Witam wszystkich , mam taki problem , 3 dni temu wymieniłem rozrząd , przy odbiorze mechanik powiedział mi że troszkę poprawił zapłon bo miałem źle ustawiony i teraz jest dobrze ustawiony ale po tym fakcie nierówno pracuje na benzynie i na gazie trzęsie całym samochodem i słabsze przyśpieszenie a co do spalania to jeszcze nie zdążyłem sprawdzić o co tu chodzi ??
Z góry dzięki pozdrawiam
[80 B4 ABT] nierówno pracuje na pb lpg po wymianie rozrządu
Byłem u innego mechanika , okazuje się że miałem wymieniany silnik teraz siedzi o oznaczenia ABS ( nie wiem co to za oznaczenie , powiedział że były produkowane do 1992 r.) i tylko osprzęt jest dołożony od ABT , do tego mam zupełnie inny aparat zapłonowy taki z okrągłą buńką zakończoną króćcem nie wiem chyba to na podciśnienie do kolektora co jest błędem dlatego po wymianie rozrządu takie kwiatki wyszły szukam teraz aparatu zapłonowego i wracam do niego , nie wiem ma trochę racji czy też szuka jednej z przyczyny ..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
ABS to 1.8 90KM z Golfa albo Passat montowany poprzecznie.
Co do aparatu to ktoś mógł wsadzić inny bo z ABT pewnie nie pasował bo jest na dużą dziurę. Teraz jak masz pewnie mechanicznie wyprzedzany zapłon podciśnieniowo-odśrokowo + do tego elektronicznie z ECU. Więc nie jest za dobrze, możesz próbować unieszkodliwić wyprzedzenie podciśnieniowe odłączając wężyk i trzeba pokombinować przy przeciwwagach aby też nie zmieniał kąta wyprzedzenia od obrotów.
Co do aparatu to ktoś mógł wsadzić inny bo z ABT pewnie nie pasował bo jest na dużą dziurę. Teraz jak masz pewnie mechanicznie wyprzedzany zapłon podciśnieniowo-odśrokowo + do tego elektronicznie z ECU. Więc nie jest za dobrze, możesz próbować unieszkodliwić wyprzedzenie podciśnieniowe odłączając wężyk i trzeba pokombinować przy przeciwwagach aby też nie zmieniał kąta wyprzedzenia od obrotów.