Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4] Problem z podświetleniem kabinowym

ODPOWIEDZ
saint99
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4] Problem z podświetleniem kabinowym

Post autor: saint99 » 27 lip 2011, 07:02

Mam taki problem że raz działa a raz nie podświetlenie kabiny w trybie otwartych drzwi. w zimie działało potem nie i dalej mi nie działa. Sprawdziłem włącznik i jest wszystko ok myślałem że tam znajdę jakąś płytkę którą trzeba przeczyścić ale nie ma. Kolega powiedział mi że to może być sterowane z modułu komfortu. Gdzie go mogę znaleźć żeby ew. przeczyścić styki lub wymienić ??

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 09 sie 2011, 21:19

próbuj szukać problemu przy pompce centralnego zamka, jest tam podawany sygnał na to oświetlenie

kleryk
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kleryk » 09 sie 2011, 21:29

Ja miałem podobne problemy z tym ze jeszcze na dodatek nie zawsze działał centralny zamek i rozwiązaniem okazało się wymiana pompki. W pompce jest sterowanie oświetleniem.

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 09 sie 2011, 21:33

no właśnie mam taki sam problem. ustaliłem już ze jest to wina pompki, po otwarciu drzwi nie świeci się oświetlenie wewnętrzne, po lekkim puknięciu w pompkę zapala się. próbowałem przelutować wszystko ale nie pomogło. dodatkowo właśnie zacina mi się czasem centralny. wiecie może jaki element na płytce pompki odpowiada za oświetlenie? w czym dokładnie może być problem, jeśli się da chciałbym ten szwankujący element wymienić. proszę o rady

saint99
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: saint99 » 09 sie 2011, 22:57

a widzicie !!! tu jest sprawa w połowie rozwiązana bo ja mam odłączoną pompke od centralnego i jest przerobiony na elektryczny... sprawdzę teraz pompkę czy wogóle działa przy otwieraniu drzwi czy jest całkiem odłączona...

lukwoj21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukwoj21 » 14 sie 2011, 20:04

Witam jak komus sie uda naprawic ta usterke to niech pisze ja mam tez taki sam problem jak otwieram drzwi to swiatło sie nie zapala, nieraz sie zapali a czasami jest takie przymróżone jakby mniejsze napiecie było.

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 15 sie 2011, 12:50

u mnie dużo pomogło przelutowanie lutów, jednak muszę to zrobić dokładniej...

swayn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swayn » 03 wrz 2011, 20:02

Witam ! U mnie obie lampki włączone w pozycji otwarte drzwi , jak otwieram tylną klapę (kombi) tylna lampka działa prawidłowo. Natomiast lampka nad kierowcą świeci cały czas. Sprawdziłem krańcówki drzwiowe miernikiem działają prawidłowo, przesmarowałem i poskładałem ale problem nie ustał. Ten moduł i pompka w kombi to są gdzieś z tyłu ma ktoś jakieś foto jak się do tego dobrać ?? Dzięki za podpowiedź !!

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 17 wrz 2011, 09:01

moduł pompki centralnego zamka w kombi masz po otwarciu klapy tylnej po prawej stronie w schowku, zamaskowany jest gąbką, łatwo go wyjąć, na pewno znajdziesz

[ Dodano: 2012-03-10, 17:14 ]
w nawet 90% przypadków na zawieszający się centralny zamek oraz niedziałające podświetlenie są zimne luty na płytce centralnego zamka

jedyne co trzeba zrobić to najlepiej odessać starą cynę i wlutować element na nowo

warto w szczególności zwrócić uwagę na miejsca zaznaczone przeze mnie na czerwono, są to przekaźniki sterujące , były tam u mnie zimne luty i po tym zabiegu problem znikł i wszystko działa jak należy.

profilaktycznie można taki zabieg wykonać na całej płytce Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl