[B3,B4] Rozbiórka i naprawa licznika wersja VDO.
Witam,
Mam podobny problem jak kolega wyżej. Niestety stukanie w zegar już nic nie daje. Jak odpale samochód to na początku wszystko ok, ale po jakiejś chwili i w szczególności przy większych prędkościach wskazówka spada do ok 40km/h i tam mniej więcej tak lekko sie odchyla raz w jedną raz w drugą strone.
Jeszcze wczoraj składałem spowrotem zegary bo wymienialiśmy z mechanikiem wkład stacyjki bo mi się płetwa złamała więc przy okazji poprawiłem luty więc od zimnych lutów to raczej nie może być. Podociskałem również wszystkie możliwe złączenia.
Tak więc moje pytanie co jeszcze może być nie tak?
Mechanik mówił, że możliwe jest że silniczek nie wyrabia, ale widziałem we wcześniejszych postach możliwość, że padła jakaś zębatka, ale gdyby padła jakaś zębatka to czy prędkościomierz w ogóle by się ruszał?
Pozdrawiam
Patryk
A czy znacie może jakichś znachorów w okolicach Bytomia, Tarnowskich Gór, Radzionkowa, Gliwic lub Zabrza którzy regenerują zegary?
Mam podobny problem jak kolega wyżej. Niestety stukanie w zegar już nic nie daje. Jak odpale samochód to na początku wszystko ok, ale po jakiejś chwili i w szczególności przy większych prędkościach wskazówka spada do ok 40km/h i tam mniej więcej tak lekko sie odchyla raz w jedną raz w drugą strone.
Jeszcze wczoraj składałem spowrotem zegary bo wymienialiśmy z mechanikiem wkład stacyjki bo mi się płetwa złamała więc przy okazji poprawiłem luty więc od zimnych lutów to raczej nie może być. Podociskałem również wszystkie możliwe złączenia.
Tak więc moje pytanie co jeszcze może być nie tak?
Mechanik mówił, że możliwe jest że silniczek nie wyrabia, ale widziałem we wcześniejszych postach możliwość, że padła jakaś zębatka, ale gdyby padła jakaś zębatka to czy prędkościomierz w ogóle by się ruszał?
Pozdrawiam
Patryk
A czy znacie może jakichś znachorów w okolicach Bytomia, Tarnowskich Gór, Radzionkowa, Gliwic lub Zabrza którzy regenerują zegary?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jak zębatka padnie to przestaje naliczać przebieg a szybkościomierz działa. Gdzieś na allegro ktoś się ogłaszał z usługą naprawy zegarów audi 80 i daje na to gwarancję 2 lata.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2011, 18:55 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie kiedy kupiłem moją niunie było na tyle zabawnie że jak wyjeżdżałem z domu to prędkościomierz działał przez kilkaset metrów a potem przez chwilę szalał "w górę i w dół" i zatrzymywał się na 20 km/h. Po jakimś czasie przy ostrzejszych zakrętach zaczynał działać a w tej chwili działa cały czas Do teraz nie wiem co mu było
Niestety naliczanie kilometrów mi nie działa od momentu kupna i jak wczoraj rozebrałem licznik to okazało się że jeden ząbek w tym małym trybiku jest wyłamany :-|
Mam licznik VDO i delikatnie "wykręciłem" wskazówkę ale po włożeniu na swoje miejsce była trochę luźna. Tak powinno być czy ją się wkręca??
Niestety naliczanie kilometrów mi nie działa od momentu kupna i jak wczoraj rozebrałem licznik to okazało się że jeden ząbek w tym małym trybiku jest wyłamany :-|
Mam licznik VDO i delikatnie "wykręciłem" wskazówkę ale po włożeniu na swoje miejsce była trochę luźna. Tak powinno być czy ją się wkręca??
Cześć,aldi pisze:Jak zębatka podanie to przestaje naliczać przebieg a szybkościomierz działa. Gdzieś na allegro ktoś się ogłaszał z usługą naprawy zegarów audi 80 i daje na to gwarancję 2 lata.
a nie masz namiarów na tego kogoś?
ja mam tak, że kilometry dzienne i ogólne lecą wolniej odpowiednio do wskazywanej szybkości przez prędkościomierz...
-
- Forum Audi 80
http://allegro.pl/licznik-audi-80-b3-ga ... 36909.html
Ale chyba lepiej postarać się o sprawny licznik.
Dzięki za namiar. Wiesz co nie wiem nawet gdzie można dostać sprawne zegary, na allegro same używane i nikt nie daje gwarancji więc wole zapłacić za naprawę i mieć 12 miesięcy gwarancji.aldi pisze:http://allegro.pl/licznik-audi-80-b3-ga ... 36909.html
A zapewne nowe zegary ze 300-400 zł kosztują tylko wątpie że nadal je produkują...
Myślałem, że wcześniej ktoś o nowych pisał... nieważne.
Naprawiłem licznik. Akurat mój mechanik pojechał na wakacje a ja pilnie potrzebuje sprawdzić co jeszcze może być nie tak. Jak mi go oddawał to testowaliśmy go na dużych szybkościach i spoko chodzi więc to już raczej nie będzie zegar...
Generalnie zauważam że zaczyna mi przestawać działać jak auto już jest dobrze rozgrzane i daje mu mocnego kopa. Wtedy wskazówka zaczyna szaleć, spada do ok 40 km/h a i czasami wróci do rzeczywistej prędkości.
Czy ktoś wie może gdzie lecą kable pod maską z prędkościomierza? Bo mam wrażenie że coś sie tam przegrzewa i to dlatego tak sie dzieje...
Naprawiłem licznik. Akurat mój mechanik pojechał na wakacje a ja pilnie potrzebuje sprawdzić co jeszcze może być nie tak. Jak mi go oddawał to testowaliśmy go na dużych szybkościach i spoko chodzi więc to już raczej nie będzie zegar...
Generalnie zauważam że zaczyna mi przestawać działać jak auto już jest dobrze rozgrzane i daje mu mocnego kopa. Wtedy wskazówka zaczyna szaleć, spada do ok 40 km/h a i czasami wróci do rzeczywistej prędkości.
Czy ktoś wie może gdzie lecą kable pod maską z prędkościomierza? Bo mam wrażenie że coś sie tam przegrzewa i to dlatego tak sie dzieje...
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Szukałem ale nie znalazłem numeru części całego licznika.
Z części tylko prędkościomierz jest niedostępny do kupna (wykupili wszystkie?).
Reszta części kosztuje tak:
obrotomierz 900zł,
zegarek elektroniczny do obrotomierza 500zł,
obudowa 400zł,
zwykły bigben 255zł,
wskaźnik temperatury 250zł,
mini-check 823zł,
Nowy auto-check z board-computerem 3655zł
Z części tylko prędkościomierz jest niedostępny do kupna (wykupili wszystkie?).
Reszta części kosztuje tak:
obrotomierz 900zł,
obudowa 400zł,
zwykły bigben 255zł,
wskaźnik temperatury 250zł,
mini-check 823zł,
Nowy auto-check z board-computerem 3655zł
Widziałem niedawno na allegro (nówka sztuka). Coś około 250zł. czy nieco ponad... dokładnie nie pamiętamZ części tylko prędkościomierz jest niedostępny do kupna (wykupili wszystkie?).
[ Dodano: 2011-09-24, 01:12 ]
A ja za obrotek z zegarkiem(benzyna VDO...4/5zyl.) w idealnym stanie... 50 zł. z montażem :lol:aldi pisze: obrotomierz 900zł,
Big-ben ...gratis przy odbiorze osobistym.
Wskaźnik temperatury... hm- ze dwa piwka
Obudowy też się znajdą... i jeszcze parę gratów.