Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK] Silnik się dusi

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK] Silnik się dusi

Post autor: Swierzak » 16 sie 2007, 23:15

Witam serdecznie. Dawno forum nie odwiedzałem, ponieważ nie było mnie w kraju... Dzisiaj korzystając z okazji dostępu do komputera, postanowiłem napisac ten temat. Chodzi o to, że moja be4ka(motor 2.0 ABK, nie skażona gazem) dusi się przy troszke mocniejszym dodawaniu gazu... Jest to problem, który powstaje w niektórych momentach, gdy silnik nie chodzi na ssaniu.. nie robi tego na luzie... Najczęsciej jednak, występuje to gdy silnik ma temp ok 65-80stopni... Prosze o wszelkie podpowiedzi, co sprawdzic e/w co wymienic itd....

PS. Filtr paliwa/powietrza wymieniony. Świece ok, przewody/aparat zapłonowy, również...

gg: 3666615
Ostatnio zmieniony 17 sie 2007, 20:01 przez Swierzak, łącznie zmieniany 1 raz.

punk

Post autor: punk » 20 sie 2007, 14:35

Zacząłbym od ustawienia zapłonu. Takie rzeczy mogą się dziać przy zbyt wczesnym zapłonie. Poza tym zobacz jak wygladaja świece (kolor), ewentualnie co leci z rury wydechowej.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 20 sie 2007, 14:46

Dodałbym czujnik temperatury silnika i przepływkę oraz TPS. Generalnie może podpięcie do VAG-a coś by wyjaśniło.

Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Swierzak » 10 wrz 2007, 13:37

Niunia została podłaczona do kompa. Wszystko sprawne oprócz.... Własnie... oprócz samego komputera. Podłączono ja do komputera, sprawdzono spaliny, wszystkie wartosci (temp zasysanego powietrza itp) w normie... Wszystko jak powinno byc... W momencie sprawdzania czujnika temperatury na monitorze pojawiło się 836stopni temp silnika.... Na włączonym silniku oczywiscie... Potem zas, po bezpośrednim podłączeniu do czujnika, dane wyświetlane są dobrze. Gdy zgasi się samochód, niunia podłaczona przez swój komputer, pokazuje temp 20stopni (gdzie powinno byc tyle, ile przy odpalonym).... Symbol kompa to 2 EE (22 EE?)...... :(

Awatar użytkownika
seb100
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: seb100 » 10 wrz 2007, 13:43

To nie jest wskazanie temperatury silnika, tylko obrotów silnika na biegu jałowym. Przegazuj z zobaczysz zmianę wartości.

U mnie też tak pozazuje po podpięciu komputera diagnostycznego BOSCH.

Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Swierzak » 10 wrz 2007, 13:45

Obroty silnika pokazuje dobrze... Temp silnika... Komputer w serwisie chyba nie kłamie? A poza tym... od kiedy obroty silnika mierzy się w stopniach celsjusza?

Awatar użytkownika
seb100
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: seb100 » 10 wrz 2007, 13:49

Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ale czasami tak pokazuje przynajmnie w moim po podłączenia do komp. Boscha, sa przesunięte wartosći w polach które wyświetla komputer diagnostyczny a obroty mogą byc w stC bo akutar dla tego pola jest zaprogramowana taka jednostka.

Sprawdz czy po przegazowaniu wartość zmienia się na taką jak obroty silnika w danej chwili.

Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Swierzak » 10 wrz 2007, 13:52

Nie zmieniaja sie... komputer cały czas pokazuje wartosc ok 830 - 850stopni..... :(

Awatar użytkownika
seb100
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: seb100 » 10 wrz 2007, 13:57

A temperaturę na zegarach pokazuje jaką i czy wentylatory zaczynają pracować po osiągnięciu temperatury cieczy.

Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Swierzak » 10 wrz 2007, 14:12

Temp. pokazuje rzeczywista.... Czyli taka jaka jest. Wentylatory właczaja się przy temp 89-90stopni....

Awatar użytkownika
seb100
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: seb100 » 10 wrz 2007, 14:19

To albo komp kłamie, albo postaraj się załatwić inny czujnik ten niebieski 2 pinowy i sprawdzić czy to jest wina czujnika.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 10 wrz 2007, 14:32

Swierzak, ja bym się przyjrzał przewodom idącym od czujnika temperatury do ECU, bo ten objaw wygląda podobnie jak przy zwarciu jednego z pinów do masy. W podobny sposób sprawdza się czujnik na deskę, czy zwalony jest czujnik czy wskaźnik. Zwarcie pinu do masy powoduje skok wskaźnika na maksymalną temperaturę. I w Twoim przypadku bardzo mi to przypomina taki myk.

Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Swierzak » 11 wrz 2007, 14:37

Wskaźnik wskazuje temp tak jak powinno byc... A co do przewodów z czujnika do ECU.... Mam kartke z błedami, na której jest napisane:
Diagnoza sterowników AUDI DIGIFANT Pamięć błedów:
020B Czujnik temp. powietrza zasysanego
Przerwa/zwarcie do plusa
0228 Przepływomierz powietrza
Przerwa/zwarcie do masy
Ilosc usterek 2
.....

A znowu gdyby było tak jak mówisz, ze wskaźnik źle pokazuje... To co ma do tego, ze motor się dusi.... Czasami nie idzie jej upchnac, wyglada jak by ktoś na wolnych obrotach gwałtownie puscił sprzegło... Ani razu nie zgasła, ale jazda nia, szczególnie po miescie w godzinach szczytu, to katorga...

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 wrz 2007, 16:17

Świerzak ja Ci tylko podałem, że objaw jest właśnie taki jak przy opisywanej próbie wskaźnika na deskę. Nie chodziło mi o to, że coś Ci źle pokazuje.
I widzę, że miałem rację pisząc, iż przypomina mi to zwarcie do masy, bo taki błąd wywaliło na ECU. Czyli najpierw sprawdź wiązkę przewodów od czujnika do ECU, może gdzieś się przetarła izolacja i zwiera do masy.
Możesz wziąć omomierz i po odpięciu wtyczki od czujnika sprawdzić na pinach czy jest zwarcie z masą. Jak jest zwarcie to odepnij jeszcze wtyczkę od ECU i znowu sprawdź czy jest zwarcie, jeśli dalej jest zwarcie to pruj wiązkę i szukaj przetarcia. Jak zwarcie ustąpi to niestety jest duże prawdopodobieństwo, że to jednak ECU daje ciała.

Swierzak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Swierzak » 30 wrz 2007, 11:00

Witam ponownie....... Chciałem lekko odświeżyc temat, a moje doświadczenie moze komus się kiedys przyda..... Ostatnio rozładował mi się akumulator. Był on u kresu swojego żywota, wiec tylko podłaczyłem go pod prostownik, po 2h odpaliłem auto i pojechałem zakupić nowy.... Dojezdzajac do miejsca zakupu akumulatora, fura niemiłosiernie się dusiła.... Chodziło podgrzewanie tylnej szyby, wycieraczki, zapalone światła, dmuchawa na przednia szybe, radio itd..... Po wymianie akumulatora..... NIESPODZIANKA.... Fura przestała się dusic i zrobiła się żwawsza..... Myślałem nad tym i stwierdziłem, ze mogła to byc wina akumulatora.... Alternator nie dawał rady napędzac wszystkich urzadzen w samochodzie, a akumulator zamiast go wspomagać, to ciągnał jeszcze następny prąd.....

Pozdrawiam serdecznie i szerokosci życzę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl