Dowiedziałem się, że przy poważnym zwiększaniu mocy w silniku SB warto wymienić ori głowicę na głowicę pochodzącą z silnika 1,9 TD AAZ, ponieważ jest lepiej uwodniona, ma większe komory wirowe, oraz o wiele większą wytrzymałość.
Czy taka głowica podchodzi P&P do silnika SB, czy trzeba coś przerabiać ?
Jeśli trzeba przerabiać, to konkretnie co jest do przerobienia i czy takie przeróbki są trudne i bardzo kosztowne, czy da się to zrobić samemu ?
Przy takiej operacji przekłada się głowicę wraz z wałkiem od AAZ, czy wałek wstawia się z powrotem SBkowy ?
Czy taka podmianka wpływa jakoś na zmianę kąta wtrysku, czy kąt pozostaje taki sam jak dla standartowego SBka ?
Kolejne pytania dotyczą wzmocnienia dołu silnika. Z jakiej jednostki da się zaadoptować wał wraz z podporami taki, który będzie bez problemu pasować i przy tym będzie wytrzymalszy od ori ?
Bardzo proszę o poważne podejście do tematu i nie pisanie w stylu że to jest nieopłacalne, że lepiej zmienić silnik, że lepiej jakiegoś AVF/AWX lub innego PDka wrzucić, bo nie jestem już zainteresowany żadnym swapem. Chcę pozostawić w swoim Audi silnik SB i jego modzić dla własnej satysfakcji i udowodnienia paru osobom, że nawet Turbo Diesel na komorze wirowej może dać sporo radości z jazdy.
Chciałbym osiągnąć rezultaty podobne do tych które osiągnął Zaprzal w swoim MK2 SB, albo nawet lepsze. Projekt ten na pewno będzie kosztowny, na pewno zajmie sporo czasu, jednak postanowiłem że go zrealizuje i proszę was o pomoc

Pozdrawiam
Paweł, maniak starych Turbo Diesli <lol>