Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Olej w układzie chłodzenia jak pozbyć sie starego szla

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
LUKASZdiy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL] Olej w układzie chłodzenia jak pozbyć sie starego szla

Post autor: LUKASZdiy » 10 lip 2011, 23:59

Witajcie otóz stałem sie szczesliwym w sumie niezbyt posiadaczem A4 ;(
Samochód jest twardy, niekomfortowy, nie to co moje B3, ale za to prowadzi sie jak po sznurku niebuja nie to co moja B3 (ma załozone orginalne set aibacha -20mm stabilizatory wachacze itd)
Ale o czym chce napisać samochod jest po powaznej przygodzie z glowicą, po kapitalce, silnik zaciagnął cały olej do układu chłodzenia i powstała maź prawdopodbnie kilkakrotnie.
Mimo wielkorktonego płukania ciągle cos wychodzi i zbiera sie pod korkiem, powiem wam szczeze, że obawiam sie czy usterka nie powróciła, jakies patenty na wyczyszczenie tego g...a czy tylko systematyczne płykanie i wymiana wody ?

lesli
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lesli » 11 lip 2011, 10:05

Sprubuj płukać z płynem do naczyń np. z ludwikiem ,dobrze było żęby silnik byl ciepły.

Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 11 lip 2011, 11:27

Robiłem taki zabieg--nie pamiętam jak nazywał się preparat--może popytaj w motoryzacyjnych.Zalewasz układ woda,wlewasz płyn,odpalasz i zagrzewasz silnik do normalnej temperatury--potem spuścić,wypłukać i zalać właściwy płyn.
Może zanim się za to zabierzesz to sprawdź czy nie znika olej czy płyny utrzymują się w normie.
A pod korkiem może się zbierać w przypadku niedogrzanego silnika.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 11 lip 2011, 11:59

LUKASZdiy pisze: (ma załozone orginalne set aibacha -20mm stabilizatory wachacze itd)
W A4 masz takie zawieszenie? Jeśli tak to nie będzie problemu znaleźć kogoś kto zamieniłby się na standardowe.

Może olej do płynu idzie przez chłodnice oleju. Tylko nie jestem pewien czy ta usterka mogła występować w silnikach VW.

LUKASZdiy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUKASZdiy » 11 lip 2011, 13:44

aldi mam montowane w aso z wpisem w brif zawieszenie spreżyny, amorki, wachacze, tuleje, stabilizatory, sa tez wpisy o 18 BBSa i gumy 235 ale sadze ze felgi zgineły szybko jak autko wjezdzało do polski

co do ukladu chlodzenia własnie problem jest w tym, że nie wiem czy olej wchodzi do ukladu czy caly czas wypłukuje pozostałosci po poprzednich przygodach

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mortiis » 11 lip 2011, 13:51

LUKASZdiy spróbuj włożyć wąż gumowy z lekkim ciśnieniem wody odkręć kurek i puszczaj wodę, widziałem podobną przygodę, mechanikowi pół dnia zajęło płukanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl