i najważniejsze znacie jakiś dobry i sprawdzony sposób na wybicie końcówki drążka kierowniczego bez ściągacza??
Olej na zasadzie chłodzenia, może wyciszenia. Tyle, żeby nie wylewał się. Jaki? Nie ma znaczenia.

Geometria? Naprawdę nie wiem, ale przejadę się na dniach na pomiar to się dowiem.

w Kayabach miałem obydwie śruby nowe, ale te od mocowanie amora w kolumnie - stare lepsze bo okrągłe. Nowe (widać gdzieś na foto) zaraz by osłony porozrywały.

Końcówki drążka - teraz miałem w miarę świeże, ale jak je zakładałem to pomogło podgrzanie całości.

Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 15 cze 2011, 07:02

U mnie ktoś dospawał do okrągłych mocować dwu milimetrowe nakrętki :)
Chwyciłem porządnie żabą i poszło bez problemu :->

Ps. facet w warsztacie dwa dni męczył się z końcówkami bo mógł starych odkręcić :evil:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 15 cze 2011, 15:14

mezik0 pisze:śruby na jarzmach są regulowane wiec geometria po rozkręceniu się rozsypuje i trzeba ją ustawić
no cóż to będzie trzeba całą zwrotnice wyjąc razem z mcpersonem wtedy 5 dyszek zostanie w kieszeni...

Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 15 cze 2011, 15:32

U mnie ta sztuka się nie udała. Śruba przegubu okazała się nie do odkrecenia :-/

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 15 cze 2011, 18:12

a no fakt.jak tak o tym pomyśle to chyba jednak wydam to 50zł bo trochę dużo odkręcania jest.na razie dość intensywnie myślę co zrobić z tą końcówką drążka bo niestety nie mam ściągacza a w sklepach w mojej okolicy maja ale same małe i jak na razie z całej tej wymiany to mnie najbardziej przeraża <ok>

Awatar użytkownika
Pio80tr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pio80tr » 15 cze 2011, 20:53

hudy pisze:a no fakt.jak tak o tym pomyśle to chyba jednak wydam to 50zł bo trochę dużo odkręcania jest.na razie dość intensywnie myślę co zrobić z tą końcówką drążka bo niestety nie mam ściągacza a w sklepach w mojej okolicy maja ale same małe i jak na razie z całej tej wymiany to mnie najbardziej przeraża <ok>
Pamiętaj hudy, że zawsze możesz wymienić amory z przodu bez ściągania zwrotnicy z mcphersona. Ba nawet drążka stablizatora nie musisz odkręcać i drążka kierowniczego.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 15 cze 2011, 21:55

włąsnie czytałem że ty tak robiłeś...mówisz że podniosłeś samochód z dwóch strona i wtedy wszystko się poluzowało.możliwe że tak spróbuje to zrobić na początek a jak to nie pomoże to wtedy będę kombinował z tymi drążkami by je ściągnąć.a powiedz mi Piotrek czy odkręcałeś te dwie śruby na dole trzymające mcperson czy ich tez nie ruszałeś tylko odkręciłeś amortyzator na górze?? aha no i jak sobie poradziłeś z ta nakrętka trzymającą amortyzator jak tego nie wyciągałeś a miejsca jest tam jak na lekarstwo...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl