Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B3] Skrzywiony wahacz?

ODPOWIEDZ
gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 B3] Skrzywiony wahacz?

Post autor: gumis2007 » 08 lip 2011, 11:14

Witam, mam problem z zamontowaniem 17" felgi. Coś jest nie tak prawdopodobnie z wahaczem, bo koło jest bardziej zbliżone do jednej strony, a powinno być na środku... Doradźcie coś, co można zrobić, żeby można było normalnie jeździć... Reszta kół dobrze jest "ułożona". Wiem, że na zdjęciu to praktycznie nic nie widać, ale może ktoś już miał podobny problem...
Obrazek

Awatar użytkownika
t4zior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: t4zior » 08 lip 2011, 12:48

Jeśli z drugiej strony tak się nie dzieje, to wahacz lewej strony jest zapewne krzywy tu wiele nie poradzisz, będzie potrzebny zakup nowego wahacza bo jakieś prostowanie, kombinowanie to albo nie przyniesie rezultatu albo rezultat będzie znikomy i do tego może to być niebezpieczne, urwanie wahacza w trakcie jazdy to się może skończyć tragicznie.

Ja ostatnio przy wymianie tulei stwierdziłem, że prawy wahacz jest pęknięty zaraz przy samym gnieździe tulei i niestety trzeba było kupić nowy, nie ma co ryzykować.

Są jakieś objawy w trakcie jazdy? auto nie jedzie prosto, bicie koła czy coś?

gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gumis2007 » 08 lip 2011, 14:46

Z drugiej strony jest dobrze. Prawdopodobnie było wjechanie z impetem na krawężnik albo jeszcze coś innego. Na bank będę wymieniał na nowy, i chyba z prawej strony też wymienię żeby później dwa razy nie robić. Będę jeszcze wymieniał wszystkie tuleje wahacza i gumy. W trakcie jazdy nie ma żadnych objawów. Autko prowadzi się b. dobrze, jedynie przy hamowaniu następują delikatne drgania kierownicy i jakieś stukanie, ale to tylko na zewnątrz słychać, w środku nie do wychwycenia.

Ps. Te elementy gumowe co się tam znajdują, są wszystkie jak to brat mówi "powybijane" i popękane, czy przez nie może tak się dziać?

Awatar użytkownika
glowsonix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: glowsonix » 08 lip 2011, 20:10

A sworzeń wahacza może masz inny

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 08 lip 2011, 20:55

Swoją drogą.. ale je...itne koło założyłeś. U mnie jest tak samo tylko prawe przednie koło. W moim przypadku jest to lekko skrzywiony wahacz (prawdopodobnie od najechania na krawężnik). Jak stoję przodem pod górę to koło minimalnie przesuwa się do przodu i zdaje się przesuwać ku jego właściwemu położeniu. Dodam również, że wahacz ma już popękane tuleje gumowo-metalowe. Także kolego ja będę na pewno inwestować w nowy wahacz wraz ze sworzniem ;-) .

gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gumis2007 » 08 lip 2011, 21:15

Patrique pisze:Swoją drogą.. ale je...itne koło założyłeś.
Jakie? :-P Wiem, że są brudne i trzeba je oddać do piaskowania ale chyba nie najgorsze?

Dziękuję za odp, jak coś to od razu wymienię oba wahacze na nowe, bo są zardzewiałe i nie wyglądają, na takie, które mogą jeszcze wiele kilometrów przejechać ;-) Wymienię jak radzicie razem ze sworzniami i resztą gum no i klocki bo się kończą :-> z tyłu też szykuje mi się wymiana amortyzatorów, sprężyn, gum pod sprężyny, bębnów, szczęki... Co polecacie? Nie chcę kupować byle gó*na.

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 08 lip 2011, 21:50

Mówiąc "je...itne" mam na myśli wielkość. Ja w swojej mam obecnie 185/65/R15 i myślę, że są bardzo duże :arrow: . Kumpel jak podjeżdża swoją 80-tką na 175/65/R14 to wygląda to jakby miał koła od malucha <oki>

gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gumis2007 » 10 lip 2011, 10:39

He he he :-D Ja obecnie jeżdżę na takich co ma Twój kolega :-P Różnica jest kolosalna pomiędzy 175 a 225 :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wahacze, zwrotnice”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl