Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Po wymianie rozrzadu stukaja zawory

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
adam2130

[B4 ABK] Po wymianie rozrzadu stukaja zawory

Post autor: adam2130 » 16 cze 2011, 19:29

Witam mam oto taki problem po wymianie paska zaczęły się ostre stuki
pod pokrywa zaworów rozrząd sprawdzany już kilka razy wydaje się być
ok . A dodam jeszcze ze wymieniałem uszczelkę na łączeniu korektora z
tłumikiem i wydaje mi się ze zasłania polowe otworów. A możne jest
wydech zapchany ?AUDI 80 2.0 silnik ABK

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 16 cze 2011, 20:12

adam2130 pisze:A dodam jeszcze ze wymieniałem uszczelkę na łączeniu korektora z
tłumikiem i wydaje mi się ze zasłania polowe otworów.
Tak raczej być nie powinno. Jak połowa przekroju wydechu będzie zasłonięta to zmulisz auto. Po za tym mogę pojawiać się różne nieprzewidziane zjawiska w wydechu.

Co do głównego problemu to nie widzę innego związku między stukaniem zaworów a wymianą paska jak jego złe założenie w konsekwencji uderzaniem zaworów o tłoki. Chyba że to zbieg okoliczności że problem pojawił się w tym samym momencie.

Na początek (jeśli rozrząd faktycznie jest ok) sprawdziłbym jeszcze ciśnienie oleju.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz

Post autor: Audi 80 Polska » 16 cze 2011, 21:12

Skoro było grzebane przy wydechu to może spaliny furgoczą przez jakąś nieszczelność i wydają dźwięk jak stukające popychacze.

A może zmieniany był olej przy okazji wymiany rozrządu.

Jeszcze jedna opcja to sprawdzenie zapłonu bo jeśli został przestawiony wałek pośredni to zmieni się też ustawienie zapłonu. Auto po wymianie paska nie osłabło :?:

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 16 cze 2011, 23:20

Ja bym tez stawial na zle ustawiony rozrzad lub zaplon,3 razy sprawdzalismy rozrzad i wydawalo sie ok a co do czego o jeden zabek sie pomylilem. :-P

adam2130

Post autor: adam2130 » 17 cze 2011, 18:45

To mam kilka pytań czy jest możliwość sprawdzenia rozrządu bez ściągania dolnych osłon , wałek pośredni był źle ustawiony przed demontażem rozrządu i chciałem zrobić żeby było ok i tu moje pytanie jak ustawić zapłon tak żeby dojechać do warsztatu bo nie mam sprzętu do ustawienia zapłonu wiem ze na kole zamachowym są 2 znaki 0 i I na który ustawiać zapłon

[ Dodano: 2011-06-17, 18:49 ]
aldi pisze: Auto po wymianie paska nie osłabło :?:

Jeszcze nie wiem bo nie wyjechałem z garażu
olej tez był wymieniany

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 17 cze 2011, 18:52

adam2130 pisze:czy jest możliwość sprawdzenia rozrządu bez ściągania dolnych osłon
Tak, na osłonie i kole pasowym wału masz znaki (strzałka na osłonie lekkie nacięcie na kole pasowym).
Albo możesz ustawić wał korobowy na znak 0 na kole zamachowym.

Zapłon można ustawić na słuch (ustawić aparat zapłonowy tak aby silnik miał najwyższe obroty na obrotach biegu jałowego) jeśli nie posiada się sprzętu.

Co do ustawiania zapłonu w ABK to jest na forum opisana cała procedura. https://audi80.pl/b4-abk-zaplon-blok ... t27424.htm

adam2130

Post autor: adam2130 » 18 cze 2011, 12:25

A jednak był rozrząd przestawiony o ząbek ustawiłem zapłon jak radził aldi jest ok tylko podczas wciśnięcia pedału gazu przez chwile graja zawory tak jak i podczas uruchamiania jest jeszcze jedna sprawa jak stoi na wolnych obrotach co jakiś czas jest tak jakby sam dodawał gazu wchodzi trochę na obroty i spada . Zauważyłem ze sonda jest urwana i tu moje pytanie czy można zastosować jakąś ina bo akurat mam ale nie od audi

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 18 cze 2011, 13:20

adam2130 pisze:A jednak był rozrząd przestawiony o ząbek ustawiłem zapłon jak radził aldi jest ok tylko podczas wciśnięcia pedału gazu przez chwile graja zawory tak jak i podczas uruchamiania jest, jeszcze jedna sprawa jak stoi na wolnych obrotach co jakiś czas jest tak jakby sam dodawał gazu wchodzi trochę na obroty i spada
Może ustawiłeś zapłon gdy ECU na podstawie sygnału z czujnika spalania stukowego opóźniło zapłon. A teraz na chwilę przyspiesza i go do pozycji wyjściowej wykrywa stukanie, opóźnia i tak w kółko. Taka moja teoria. Najlepiej abyś miał właściwie ustawiony zapłon.
Jeśli grają przy dodaniu gazu to spróbuj opóźnić zapłon, przekręć aparat zapłonowy lekko w stronę w którą kręci się palec (zgodnie z ruchem wskazówek zegarka jak dobrze pamiętam). I wtedy zobacz czy ucichną przy dodawaniu gazu.
adam2130 pisze:tu moje pytanie czy można zastosować jakąś ina bo akurat mam ale nie od audi
Jeśli ma takie same kable i tego samego koloru to można jeśli ma inne kolory kabli albo inną ilość przewodów to trzeba przestudiować co to jakiego typu to sonda.

Ostatecznie możesz podłączyć sam kabel sygnałowy i masę ewentualnie jeśli sonda ma na nią wyjście.

adam2130

Post autor: adam2130 » 19 cze 2011, 19:05

Problem rozwiązany po ustawieniu rozrządu i zapłonu okazało się jeszcze ze sprężyna w przepływomierzu była zbyt mocno napięta.
Mam jeszcze tylko takie pytanie czy takim interfejsem usunę błędy poduchy i abs

http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-g ... 77714.html

http://allegro.pl/adapter-obd1-obd-1-va ... 34638.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl