[1,6 LPG] Silnik nie odpala i gaśnie
[1,6 LPG] Silnik nie odpala i gaśnie
Witam mam nastepujacy problem. jakies 2-3 miesiace temu zalozylem LPG i od tamtej pory jezdze tylko na gazie. Gazownik powiedzialem ze moge spokojnie odpalac na LPG bo jest lato cieplo i nie ma problemu z tym. Mam jednak pare klopotow z autem. Podczas jazdy od czasu do czasu silnik przerywa, tak jakby odcinal mu doplyw gazu kiedy wiem ze gaz mam w baku. Czasami jest to tak mocne ze silnik staje i nie da sie go w ogole odpalic.
Innym razem, wszystko dziala sprawnie moge jezdzic kilka dni bez problemu a nagle wsiadam i auto nie pali. Kreci kreci ale nie chce zaskoczyc, gdzies z 10 razy czasem nawet potrzeba. Dodam jeszcze ze czasem po odpaleniu wszystko jest ok, tak jakby nic sie nie dzialo, a czasem silnik jest maksymalnie slaby, obroty sa niespotykanie niskie i gdybym nie trzymal gazu w podlodze to zgaslby od razu.
To takie wrazenie jakby byla gowniana mieszanka gazu. Nie wiem od czego to moze byc, swiece niedawno przeczyscilem. Auto kiedys gubilo tez moc na klemach ale to wiem ze akurat tutaj nie jest problemem, bo oznaki sa wtedy inne (auto niekreci ale docisne kleme i jest ok).
Jak myslicie w czym moze byc problem?
Mam silnik 1.6, B3, '91.
Innym razem, wszystko dziala sprawnie moge jezdzic kilka dni bez problemu a nagle wsiadam i auto nie pali. Kreci kreci ale nie chce zaskoczyc, gdzies z 10 razy czasem nawet potrzeba. Dodam jeszcze ze czasem po odpaleniu wszystko jest ok, tak jakby nic sie nie dzialo, a czasem silnik jest maksymalnie slaby, obroty sa niespotykanie niskie i gdybym nie trzymal gazu w podlodze to zgaslby od razu.
To takie wrazenie jakby byla gowniana mieszanka gazu. Nie wiem od czego to moze byc, swiece niedawno przeczyscilem. Auto kiedys gubilo tez moc na klemach ale to wiem ze akurat tutaj nie jest problemem, bo oznaki sa wtedy inne (auto niekreci ale docisne kleme i jest ok).
Jak myslicie w czym moze byc problem?
Mam silnik 1.6, B3, '91.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 08:09 przez neszko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Powiem dokladnie jak bylo wczoraj i dzisiaj. Po pracy zaskoczyl za 2 razem no i w zasadzie bylo wszystko ok. Ale nie dodalem jeszcze ze silnik chodzi bardzo nierowno, praktycznie caly czas. Dopiero jak dodam troche gazu to sie uspokaja, ale musze to robic w 90% przypadkow kiedy podjezdzam do skrzyzowania.
Natomiast dzisiaj rano odpalil, zgasl i potem jak jechalem to ze dwa razy szarpnal i tak, przygasly kontrolki a w zadadzie zielona ktora oznacza zasilanie gazem zmienila sie na pomaranczowa. A jaka instalacja to napisze konkrety pozniej, ale to nie jest zadna rewelacja bo nie jest to sekwencja, tylko najtansza z mozliwych bo nawet w moim aucie nie bylo innych opcji.
[ Dodano: 2011-08-11, 08:22 ]
Hej,
Reduktor, wielozawór Tomasetto
Przełącznik AC
Przewody Semperit.
Czy podać cos jeszcze?
Natomiast dzisiaj rano odpalil, zgasl i potem jak jechalem to ze dwa razy szarpnal i tak, przygasly kontrolki a w zadadzie zielona ktora oznacza zasilanie gazem zmienila sie na pomaranczowa. A jaka instalacja to napisze konkrety pozniej, ale to nie jest zadna rewelacja bo nie jest to sekwencja, tylko najtansza z mozliwych bo nawet w moim aucie nie bylo innych opcji.
[ Dodano: 2011-08-11, 08:22 ]
Hej,
Reduktor, wielozawór Tomasetto
Przełącznik AC
Przewody Semperit.
Czy podać cos jeszcze?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Na benzynie jest jeszcze bardziej nierowny i wcale nie jest lepiej. Moge sprobowac pojezdzic dzien czy dwa ale to niewiele da..
[ Dodano: 2011-09-02, 20:30 ]
Witam. Powiem tak: wymieniłem kopułkę razem z palcem, świece (NGK) i dzisiaj tez przewoy (Beru) a mimo to auto nie chodzi równomiernie i dzisiaj znowu mi zgasło. Obroty pulsują np. po hamowaniu, kiedy stoje na skrzyzowaniu. Na benzynie jeszcze jestem w stanie to zrozumiec, bo gazownik twierdzil ze zmniejszyl doplyw powietrza, tak aby smigalo na gazie, no ale wlasnie na gazie mi zgasl. Czy myslicie ze jest to kwestia zwiekszenia dawki gazu, czystej regulacji, czy problem lezy gdzies glebiej?
Bardzo prosze o pomoc.
Witam. Powiem tak: wymieniłem kopułkę razem z palcem, świece (NGK) i dzisiaj tez przewoy (Beru) a mimo to auto nie chodzi równomiernie i dzisiaj znowu mi zgasło. Obroty pulsują np. po hamowaniu, kiedy stoje na skrzyzowaniu. Na benzynie jeszcze jestem w stanie to zrozumiec, bo gazownik twierdzil ze zmniejszyl doplyw powietrza, tak aby smigalo na gazie, no ale wlasnie na gazie mi zgasl. Czy myslicie ze jest to kwestia zwiekszenia dawki gazu, czystej regulacji, czy problem lezy gdzies glebiej?
Bardzo prosze o pomoc.
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Przytykanie dolotu przez gazownika to mi pachnie fuszerką straszliwą.neszko pisze:Na benzynie jest jeszcze bardziej nierowny i wcale nie jest lepiej. Moge sprobowac pojezdzic dzien czy dwa ale to niewiele da..
Bardzo prosze o pomoc.
Przedewszystkim doprowadź samochód do porządku na zasilaniu benzyną. Najlepiej usunąć tę zwężkę z dolotu. Gdy na Pb będzie śmigać dobrze to wtedy zabierz się za LPG, ale bez takich "innowacji".
A od czego zacząć? Od rozbierania i czyszczenia wszystkiego co się da, przy okazji sprawdzając szczelność, drożność, zużycie a przy składaniu dokładna regulacja. Niestety nie wiem nic o twoim silniku ani o tym jak jest sterowany to nie mogę się wypowiedzieć dokładniej.
[ Dodano: 2011-09-28, 17:12 ]
Teraz patrze że to post z zamierzchłej przeszłości.
Po takim czasie pewnie już wiesz coś więcej - co mu dolegało?
Witam, tez dosyc dlugo nie zagladalem bo brakowalo odpoweidzi. Pojechalem do gazownika aby zwiekszyl dawke gazu i od tego czasu bardzo sporadycznie pojawia sie falowanie obrotow. Co do benzyny to caly czas jest kicha, ale na benzynie tylko odpalam auto wiec jakos przezyje. Ale generalnie nie wiem czy moglbym na benzynie na dluzsza mete jezdzic.