Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B3] białe b3 od Taktownie

Prezentacja w/w od 1986 do 1991.
Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 22 cze 2011, 22:51

tak, ale jak pewnie zdążyłeś zauważyć przygotowuje się do malowania całego auta, zbieram graty i wymyślam różne koncepcje a zdjęcie które dałem pokazuje lakier który będzie leżał na mojej 80-tce ;)

Awatar użytkownika
gornik
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gornik » 22 cze 2011, 22:56

taktownie, zbyt dosłownie przyjąłem "mój lakier".
Trzymam kciuki, ale marnie to widzę. Powodzenia i obym się mylił. <ok>

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 22 cze 2011, 22:58

A co marnie widzisz? bo moje różne pomysły można traktować z przymrużeniem oka, lakier to temat do którego podchodzę absolutnie poważnie i nie ma tu mowy o cięciu kosztów i robieniu fuszery u Pana Kazia pod blokiem ;-) Przez zimę wypracowałem sobie u lakiernika malowanie całego auta także zostaje tylko kwestia drzwi których szukam już kawałek czasu no i ostateczna decyzja co do samego lakieru bo jeszcze mi chodzi po głowie ten brąz co kładą na nowych BMW..

Ciekawe czy pasowałby do A80, wszyscy znajomi mówią mi że nie.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, 19:25 przez taktownie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 14 lip 2011, 08:50

audi rozebrane, w porę się za to zabrałem bo jeszcze z rok i trzebabbyłoby sporo części wycinać i wspawywać nowe, a tak jeszcze dało rado oszlifować i blacha jest gruba więc odpowiednie zabezpieczenie i będzie dobrze.

Przy okazji rozbierania znowu przewinęła mi się myśl o czarnym lakierze, białą perłę pożegnałem ( poczytałem sporo lektury i widzę co kolega gornik miał na myśli, na forach lakierniczych biała perła to najtrudniejszy lakier do położenia, lakiernicy z kilkunastoletnim stażem potrafią spierniczyć ten kolor więc wolę nei ryzykować)

Max 2 tygodnie powinienem ogarnąć całą budę, najgorszy jest bagażnik, macie jakieś pomysły jak go oczyścić? Jakieś preparaty? Jest cały tłusty, swego czasu przez kilka ładnych lat woził ropę w bańkach więc możecie sobie wyobrazić jak teraz wygląda, a tłuste ponoć najtrudniej dobrze oczyścić żeby później lakier dobrze leżał, to samo się tyczy komory silnika ale jej teraz nie będę malował, dopiero przy wymianie silnika, w następne lato.

Wrzucę fotki na dniach z przebiegu prac.

Awatar użytkownika
Math11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Math11 » 14 lip 2011, 21:45

taktownie pisze:macie jakieś pomysły jak go oczyścić?
Polecam Dimer. Jak myłem myjką ciśnieniową ciągnik to usuwa nawet smar który się osiadał przez kilka sezonów, dlatego myślę że z tym powinien sobie bez problemu poradzić ;-)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, 19:24 przez Math11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 19 lip 2011, 21:29

Miejsca gdzie dało się coś jeszcze uratować zeszlifowane do gołej blachy i zabezpieczone podkładem epoksydowym. Najgorzej jest z pasem tylnym trzeba będzie wycinać i spawać nowy, dziwi mnie to że w takim miejscu weszła rdza i tak zżarła blachę pomimo ocynku.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, 19:23 przez taktownie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 20 lip 2011, 18:08

Widzę ładny projekt się szykuje ;-)

Awatar użytkownika
KoralB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KoralB3 » 20 lip 2011, 19:20

taktownie, no to poleciałeś nieźle :-) jedynie co mi nie pasi to te lampy ciemne :roll: jak masz front ciemny to zrób może coś jeszcze z grillem ? ja bym dał ładne koło trochę opuścił dał blacki na tył zdjął tą folie z lamp przednich i laleczka <ok>

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 20 lip 2011, 21:13

do czarnego lakieru chyba odpuszczę ciemne lampy z tyłu i uderzę w coś innego a z przodem to się zobaczy jak będzie pomalowane czy te lampy co są będą pasować czy nie. Docelowo ma być czarna soczewka ale to nei w tym sezonie. Teraz to myślę tylko o tym żeby czegoś nie przegapić i zrobić wszystko na tip top :-)

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 20 lip 2011, 21:16

Szkoda że nie chcesz iść w jakieś ciekawsze kolory, w B3 było dużo naprawdę ładnych

Awatar użytkownika
keczy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: keczy » 20 lip 2011, 21:21

taktownie, nie boj sie perly, dawaj jakis element i po kilku piwkach poloze to bez problemu i zapewne zrobi to co drugi ogarniety lakiernik :-P Polozyc troj-warstwe na kazdym elemencie identycznie to jest dopiero sztuka :idea: Jak juz ladujesz czarny to polecam dark black najczarniejszy z czarnych i do tego 4 warstwy bezbarwnego, po drugiej warstwie i wyschnieciu na "kamien" szlifowanie papierm na mokro i kolejne dwie warstwy <ok> Powodzonka <ok>

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 20 lip 2011, 21:58

pewnie że jest dużo ładnych ale czarny to czarny, mimo że jest pospolity to umyty i wypolerowany wygląda pięknie, to była moja pierwsza myśl i tak zostanie. Co do perły białej to nie jest tak pięknie niestety. Lakiernicy z dużym doświadczeniem potrafią to spieprzyć więc wolę nie ryzykować, może by i wyszło, ale po co się denerwować, poza tym jeżeli przy późniejszym użytkowaniu coś trzeba będzie pomalować znowu to bardzo ciężko będzie dobrać farbę żeby nie różniła się od reszty skoro podczas malowania całej budy mogą się różnić elementy odcieniami, dla mnie jest to nie do przyjęcia, nei po to maluję całą budę żeby później mieć paletę kolorów na aucie a neistety przy białej perle jest duże ryzyko że wyjdzie lipa.

Dużo ciekawych informacji o białej perle jest w tym temacie http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

Ja wymiękam, tymbardziej że nie stawiam auta do warsztatu co da mi gwarancję i zwrot kasy jak nie wyjdzie, tylko jak nie wyjdzie to będę musiał kupić więcej farby i malowac do skutku aż wyjdzie a perła tania nie jest.

Awatar użytkownika
keczy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: keczy » 20 lip 2011, 22:10

Kolego mylisz "zwykla" biala perle od troj-warstwowej bialej perly :mrgreen: I tutaj przyznam racje bo dobrac i polakierowac element takim systemem jest bardzo ciezko, a wrecz graniczy z cudem... Koszt setki lakieru z podstawowa perla to 18-30pln, zwykly metalik ok 13-25pln w zaleznosci od marki ;-) Tak czy siak zycze powodzenia <ok>

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 20 lip 2011, 22:35

no zwykła biała perła nie da takiego efektu jakiego oczekuję, jak pisałem o białej perle to myślałem tylko i wyłącznie o 3 warstwowej ;)

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 14 sie 2011, 18:34

Panowie, akcja się przeciagnela mocno w czasie ze względu na brak czasu :mrgreen: Wszystko jest zrobione, zostało tylko zmatowić auto i malować.

Jest jednak ciągle ten sam problem. Ostatecznie nie potrafię się zdecydować na kolor, czarny był już pewny 100% ale chyba zmieniłem zdanie.
Przegladajac rozne zdjecia, ogladajac rozne auta, rozne przerobki b3-ek w roznych kolorach stwierdzilem ze białe mają jednak to coś czego ciemniejsze nie mają i na odwrót :D

Mam komplet dokładek kamei, wymysliłem sobie ze zostawie to wszystko tak jak było czyli zderzaki i progi czarny mat a reszta na biało.
Oglądałem setki razy zdjecia białych b3 ze zderzakami w kolorze i nie leży mi to wogóle.

Nigdy nie lubiłem białych aut, teraz widze ze ten kolor mimo że jest pospolity to jest fajny bo się tak nie brudzi jak czarny, czyli łatwo go utrzymać, poza tym podkreśla dobry stan blacharki, bo jak wyskoczy jakaś ruda zdzira to od razu rzuca się w oczy, dodatkowo podkreślą linię auta, na czarnym to wszystko ginie.

No na prawde mam dylemat, żona już mnie nie chce słuchać, lakiernik tak samo bo ja sam nie wiem czego chce, dlatego piszę tu do Was może coś mi tu ciekawego podpowiecie i już zdania nie zmienię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B3.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl