CB Radio - antena - montaz
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
Wiecie, ja kupiłem antene do skody/vw ale w audi dziura w dachu jest kwadratowa i podstawa anteny idealnie pasuje w ten kwadrat i od spodu mam dużą śrubę (13 -14 - cos takiego) a w tej kupnej nie miałem co do czego przykręcić
Druga sprawa, coupe na szrocie spotkać? W ogóle 80b4 w swoim regionie nie widziałem nigdy że o coupe nie wspomnę.
Trzecia sprawa, czy mógłby ktos sprecyzowac jak konkretnie ominąć ten wzmacniacz? Bo nie mam bladego pojęcia.
I po czwarte: Jak odkręce tą dużą śrubę, to antena i tak sie trzyma na kablu więc jak mam to rozłączyć bez cięcia itp?
Druga sprawa, coupe na szrocie spotkać? W ogóle 80b4 w swoim regionie nie widziałem nigdy że o coupe nie wspomnę.
Trzecia sprawa, czy mógłby ktos sprecyzowac jak konkretnie ominąć ten wzmacniacz? Bo nie mam bladego pojęcia.
I po czwarte: Jak odkręce tą dużą śrubę, to antena i tak sie trzyma na kablu więc jak mam to rozłączyć bez cięcia itp?
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie wiem jak jest w Coupe, ale w Avancie jest coś takiego http://archi.inosak.org/db/item1711052752_1.html czyli z anteny wystaje kawałek przewodu, który połączony jest z resztą za pomocą skręcanej złączki. Z zasilaniem wzmacniacza jest podobnie. Spróbuj u siebie pociachać przewód antenowy, to może ta złączka się pokaże.van_dall pisze:Jak odkręce tą dużą śrubę, to antena i tak sie trzyma na kablu więc jak mam to rozłączyć bez cięcia itp?
Ja też to przerabiałem u siebie. Tak jak pokazał IC69, antena ma złączkę którą się rozkręca(przynajmniej u mnie tak było). Aby wyrzucić wzmacniacz i zrobić to na krótko to z tego co pamiętam trzeba odkręcić 2 śrubki od dołu anteny i starać się to jakoś delikatnie podważać, cały ten wzmacniacz jest zalany taką jakby pianką i ona to wszystko jeszcze trzyma po odkręceniu tych śrubek. Gdy już wszystko się wyjmie to wyrzucamy całą tą płytkę z elektroniką i przylutowujemy jakiś kabelek tak aby było połączenie bata z kablem(masa idzie po obudowie anteny). Jak zaczniesz to robić to będziesz wiedział o co chodzi. Od tej pory gdy ominąłem wzmacniacz radio ożyło i super odbiera. Może ze sprawnym wzmacniaczem było by jeszcze lepiej ale mi to wystarcza.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2011, 21:14 przez dawid17, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie u mnie nie widać nigdzie tej złączki Pewno jakby to było, to już dawno by było po zabawie. Boje się ciągnąć za kabel, żeby go nie urwać, bo sciąganie podsufitki nie wchodzi w grę... Żeby uciąć kabel, a później polutowac też opcji nie ma, no bo przez ta mała dziure która zostaje po wyjęciu lampki to sie nic nie da zrobić:( Zobacze w weekend jeszcze raz
[ Dodano: 2011-08-11, 15:42 ]
Sprawdziłem dokładnie, faktycznie da się ten kabel odkręcić, jednak jest to na tyle głęboko, że udało mi się to wyjąć, ale niestety już nie przykręciłem. Zdjąłem plastiki z tylnej części auta i troche odgiąłem podsufitkę w dół i tam mam nieco więcej miejsca, więc może uda się coś zdziałać jak kupię nową antenę (koszt nie duży, więc nie chce mi się rzeźbić w tej co jest teraz)
[ Dodano: 2011-08-11, 15:42 ]
Sprawdziłem dokładnie, faktycznie da się ten kabel odkręcić, jednak jest to na tyle głęboko, że udało mi się to wyjąć, ale niestety już nie przykręciłem. Zdjąłem plastiki z tylnej części auta i troche odgiąłem podsufitkę w dół i tam mam nieco więcej miejsca, więc może uda się coś zdziałać jak kupię nową antenę (koszt nie duży, więc nie chce mi się rzeźbić w tej co jest teraz)