Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głośniki - odseparowane do 300zł 165mm

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Głośniki - odseparowane do 300zł 165mm

Post autor: FranoF1 » 10 wrz 2007, 09:41

Witam wszystkich audi(o) maniaków :lol:

poszukuje głośników 165mm odseparowanych, na przód, chce wydąć max 300zł..
głośniki będą podłączone pod wzmacniacz...

co polecacie? chce osiągnąć miękki basik oraz czystą barwę...

Sinus Live? Hertz? PowerBass?

pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 17:06 przez FranoF1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 19:57

Jaki wzmacniacz? Jakie masz inne nagłośnienie? Tylko będziesz grał na przednich 16stkach? Jaka muzyka? Będzie/jest wygłuszenie drzwi?

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 10 wrz 2007, 20:24

na początek bedą 16stki... na końcu dopiero dojdzie sub...
muzyka... Techno, HiP HoP oraz Dance

wygłuszenie będzie później...

jakieś porady? linki?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 20:27

Franek, jeśli chcesz podłączać 16.5 cm głośniki pod wzmacniacz, to muszą być typowimi wooferami. Żadne zwykłe odseparowane helixy, hertze itp głośniczki.

Zwykłe, typowe, często montowane hertze, JBL, czy helixy radziłbym nie podłaczać pod wzmacniacz, ponieważ w zupełności wystarczy napędzanie radioodtwarzaczem. To nie są dużej mocy głośniki. Podłaczając je pod wzmacniacz ( tu jeszcze pytanie jaki, ale mysle, że nie badziewie voice crafta bez przetwornicy ) musisz je bardzo skręcać na wzmacniaczu, aby nie uszkodzić.

Do wzmacniacza polecałbym Ci głośniki tego typu
http://www.allegro.pl/item230760050_kic ... sklep.html

czy też

http://www.allegro.pl/item231240679_pho ... hifi_.html

Przy czym te pierwsze mieszczą się w budżecie i miałbym do nich większe zaufanie. Wystarczy na nie zerknąć, aby widzieć, że to typowy woofer. To przy dobrze wygłuszonych drzwiach, dobrych panelach i wzmacniaczu narobiłoby Ci huku.

Tweeterki dokup sobie oddzielnie i pamiętaj, tak jak pisałem wyżej. Zwykłe odseparowane 16stki to za mało, aby napędzać dodatkowym wzmacniaczem.

Mówiąc zwykłe, mam na myśli tego typu zestawiki http://www.allegro.pl/item231151252_sys ... _gwar.html

Wygłuszaj drzwi tradycyjnie, tak jak opisywane w tym dziale było wiele razy, przy czym tu zwróć większą uwagę na wszelkie luźne elementy. Musisz je obwinąć gąbką lub innym materiałem, przymocować i sprawić, aby nie brzęczały. Na to zwróć bardzo uwagę.

Przyznam, że wygłuszanie drzwi pod głośniki niskotonowe które napedzać się bedzie wzmacniaczem to dośc duże wyzwanie, ale dasz radę ;-) Dzwonienie prowadnic, rygli i innych elementów jest bardzo prawdopodobne przy złym wygłuszeniu i zabezpieczeniu.

UpDate:

Tu znalazłem w zestawie http://www.allegro.pl/item242331678_sin ... bass_.html

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 10 wrz 2007, 20:43

czyli wychodzi na to, że lepiej kupić Kick Bassy i osobno wysokotonówki, popularnie zwane Tweeterami :roll: :?:

ale czy nie będzie brakować czegoś po środku? to co np by wypełnił mid bass? :roll:

dalej myślę :-P

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 20:51

FranoF1 pisze:ale czy nie będzie brakować czegoś po środku? to co np by wypełnił mid bass?
Nie będzie. ten ostatni link masz w zestawie.

Poza tym zawsze możesz sobie ustawić więcej środka we wzmacniaczu czy tez radiu.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 10 wrz 2007, 20:55

Doc pisze:
FranoF1 pisze:ale czy nie będzie brakować czegoś po środku? to co np by wypełnił mid bass?
Nie będzie. ten ostatni link masz w zestawie.

Poza tym zawsze możesz sobie ustawić więcej środka we wzmacniaczu czy tez radiu.
...tak sie mu przyglądam i powiem, że interesuje mnie ten zestaw... pewnie musi nieźle po nogach dawać ;-)

dzieki Doc :-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 20:59

Doc pisze:Zwykłe, typowe, często montowane hertze, JBL, czy helixy radziłbym nie podłaczać pod wzmacniacz, ponieważ w zupełności wystarczy napędzanie radioodtwarzaczem
Doc pod radio to sobie możesz 10cm głośniczki podłączyć żadna 16stka dobrze nie rozwinie się pod samym radiem. Przykładowo głośniki mają 75W mocy a radio 17W i jak to ma dobrze zagrać. W cena 300zł brałbym zdecydowanie PowerBass S-6C.Mają one 70W więc tylko opcja z wzmacniaczem pod radio nawet ich nie podpinaj. Do tego koniecznie wygłuszenie matami dekarskimi lub miękkie app jeśli chcesz tanim kosztem. Wtedy uzyskasz coś basu a bez wygłuszenia to lipa będzie.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 21:04

AUDI_A6 pisze:Doc pod radio to sobie możesz 10cm głośniczki podłączyć żadna 16stka dobrze nie rozwinie się pod samym radiem.
Kolejny raz nie wiem skąd Ty czerpiesz ta wiedzę, ale szczerze radzę zmienić to źródło.

Zwykłego odseparowanego hertza 16 cm palisz wzmaczniaczem w 5 minut. Zaczyna charczeć i pierdzieć mało membrany nie porwie.

Zauważ jakie moce posiadają wzmaczniacze, jaki biora pobór/natężenie i co oddają w jakiej mocy.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 21:07

Doc pisze:Zwykłego odseparowanego hertza 16 cm palisz wzmaczniaczem w 5 minut. Zaczyna charczeć i pierdzieć mało membrany nie porwie.
oj doc doc.. te wiedzę biorę z realiów sam mam Hertza napędzanego 2x90W RMS i dostaje pod upie ostro. Przecież każdy system odseparowany jest napędzany wzmakiem, i to w profesjonalnych zestawach. Wzmacniacz musi dawać więcej mocy niż głośnik jej potrzebuje by dobrze to zagrało ale skoro twierdzisz swoje to poszperaj trochę po forach i sam po testuj w realiach jak to jest,

kapsel

Post autor: kapsel » 10 wrz 2007, 21:18

To ja sie pozwole nie zgodzic ;-)
Pytanie brzmialo "glosniki odseparowane do 300pln" ??
Typowy zestaw odseparowany(na zwrotnicy) i to w dodatku 165mm zagra bardzo ladnie na samym radyjku nawet sredniej klasy.Treba pamietac ,ze taki zestaw ma grac przede wszystkim czysto.Dzwiek ma byc czytelny,bas miekki ,nieuciazliwy.
Po co ci kick basy w przednich drzwiach jesli planujesz wzmaka i suba?
Taki zestaw odseparowany nawet na Hertzach czy helixach gra bardzo ladnie.Coprawda bas nie wciska w fotel ,ale daje o sobie znac ,jesli odpowiednio przygotujesz drzwi.
Podsumowujac (jesli nie ma byc tylko glosno):
-zestaw odseparowany przod pod radiem
-monoblok z subem w bagarzniku
-a optymalne wzmak 4kanaly (zmostkowany) + glosniki w drzwiach tylnych

Co na to Panowie specjalisci?
pzdr

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 21:35

kapsel pisze:-a optymalne wzmak 4kanaly (zmostkowany) + glosniki w drzwiach tylnych
beznadziejna opcja z tyłu nie montuje się głośnikó bo psują scenę. Dobra opcja z tym 4 kanałowym wzmakiem. Dwa kanały na przednie 16stki i dwa zmostkowane pod suba. ;-)
kapsel pisze:Po co ci kick basy w przednich drzwiach jeśli planujesz wzmaka i suba?
to jak wyobrażasz sobie dobre granie z samego suba i tweeterów bo ja niestety nie za bardzo to widzę. :-P Woofery ładnie dopełniają całą scenę. Sam maiłem swoje Hertze na samym radiu wysokiej klasy. I założyłem wzmaka i już nigdy nic nie podłącze pod radio bo różnica jets kolosalna. Na radiu to taka zwykła popierdziawka.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 21:40

AUDI_A6 pisze:oj doc doc.. te wiedzę biorę z realiów sam mam Hertza napędzanego 2x90W RMS i dostaje pod upie ostro.
To radzę zmienić wzmacniacz, lub skopac sprzedawcę.

Przykład: http://www.allegro.pl/item239812190_jbl ... atis_.html
ten wzmaczniacz przy 4 głosnikach 4 ohmowych uzyskuje moc rzędu 50W RMS na kazdy kanał. To mniej niz te Twoje 90 W RMS, zatem należy domniemywac, że masz wyjatkowego potwora w aucie, lub tez zmostkowałeś cały piecyk dla jednego hertza. I teraz dalej ...
Wzmacniacz taki ma bezpiecznik ok 30 amper, co daje nam mniej wiecej pobór rzędu 420W, zatem podobny pobór jak niżej ...

Wzmacniacz tego typu http://www.allegro.pl/item242784319_wzm ... ieku_.html ma ok 100 W na kanał przy 4 ohmach RMS i pobiera ok 500W z sieci.

Podłącz pod niego takiego hertza i zagraj na nim 5 minut uzyskując nawet połowę mocy wzmacniacza.

Zwykłe odseparowane głośniki 16 cm ewidentnie nadaja się do radioodtwarzaczy, a nie wzmacniaczy dużej mocy zaopatrzonych w przetwornicę. Do takich wzmacniaczny właśnie dlatego często stosuje się kondensatory. Nie dla zabawy, ale dla tego, że akumulator, który potrafi topić przy zwarciu bardzo grube przewody, ma siłę poruszyc rozrusznik i cały silnik spalinowy nie starcza do napędzania wzmaczniacza.

Mam nadzieję, że Cie uświadomiłem jak się do tego wszystkiego ma głośniczek typu hertz 16 cm z ceweczką na którym jest małe uzwojenie druciku 1/4mm i magnez pozwalający na rych membrany ok 0.8 mm.

Należy pamiętać, że moc RMS to moc ciągła, znamionowa i należy pamiętać, że pod duży wzmacniacz można podłączyć mały głośnik, zdjąć bass i słuchać delikatnie aby go nie uszkodzić.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 21:45

Jesteś pierwszy który mi wmawia że podłączanie zestawu odseparowanego bez wzmacniacza. Zajrzyj tam http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum72.html nie od dziś tam siedzę na tym forum i nikt jeszcze takiej praktyki jak ty nie stosował a tam amatorzy nie siedzą.
Według mnie wzmacniacz musi mieć co najmniej mocy RMS tyle co głośnik a najlepiej więcej i tego się trzymam.

[ Dodano: 2007-09-10, 21:48 ]
Doc pisze:o mniej niz te Twoje 90 W RMS, zatem należy domniemywac, że masz wyjatkowego potwora w aucie, lub tez zmostkowałeś cały piecyk dla jednego hertza
Nie mostkowałem jest to wzmacniacz który ma 2x90 w rms na 4 ohm.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 21:57

AUDI_A6, mówię Ci jak to realnie wygląda. Jeśli uzbroisz się w poważny wzmacniacz, a nie jakies głupoty, które na obudowie zawyżają moc przez kosmiczne napisy 1200RMS, spalisz raz dwa zwykłe 16 cm głośniczki.

Wiem to nie z teorii a z praktyki, wiem, bo napędzałem wzmacniaczem samochodowym posiadającym 30A bezpiecznik dwa 25 cm subniskotonowe, niemieckie, poteżne z wentylowaną cewką głośniki, dwa GDN tonsila 13 cm podłączone jako średniotonowe, dwa wysokotonowe, domowe kopułki tonsila 10cm i mało tego wszystkiego nie wyrwało z resorów.

W to miejsce jeśli podłączyłbyś taki głośniczek http://www.allegro.pl/item231052710_her ... ratis.html poszedłby dym z niego w mig.

Do tego mojego zestawu zastosowałem kondensator o pojemności prawie 2F i bardzo grybe przewody zasilające.
Po włączeniu silnika nie przygasały juz światła mijania w momentach poboru najwiekszego nateżenia przy głębokim basie.

Powiedz sam na zdrowy rozum. gdzie w to miejsce taki głośnik ?
Oczywiście podkreślam, że jeśli ktoś ma wzmacniacz shitowaty z ładnymi napisami to i słuchawek nie spali.

A co do elektrody to zdziwiłby sie ilu tam siedzi baranów - nie ujmując wąskiej grupie elektroników.

Ja nie twierdzę, że 16 cm głośników nie można napedzać wzmacniaczem dodatkowym, ale małym, odpowiednim lub - co jest najsensowniejsze - radioodtwarzaczem o wysokiej jak na 12V nie przetworzone - mocy.

Spójrz na to z jeszcze jednej strony na logikę.
Podłączasz taki głośnik jak wyżej pod dobre radio z mosfetem 50W. Ukręcasz gałki tak aby nie pojawiły sie jeszcze zniekształcenia i trzymasz taki głośnik w ręku. Ewidentnie widać, że membrana wychyla się do maksymalnych swoich wartości. Teraz wyobraź sobie jak byś temu głośnikowi dał 150 x większą moc nie ukręcając zupełnie basu ;-)

Oczywiście duży wzmacniacz mógłby dodać dynamiki i grając ciszej dać głębszy bas, ale z kolei ukręcając gałki poszedłby ten głośnik w niepamięć.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 22:07 przez Doc, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl