Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z] drgania kierownicy przy dodaniu gazu i hamowaniu

ODPOWIEDZ
maryjann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9TDI 1Z] drgania kierownicy przy dodaniu gazu i hamowaniu

Post autor: maryjann » 18 lip 2011, 22:32

Witam, mam problem gdyż około dwóch miesięcy temu miałem drgania kierownicy przy prędkościach od 100 do 120 i przy hamowaniu z 100 do 80. Poczytałem trochę na forum i przy hamowaniu pisali że to hamulce a więc zakupiłem tarcze wraz z klockami z firmy ATE i wymieniłem i drgania przy hamowaniu ustały. Ale zostały przy prędkości i tu wymieniłem 2 przednie opony używane lecz po wymianie ich i zakupie nowych pierścieni centrujących problem znikł na stałe a więc już nie miałem żadnych problemów aż do czwartku gdy miałem dziurę w oponie wbity gwóźdź, dopompowałem oponę gdyż całe powietrze nie uleciało i jak jechałem do roboty było nadal zero drgań. Rano nadal było powietrze i na 2 dzień pojechałem by mi sklejono oponę i wyważyli ale jadąc zauważyłem znów problem drgania przy prędkościach od 100 do 120 i w nerwach pojechałem na inny warsztat by mi tą oponę znów wyważyli i ten problem zniknął gdyż wyjechałem na weekend 100km od domu i było ok. Lecz jak wracałem znów zaczęły mi się drgania i to bardzo mocne przy dodawaniu gazu i też przy hamowaniu. Tak samo jak teraz jeżdżę to na początku nic nie słychać jak hamuje a po około 10 km już tak słychać piszczenie klocków że aż głowa boli a tak nie było tak jak by czym bardziej się rozgrzewały tym bardziej piszczały. Już nie mam pojęcia co mam robić ? Może podjechać i wyważyć oponę w tym warsztacie co zakupiłem opony i wyważyli mi i było wszystko ok.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2011, 22:59 przez maryjann, łącznie zmieniany 1 raz.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 18 lip 2011, 22:37

czasem wyważanie nie pomaga jak opona do bani :-/ w sumie to najlepiej nowe a felgi ok?może felgi krzywe?

maryjann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maryjann » 20 lip 2011, 16:52

Felgi są ok, dziś zakupiłem 2 nowe opony. Jutro przetestuje je.

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mortiis » 20 lip 2011, 20:53

maryjann tarcze i klocki sam wymieniałeś ? ja miałem podobny problem tyle że mam wentylowane z przodu, wystarczy dokładnie oczyścić zacisk po tym zabiegu piszczenie zniknęło :-) co do przyśpieszania to faktycznie może być wina opon, załóż nówki i daj znać.

maryjann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maryjann » 20 lip 2011, 21:41

Nie, na warsztacie mi zakładali. A co do drgania już nie mam. A piszczy troszkę jeszcze i muszę rozkręcić i wyczyścić. Wczoraj chciałem ale nie umiałem odkręcić śrub od zacisku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl