[ALL] Polerka Felg.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ACE
- Kontakt:
witam ile potrzebuje autosolu i pasty do polerki i papieru
100-sucho(do wyrownia powierzchni,jezeli felga jest w dobrym stanie ,tz nie ma wrzer i glebokich rys mozna sobie darowac)
400-mokro
800-mokro
1000-mokro
1500-mokro
2000-mokro
2500-mokro
na tego typu felgi x4
na sam rant
chodzi mi o przybliżone ilosci materiału
100-sucho(do wyrownia powierzchni,jezeli felga jest w dobrym stanie ,tz nie ma wrzer i glebokich rys mozna sobie darowac)
400-mokro
800-mokro
1000-mokro
1500-mokro
2000-mokro
2500-mokro
na tego typu felgi x4
na sam rant
chodzi mi o przybliżone ilosci materiału
Hej,
Ja kupiłem po 3 arkusze każdego rodzaj papieru - tak jak napisałeś - i nie wykorzystałem całości. Z drugiej strony myślę, że 2 to absolutne minimum.
Nie wiem jak bardzo będziesz się wczuwał ale generalnie przy 3 nie będziesz się martwił, że np. w połowie roboty np o 22.00 coś tobie zabraknie i będziesz musiał wszystko zostawić na drugi dzień:)
[ Dodano: 2011-06-12, 19:23 ]
Tylko, musiałem robić to na 3 razy. tzn smarowanie odczekanie 40mni zdjęcie warstwy drewienkiem, kolejna warstwa scansolu itd.
Ja kupiłem po 3 arkusze każdego rodzaj papieru - tak jak napisałeś - i nie wykorzystałem całości. Z drugiej strony myślę, że 2 to absolutne minimum.
Nie wiem jak bardzo będziesz się wczuwał ale generalnie przy 3 nie będziesz się martwił, że np. w połowie roboty np o 22.00 coś tobie zabraknie i będziesz musiał wszystko zostawić na drugi dzień:)
[ Dodano: 2011-06-12, 19:23 ]
Chłopaki i tu was zaskoczę. Ja właśnie scansolem zdejmowałem lakier z felgi bolero.Słonik pisze:Szlifierką :mrgreen:
Nie martwij się, wyobraz sobie jakie bylo moje zdumienie kiedy oststnio wysmarowałem Scansolem rant pokryty fabrycznym klarem, odczekalem kilkanascie min, łape sie za szpechelke i oprocz Scansolu to nic nie zdrapałem, zupelnie nic, zero reakcji :shock: .
Tylko, musiałem robić to na 3 razy. tzn smarowanie odczekanie 40mni zdjęcie warstwy drewienkiem, kolejna warstwa scansolu itd.
Ja polerowałem sam rant. Czyli tak jak ty chesz. Po całej operacji została mi jeszcze połowa puszki 0,5l scansolu. Tak więc spokojnie 1 starczy. Kup sobie do tego jakiś pędzelek malarski. Dobrze się tym nanosi bo scansol jest gęsty.delik pisze:a scansol'u wystarczy jak kupie 0,5 by zedrzec ori klar?
i ile pasty??
Jedna uwaga praktyczna. Mi oczywiście ostatnia felga wyszła znacznie lepiej niż 1. Wszystko przez to, że zbyt szybko zmieniałem papiery. Tak więc jeśli uznasz, że powinienieś już np, zmienić papier 100 na 400 to dla pewności przejedź jeszcze raz całość 100.
Tu masz zdjęcie jak przygotowałem sobie felgę przed zdjęciem lakieru z ratu. Taśma malarska + folia bezbarwa aby nie zapaćkać ramion felgi. Nawet łade odcięcie wyszło:)
Pasty kup jedną tubkę. Może ktoś mie skoryguje ale uważam, że 95% roboty wykonuje się papierami ściernymi. Pasta to już wykończenie.