[b4] Problem z podświetleniem kabinowym
[b4] Problem z podświetleniem kabinowym
Mam taki problem że raz działa a raz nie podświetlenie kabiny w trybie otwartych drzwi. w zimie działało potem nie i dalej mi nie działa. Sprawdziłem włącznik i jest wszystko ok myślałem że tam znajdę jakąś płytkę którą trzeba przeczyścić ale nie ma. Kolega powiedział mi że to może być sterowane z modułu komfortu. Gdzie go mogę znaleźć żeby ew. przeczyścić styki lub wymienić ??
no właśnie mam taki sam problem. ustaliłem już ze jest to wina pompki, po otwarciu drzwi nie świeci się oświetlenie wewnętrzne, po lekkim puknięciu w pompkę zapala się. próbowałem przelutować wszystko ale nie pomogło. dodatkowo właśnie zacina mi się czasem centralny. wiecie może jaki element na płytce pompki odpowiada za oświetlenie? w czym dokładnie może być problem, jeśli się da chciałbym ten szwankujący element wymienić. proszę o rady
Witam ! U mnie obie lampki włączone w pozycji otwarte drzwi , jak otwieram tylną klapę (kombi) tylna lampka działa prawidłowo. Natomiast lampka nad kierowcą świeci cały czas. Sprawdziłem krańcówki drzwiowe miernikiem działają prawidłowo, przesmarowałem i poskładałem ale problem nie ustał. Ten moduł i pompka w kombi to są gdzieś z tyłu ma ktoś jakieś foto jak się do tego dobrać ?? Dzięki za podpowiedź !!
moduł pompki centralnego zamka w kombi masz po otwarciu klapy tylnej po prawej stronie w schowku, zamaskowany jest gąbką, łatwo go wyjąć, na pewno znajdziesz
[ Dodano: 2012-03-10, 17:14 ]
w nawet 90% przypadków na zawieszający się centralny zamek oraz niedziałające podświetlenie są zimne luty na płytce centralnego zamka
jedyne co trzeba zrobić to najlepiej odessać starą cynę i wlutować element na nowo
warto w szczególności zwrócić uwagę na miejsca zaznaczone przeze mnie na czerwono, są to przekaźniki sterujące , były tam u mnie zimne luty i po tym zabiegu problem znikł i wszystko działa jak należy.
profilaktycznie można taki zabieg wykonać na całej płytce
[ Dodano: 2012-03-10, 17:14 ]
w nawet 90% przypadków na zawieszający się centralny zamek oraz niedziałające podświetlenie są zimne luty na płytce centralnego zamka
jedyne co trzeba zrobić to najlepiej odessać starą cynę i wlutować element na nowo
warto w szczególności zwrócić uwagę na miejsca zaznaczone przeze mnie na czerwono, są to przekaźniki sterujące , były tam u mnie zimne luty i po tym zabiegu problem znikł i wszystko działa jak należy.
profilaktycznie można taki zabieg wykonać na całej płytce