[b3/b4] wymiana materiału podsufitki
sztahu tam przy szyberdachu jest taka metalowa obwódka wokół niego.Wygląda prostokątnie jak szyberdach a zrobiona jest z aluminium prawdopodobnie. Na całej jej dlugości są z góry i dołu ząbki (ja bym to nazawał ząbki wcisające, działające na zasadzie zaczepu "żepu" metalowego trzymającego tekturową z jednej strony podufitke a z drugiej wchodzące w dach). Dodam zdjecia ze ściagania podsufitki z Audi B3 08 PM szyberdach gdyż jestem na etapie przygotowania materialu do klejenia.
Ściągnąc ją można podważając tempym narzędziem, uważając by nie uszkodzic podsufitki gdyż jest ona od dachu tekturowa.
Ściągnąc ją można podważając tempym narzędziem, uważając by nie uszkodzic podsufitki gdyż jest ona od dachu tekturowa.
- szczurus_89
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam forumowiczów. Dzisiaj zabrałem się w wolnej chwili do podsufitki (przy okazji uciekłem z domu ). W Avancie demontaż to tragedia. Porobiłem sobie przyżądy po przeczytaniu forum, ale nic to nie dało. Niemiec jak klei to raz i na amen. Cała powierzchnia dachu wysmarowana klejem. Skończyło si,e na walce na chama i wyrzyceniu tego co zostało. Teraz mam gołą blachę :cry: . Wszystkiego najlepszego z okazji Swiąt.
Hej,
Własnie jestem w trakcie wymiwny podsufitki, utknałam na osłonach przeciwsłonecznych.. strasznie ciasno te plastiki przylegają do podsufitki.. Próbowałem je podważyć ale boję sie że połamie..
Jak zwalcze osłony wezmęsięza szyber dach, napisze jak sobie poradze
I pytanie: jak wygląda czarna podsufitka w czerwionym wozie ? Ma ktoś przykład ? (zdjęcia)?
Własnie jestem w trakcie wymiwny podsufitki, utknałam na osłonach przeciwsłonecznych.. strasznie ciasno te plastiki przylegają do podsufitki.. Próbowałem je podważyć ale boję sie że połamie..
Jak zwalcze osłony wezmęsięza szyber dach, napisze jak sobie poradze
I pytanie: jak wygląda czarna podsufitka w czerwionym wozie ? Ma ktoś przykład ? (zdjęcia)?
Hej
No dobrze, ekspertem w dziedzinie mechaniki nie jestem, ale poradziłem sobie bez strat
1. nie udało mi się ściągnąć listew środkowych ( te z pasami) ale spoko podsufitka wyszła pewnie dlatego ze mam szyberdach i mogę troszeczkę podsufitkę wygiąć
2. przy odkręcaniu uchwytów trzeba pamiętać że są tam 3 śrubki (jedna pod haczykiem na ?ubranie? pod delikatną nazwałbym to gumką)
3. przy ściąganiu osłon przeciw słonecznych należy pamiętać że tam też jest delikatna osłona, nie wolno zbyt głęboko wsuwać śrubokręt
4. przy szyberdachu podsufitka trzyma się na aluminiowej ramce, kombinowałem wyjąć szyberdach (co i tak mnie czeka) ale udało się bez wyjmowania.
- Otwierasz szyberdach do końca aby mieć więcej miejsca.
- za pomocą szpachelki od wewnątrz wcisnąłem szpachelkę.. i przesuwałem ją wzdłuż ramki aż trafiłem na opór.. wtedy skierowałem ją pod kątem i pociągnąłem w dół.
- pyknęło i wszystko jasne.
Cała podsufitka w tym miejscu trzyma się na takich blaszkach wsuwanych na brzeg ramki aluminiowej. Blaszek na dłuższych bokach jest 4, na krótszych 2 - w sumie 12
dorzucam zdjęcia które wyjaśnią wszystko
teraz muszę jakoś zdjąć "podsufitkę" z szyberdachu .. oraz zdemontować tylną półkę..
[ Dodano: 2011-07-05, 16:41 ]
Moje pytanie brzmi:
Jak zaatakować "podsufitkę na szyberdachu" ? nie mam pomysłu jak ją stamtąd zdjąć - w miarę bezkolizyjnie... ?
No dobrze, ekspertem w dziedzinie mechaniki nie jestem, ale poradziłem sobie bez strat
1. nie udało mi się ściągnąć listew środkowych ( te z pasami) ale spoko podsufitka wyszła pewnie dlatego ze mam szyberdach i mogę troszeczkę podsufitkę wygiąć
2. przy odkręcaniu uchwytów trzeba pamiętać że są tam 3 śrubki (jedna pod haczykiem na ?ubranie? pod delikatną nazwałbym to gumką)
3. przy ściąganiu osłon przeciw słonecznych należy pamiętać że tam też jest delikatna osłona, nie wolno zbyt głęboko wsuwać śrubokręt
4. przy szyberdachu podsufitka trzyma się na aluminiowej ramce, kombinowałem wyjąć szyberdach (co i tak mnie czeka) ale udało się bez wyjmowania.
- Otwierasz szyberdach do końca aby mieć więcej miejsca.
- za pomocą szpachelki od wewnątrz wcisnąłem szpachelkę.. i przesuwałem ją wzdłuż ramki aż trafiłem na opór.. wtedy skierowałem ją pod kątem i pociągnąłem w dół.
- pyknęło i wszystko jasne.
Cała podsufitka w tym miejscu trzyma się na takich blaszkach wsuwanych na brzeg ramki aluminiowej. Blaszek na dłuższych bokach jest 4, na krótszych 2 - w sumie 12
dorzucam zdjęcia które wyjaśnią wszystko
teraz muszę jakoś zdjąć "podsufitkę" z szyberdachu .. oraz zdemontować tylną półkę..
[ Dodano: 2011-07-05, 16:41 ]
Moje pytanie brzmi:
Jak zaatakować "podsufitkę na szyberdachu" ? nie mam pomysłu jak ją stamtąd zdjąć - w miarę bezkolizyjnie... ?
ja atakowałem podsufitkę z szybra a robi się to tak musisz wyjąć szyber odkręcasz lotke tą co się podnosi i rozkręcasz szyber tu ważne rozkręcasz tylko śruby które mocują szyber do dachu ja rozkręciłem wszystkie i szyber się rozleciał przez co straciłem 2 godziny na złożenie tych linek ale wracając do tematu po odkręceniu śrub kładziesz szmatę na dach i wyciągasz szyber do góry potem rozbierasz wyjmujesz część uchylną zdejmujesz sprężyny a część jest na zawiasach zawiasy zabezpieczone są kołkami które trzeba delikatnie zdjąć i nie pogubić po rozdzieleniu obu części przystępujesz do zdarcia starej powłoki nanosisz nową i składasz w odwrotnej kolejności dasz na pewno rade tylko trzeba być ostrożnym i cierpliwym szczególnie przy składaniu
Rozumiem że odkręcam wszystkie od wewnątrz ? śruby ?
Hmm.. czyli bezinwazyjnie się nie da.. muszę się chwilowo z tym wstrzymać bo nie zdecydowałem jeszcze jaki materiał wybrać i w między czasie czeka mnie podróż do mechanika.. a pogoda nie dopisuje
Zastanawiam się nad ekoskórą czyli skają ewentualnie alcantarą..
Pytanie czy dawać jakąś piankę miedzy materiał a podsufitkę czy nie ?
Hmm.. czyli bezinwazyjnie się nie da.. muszę się chwilowo z tym wstrzymać bo nie zdecydowałem jeszcze jaki materiał wybrać i w między czasie czeka mnie podróż do mechanika.. a pogoda nie dopisuje
Zastanawiam się nad ekoskórą czyli skają ewentualnie alcantarą..
Pytanie czy dawać jakąś piankę miedzy materiał a podsufitkę czy nie ?
nie wiem jaki kupisz materiał ja kupowałem na allegro i materiał był podklejony pianką więc nie trzeba było dawać co do śrub mówiłem tu o śrubach z zewnątrz we wewnątrz odkręcasz tylko korbkę i mechanizm i chyba jeszcze 2 śruby a śrub na zewnątrz jest 6 albo 8 zaraz pójdę zaraz i policzę a ile jest pod tym daszkiem to nie pamiętam a więc tak odsuwasz dach i na prowadnicach masz po 2 śruby do jednej jest trochę słaby dostęp bo jest na przeciwko krawędzi wsuniętego dachu 2ga jest na samym początku odkręcasz te 2 ponieważ jedna szyna wchodzi ala banan i gdy go rozkręcisz wsio się rozsypie z pod tego uchylnego daszka rozkręcasz wszystkie śruby i to chyba wszystko
Hej,
Podsufitka idzie łatwo szpachelka, ale jeszcze lepiej jest po prostu ręką tak gładko się roluje..
W niektórych miejscach jest więcej kleju dane i trzeba użyć szpachelki.
Ktoś pytał jak jest przyklejona podsufitka do dachu - otóż w moim przypadku klej był (jest) na długości i szerokości schowanego szyberdachu - tylko tam był użyty klej.
Co do szyberdachu - możesz mi wskazać, które ? rozsypanie się wszystkiego to opcja, której wolałbym uniknąć.
Co do materiału to już wiem, że bez pianki to będzie lipa.
Co myślicie o czarnej podsufitce, przemalowanych na czarno rączkach, korbce i światełku?
Plastiki boczne też zamierzam obkleić czarnym materiałem (czy lepiej malować?), włączając w to tylną półkę.
Ile materiału zamówiłeś? 2mb ?
[ Dodano: 2011-07-09, 13:05 ]
-----------------------------------
Dodam jeszcze ciekawostkę
Stara podsufitka (mowa o samym materiale) jest zanieczyszczona starą gąbką.. większymi okruchami, i malutkimi okruszkami.. co powoduje że wizualnie nadaje się w kosz..
Postanowiłem sprawdzić czy cośz tym można zrobić.. Otóż mozna
Gorąca woda, płyn do naczyń Fairy i schodzi wszystko.. większe kawałki poprostu ciągniesz i schodzą w całości.. malutkie usuwa tzw ręczna przepierka
Jeśli ktoś ma tylko brudnątapicerkęto myślęże jest to sposób na ori tapicerke ( moja ma malutkądziurkę )
[ Dodano: 2011-07-24, 16:35 ]
Hej,
mineło troszke czasu
Zamówiłem 4mb alcantary czarnej z jednej belki - zamierzałem kupic 2mb z pianka i 2mb bez pianki ale niestety różniły się odcieniem
Wziałem więc :
4mb materialu - bez pianki
pianka 0,5 cm 2mb
pianka 1cm - 2mb
2 puszki kleju Bonaterm 0,8L do pistoletu
------------------------------------------------
161,88 zł z przesyłką
W oczekiwaniu na przesyłke - dokonałem napraw:)
Uszczelniono i wymyto silnik, wymieniono nagrzewnice, zdemontowałem ześrodka auta wszystko, plastiki, fotele,kanape,tylna półke, wykładzine i filc.
Filc był namoknięty - wyciałem to co się nie nadawało i uzupełniłem filcem - POROSO. Wykładzine wyprałem (3 razy), fotele i kanape tez.
W momencie otrzymania przesyłki wziąłem się za podklejanie materiału pianką.
Klej Bonaterm mimo że do pistoletu jest rzadszy nie nadaje siędo tego typu operacji
Zakończyło się to zniszczeniem pianki 0,5 cm materiał ocalal
Zakupiłem klej w spray BOLL super mocny (18 zł).
Użyłem pianki 1cm - wywaliłem całą puszkę.
Materiał się trzyma ale bez jakiś rewelacji...
Podsufitkę potraktowałem klejem Bonaterm -- nie żałowałem kleju. po przyklejeniu - nie ma bata aby to oderwać pianka się skurczyła - moim zdaniem.
wycięcie otworów na szyber i panel.
Przy obklejaniu miejsc gdzie montuje się rączki polecam nie dawać pianki - strasznie ciężko potem przykręcić rączki jesli pianka tam jest dłuuugo mi się z tym zeszło (usuwałem pianke)
Wycinanie otworów na rączki to sprawa problematyczna - wytniesz za dużo rączka nie zakryje.. ja nie wycinałem - wstrzeliwałem sie potem w otwory i udało się
obklejenie plastikow - najwięcej problemu było z tylnimi plastikami w kształcie litery Y. Masakra. w koncu zrobiłem z 2 kawałków materiału, łączonych.
Szyberdach - tutaj walka była ostra, ale przez własną głupote..
1. otworzyćcałkowicie szyberdach
2. odkrecic owiewke - 2 śrubki plus 4 przy zawiasach.
3. odkręcić mocowanie szyberdachu - śrubki z owalnymi łebkami
4. zamknąć szyberdzach całkowicie
5. odkręcić mechanizm korbki.
6. położyć szmate - od strony przedniej szyby i ostrożnie wyciągać.
7. po wyciągnieciu - zamontować mechanizm - Koniecznie !
W moim przypadku tutaj dałem ciała no i potem zaczeły się problemy z "synchronizacją" - wynikiem było ułamanie części mechanizmu ( spadł plasticzek) - wk... i po zawodach.
Na szczeście - polak potrafi - reaktywowałem szyberdach za pomocą jednaj malutkiej śrubki.. - nie polecam.
Podsufitka - schodzi łatwo, wystarczy dwie sprężynki zdjąć a potem pociągnąc - wychodzi gładko.
Podkleiłem podsufitke szyberdachu oraz pomalowałem ramkę (była siwa)
Najśmieszniejsze jest to że wcale nei trzeba wymontowywać szyberdachu, wystarczy tylko zdjąć sprężynki i wyciągnąc podsufitkę... ramke aluminiową można było zabezpieczyć i też pomalować bez wyciągania..
Ale stało się - wyciągnąłem pomalowałem, obkleiłem i zamontowałem
Podsufitka obklejona poszła do auta- klej Bonaterm znowu obficie
Środkowe słupki obkleiłem, a mechanizm do regulacji pasa pomalowałem
Tylna półka obklejona - już bez dziur po głośnikach.
Panel szyberdachu również obklejony, korbka i rączki pomalowane
Na dniach zamontuje tunel, progi wewnątrz, kanape,.. pomaluje światełko. reszta zrobiona.
Słoneczniki obszyje mi krawcowa (rodzina)
Materiału zostało na 4 boczki spokojnie. Jednak po odjęciu materiału na słoneczniki - wystarczy tylko na dwa na 4 moze nie wystarczyc.
Efekt?
Mmm... mięciutka podsufitka, czarna :mrgreen:
Widać pewne niedociągnięcia ale ja jestem usatysfakcjonowany
Za drugim razem zrobie to dużo lepiej
zdjęcia potem
Podsufitka idzie łatwo szpachelka, ale jeszcze lepiej jest po prostu ręką tak gładko się roluje..
W niektórych miejscach jest więcej kleju dane i trzeba użyć szpachelki.
Ktoś pytał jak jest przyklejona podsufitka do dachu - otóż w moim przypadku klej był (jest) na długości i szerokości schowanego szyberdachu - tylko tam był użyty klej.
Co do szyberdachu - możesz mi wskazać, które ? rozsypanie się wszystkiego to opcja, której wolałbym uniknąć.
Co do materiału to już wiem, że bez pianki to będzie lipa.
Co myślicie o czarnej podsufitce, przemalowanych na czarno rączkach, korbce i światełku?
Plastiki boczne też zamierzam obkleić czarnym materiałem (czy lepiej malować?), włączając w to tylną półkę.
Ile materiału zamówiłeś? 2mb ?
[ Dodano: 2011-07-09, 13:05 ]
-----------------------------------
Dodam jeszcze ciekawostkę
Stara podsufitka (mowa o samym materiale) jest zanieczyszczona starą gąbką.. większymi okruchami, i malutkimi okruszkami.. co powoduje że wizualnie nadaje się w kosz..
Postanowiłem sprawdzić czy cośz tym można zrobić.. Otóż mozna
Gorąca woda, płyn do naczyń Fairy i schodzi wszystko.. większe kawałki poprostu ciągniesz i schodzą w całości.. malutkie usuwa tzw ręczna przepierka
Jeśli ktoś ma tylko brudnątapicerkęto myślęże jest to sposób na ori tapicerke ( moja ma malutkądziurkę )
[ Dodano: 2011-07-24, 16:35 ]
Hej,
mineło troszke czasu
Zamówiłem 4mb alcantary czarnej z jednej belki - zamierzałem kupic 2mb z pianka i 2mb bez pianki ale niestety różniły się odcieniem
Wziałem więc :
4mb materialu - bez pianki
pianka 0,5 cm 2mb
pianka 1cm - 2mb
2 puszki kleju Bonaterm 0,8L do pistoletu
------------------------------------------------
161,88 zł z przesyłką
W oczekiwaniu na przesyłke - dokonałem napraw:)
Uszczelniono i wymyto silnik, wymieniono nagrzewnice, zdemontowałem ześrodka auta wszystko, plastiki, fotele,kanape,tylna półke, wykładzine i filc.
Filc był namoknięty - wyciałem to co się nie nadawało i uzupełniłem filcem - POROSO. Wykładzine wyprałem (3 razy), fotele i kanape tez.
W momencie otrzymania przesyłki wziąłem się za podklejanie materiału pianką.
Klej Bonaterm mimo że do pistoletu jest rzadszy nie nadaje siędo tego typu operacji
Zakończyło się to zniszczeniem pianki 0,5 cm materiał ocalal
Zakupiłem klej w spray BOLL super mocny (18 zł).
Użyłem pianki 1cm - wywaliłem całą puszkę.
Materiał się trzyma ale bez jakiś rewelacji...
Podsufitkę potraktowałem klejem Bonaterm -- nie żałowałem kleju. po przyklejeniu - nie ma bata aby to oderwać pianka się skurczyła - moim zdaniem.
wycięcie otworów na szyber i panel.
Przy obklejaniu miejsc gdzie montuje się rączki polecam nie dawać pianki - strasznie ciężko potem przykręcić rączki jesli pianka tam jest dłuuugo mi się z tym zeszło (usuwałem pianke)
Wycinanie otworów na rączki to sprawa problematyczna - wytniesz za dużo rączka nie zakryje.. ja nie wycinałem - wstrzeliwałem sie potem w otwory i udało się
obklejenie plastikow - najwięcej problemu było z tylnimi plastikami w kształcie litery Y. Masakra. w koncu zrobiłem z 2 kawałków materiału, łączonych.
Szyberdach - tutaj walka była ostra, ale przez własną głupote..
1. otworzyćcałkowicie szyberdach
2. odkrecic owiewke - 2 śrubki plus 4 przy zawiasach.
3. odkręcić mocowanie szyberdachu - śrubki z owalnymi łebkami
4. zamknąć szyberdzach całkowicie
5. odkręcić mechanizm korbki.
6. położyć szmate - od strony przedniej szyby i ostrożnie wyciągać.
7. po wyciągnieciu - zamontować mechanizm - Koniecznie !
W moim przypadku tutaj dałem ciała no i potem zaczeły się problemy z "synchronizacją" - wynikiem było ułamanie części mechanizmu ( spadł plasticzek) - wk... i po zawodach.
Na szczeście - polak potrafi - reaktywowałem szyberdach za pomocą jednaj malutkiej śrubki.. - nie polecam.
Podsufitka - schodzi łatwo, wystarczy dwie sprężynki zdjąć a potem pociągnąc - wychodzi gładko.
Podkleiłem podsufitke szyberdachu oraz pomalowałem ramkę (była siwa)
Najśmieszniejsze jest to że wcale nei trzeba wymontowywać szyberdachu, wystarczy tylko zdjąć sprężynki i wyciągnąc podsufitkę... ramke aluminiową można było zabezpieczyć i też pomalować bez wyciągania..
Ale stało się - wyciągnąłem pomalowałem, obkleiłem i zamontowałem
Podsufitka obklejona poszła do auta- klej Bonaterm znowu obficie
Środkowe słupki obkleiłem, a mechanizm do regulacji pasa pomalowałem
Tylna półka obklejona - już bez dziur po głośnikach.
Panel szyberdachu również obklejony, korbka i rączki pomalowane
Na dniach zamontuje tunel, progi wewnątrz, kanape,.. pomaluje światełko. reszta zrobiona.
Słoneczniki obszyje mi krawcowa (rodzina)
Materiału zostało na 4 boczki spokojnie. Jednak po odjęciu materiału na słoneczniki - wystarczy tylko na dwa na 4 moze nie wystarczyc.
Efekt?
Mmm... mięciutka podsufitka, czarna :mrgreen:
Widać pewne niedociągnięcia ale ja jestem usatysfakcjonowany
Za drugim razem zrobie to dużo lepiej
zdjęcia potem