[b4 1.9 TDI 1z]rozwalony rozrząd
-
- Forum Audi 80
[b4 1.9 TDI 1z]rozwalony rozrząd
Witam !
wczoraj jadać Audo 80 1.9 TDI 90 km silnik 1z na trasie nagle zaczęła mrugać kontrolka oleju zjechałem sprawdziłem olej na bagnecie było ok wiec pojechałem dalej przejechałem jakieś 10 km i silnik zgasł ztoczyłem się na pobocze otwieram maskę i pasek rozrządu rozsypany w mak rolka napinająca taka na środku zrobiła dziurę w obudowie. Rozrząd wymieniałem rok temu zrobiłem jakieś 5000 km Co wy o tym sądzicie ??
czy silnik mocno dostał ? szacowane koszty naprawy ???
Pozdrawiam
Łukasz B.
wczoraj jadać Audo 80 1.9 TDI 90 km silnik 1z na trasie nagle zaczęła mrugać kontrolka oleju zjechałem sprawdziłem olej na bagnecie było ok wiec pojechałem dalej przejechałem jakieś 10 km i silnik zgasł ztoczyłem się na pobocze otwieram maskę i pasek rozrządu rozsypany w mak rolka napinająca taka na środku zrobiła dziurę w obudowie. Rozrząd wymieniałem rok temu zrobiłem jakieś 5000 km Co wy o tym sądzicie ??
czy silnik mocno dostał ? szacowane koszty naprawy ???
Pozdrawiam
Łukasz B.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, 10:45 przez lukasz1981wlkp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja mogę ci tylko jeszcze poradzić byś sam nic przy tym nie grzebał a to dlatego że większość mechaników jest ubezpieczona.np mój mecher nie pozwala mi nawet kupić części rozrządu tylko sam je kupuje i zakłada bo jest ubezpieczony od tego jak strzeli pasek lub rolka lub jeśli sam by coś spieprzył... jeśli nie ma ubezpieczenia to kiepsko a ten mecher to dupa a nie mechanik. chodź jeśli nie jest ubezpieczony to ja bym i tak tego tak nie zostawił bo kogoś wina to musi być jak nie mechanika to części i zawsze można od kogoś kasę wyciągnąć...
@hudy
Nie wiem jak jest w przypadku rozrządu, ale w przypadku amortyzatorów KYB musiał je montować nie jakiś zwykły podrzędy warsztat, tylko jakiś tam akredytowany. Wtedy KYB mogła uznać gwarancję. Wydaje mi się, że w przypadku rozrządu jest podobnie. Może się okazać, że mechanik okaże się gościem z jajami i będzie chciał za to odpowiedzieć, ale może się też okazać, że zgoni winę na pasek lub rolkę i tyle Twojego.
Hudy ma rację. Nie rób tego sam jak wcześniej napisałem, bo może on to naprawi i będziesz miał problem z głowy.
Powiadom mechanika o tym co się stało i wtedy zobacz co powie. Powiedz mu, że rozrząd nie rozpada się od tak sobie tylko musi być jakaś konkretna przyczyna. Na pewno wina nie jest Twoja tylko albo jego albo części. Niech zrobi oględziny.
Nie wiem jak jest w przypadku rozrządu, ale w przypadku amortyzatorów KYB musiał je montować nie jakiś zwykły podrzędy warsztat, tylko jakiś tam akredytowany. Wtedy KYB mogła uznać gwarancję. Wydaje mi się, że w przypadku rozrządu jest podobnie. Może się okazać, że mechanik okaże się gościem z jajami i będzie chciał za to odpowiedzieć, ale może się też okazać, że zgoni winę na pasek lub rolkę i tyle Twojego.
Hudy ma rację. Nie rób tego sam jak wcześniej napisałem, bo może on to naprawi i będziesz miał problem z głowy.
Powiadom mechanika o tym co się stało i wtedy zobacz co powie. Powiedz mu, że rozrząd nie rozpada się od tak sobie tylko musi być jakaś konkretna przyczyna. Na pewno wina nie jest Twoja tylko albo jego albo części. Niech zrobi oględziny.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja wiem tylko tyle że porządny zakład czy to mechanik czy coś innego musi mieć ubezpieczenie bo jak by coś się stało a często się tak dzieje to by zbankrutował.na części dostajesz gwarancje która jest uwzględniona gdy montuje ja zakład a nie ty w domu.wina może być w tym przypadku tylko po stronie części lub mechanika innej opcji nie ma.teraz to niech oni się między sobą żrą ale ty masz mieć samochód naprawiony i to nie twoja w tym głowa.jeśli nie będą chcieli ani jedni ani drudzy przyznać się do winy to naprawa na swój koszt,później sąd i zwrot kosztów naprawy...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
On zdaje sie sam zszedłUKI_XX pisze:zrób zdjęcia paska i napinacza, mam nadzieję że napinacza nie zdejmowałeś
:roll: ciekawe czy był w ogóle dokręcony :?: bo jak nie był ,to się popuścił ,i się narobiło nie żebym od razu zwalał na tego co to robił ,ale rolki i napinacze się same nie odkręcają ,jak są odpowiednio dokręconelukasz1981wlkp pisze:otwieram maskę i pasek rozrządu rozsypany w mak rolka napinająca taka na środku zrobiła dziurę w obudowie.