[B4 1Z '94] Urwany wężyk podciśnienia
[B4 1Z '94] Urwany wężyk podciśnienia
Witam, dziś zauważyłem że mam urwany wężyk od tego urządzonka przy filtrze powietrza (fotka). Są tam 3 wężyki, mi się ułamał króciec od tego całkiem od spodu. Co to jest i czym grozi jazda bez tego wężyka? Słyszałem tylko że to jest do sterowania ciśnieniem, więcej na ten temat nie wiem. Zetor jest na pierburgu jeśli to ma jakieś znaczenie. Dodam, że od jakiegoś czasu auto lepiej przyspiesza pompując pedał gazu niż przy jednakowym położeniu, nie wiem czy to wina tego wężyka, bo nie wiem kiedy sie urwał. Za 3 tygodnie wyjeżdzam na chorwacje i wolałbym, żeby wszystko działało. Jeśli nie dam rady tego skleić to gdzie tego szukać, pod jaką nazwą i ile to może kosztować?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 13:53 przez Dawidof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
EGR co prawda puszcza spaliny w dolot ,ale bez przesady ,a skoro urwałeś króciec to nie działa ,wiec w dolocie spalin brakDawidof pisze:No dobra, ale silnik wcale niekopci... przy dobrym depnięciu z biedą pokaże sie jakaś mgiełka. A chyba w takim wypadku powinien czadzić jak zajechany ikarus.
Nie .A to pulsacyjne dodawanie gazu to jakieś twoje subiektywne odczucie ,że się lepiej zbiera :mrgreen: ta czynność nie ma żadnego wpływu na zbieranie się autaDawidof pisze:Czyli to nie jest przyczyną tego, że musze pulsacyjnie dodawać gazu żeby się normalnie pozbierał?
Dawidof, tak wypucowanego silnika to jeszcze nie widziałem, coś Ty go do kosmetyczki oddał przed sesją
A nie jest przypadkiem tak że trzeba zaślepki przy dolocie podokładać, puki jest niezaślepione coś tam zawsze smrodu w dolot pójdzie :roll:MUNIOR pisze:a skoro urwałeś króciec to nie działa ,wiec w dolocie spalin brak
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak szczelny zawór EGR to nie pójdzieaxell pisze:A nie jest przypadkiem tak że trzeba zaślepki przy dolocie podokładać, puki jest niezaślepione coś tam zawsze smrodu w dolot pójdzie :roll:
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 20:47 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.
Ale tak dla świętego spokoju i na przyszłość to można by zaślepić EGR.
https://audi80.pl/b4-19-tdi-1z-zasle ... vt5339.htm
https://audi80.pl/b4-19-tdi-1z-zasle ... vt5339.htm
Dla jasności... zdjęcie jest sprzed 5 lat jak auto przywiozłem z niemiec... ja tego nie pucowałem tylko Herr Rudolf od którego auto kupiłem i nie mam już mało płynu bo nieszczelność usunąłem . Gdybym teraz zrobił zdjęcie to mało co by tam było widać bo nie uznaje tego typu zabiegów - silnik ma pracowac a nie wygladać!
A co do przyspieszania to nie mam zadnego odczucia tylko przy wdepnięciu np. na 3b do dechy nie ma praktycznie reakcji.. po odpuszczeniu gazu i ponownym wdepnięciu zaczyna ciagnac. Tzn moze zle napisałem, nie ze nie ma reakcji, tylko jest dosc długa chwila zastanowienia. Wogóle to podejrzewam przepływomierz.
Co do wężyka, dzięki za konkretne odpowiedzi. Jednak po przeczytaniu kilku artykułów o EGR uwazam ze skoro germany go tam dali to ma być więc nie bede nic zmieniac, a węzyk naprawie
A co do przyspieszania to nie mam zadnego odczucia tylko przy wdepnięciu np. na 3b do dechy nie ma praktycznie reakcji.. po odpuszczeniu gazu i ponownym wdepnięciu zaczyna ciagnac. Tzn moze zle napisałem, nie ze nie ma reakcji, tylko jest dosc długa chwila zastanowienia. Wogóle to podejrzewam przepływomierz.
Co do wężyka, dzięki za konkretne odpowiedzi. Jednak po przeczytaniu kilku artykułów o EGR uwazam ze skoro germany go tam dali to ma być więc nie bede nic zmieniac, a węzyk naprawie
I tu się kolego troszkę mylisz, rozwiązanie to jest niestety niezbyt zdrowe dla silnika i ma na celu tylko ograniczenie emisji spalin do środowiska. Tak jak napisał hudy,Dawidof pisze:uwazam ze skoro germany go tam dali to ma być więc nie bede nic zmieniac, a węzyk naprawie
Odkręć sobie kolektor dolotowy i zobacz co Ci tam EGR narobił to szybciutko zmienisz zdanie <ok>hudy pisze:normy ekologiczne
Dawidof, nie powiesz chyba ,że kolektor dolotowy powinien tak wyglądać:
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... &start=616
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... &start=616