Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Ringi, obręcze, podświetlenie - Rezanko by Doc

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 11 wrz 2007, 00:45

Ja też miałem małe problemy z tymi oprawkami. Jeszcze na dodatek robiąc ostatnią żarówkę zgubiłęm gdzieś tą blaszkę od oprawki i trzeba było kąbinować. puki co wszytsko działa, chodź nie od razu działało. Fajnie to teraz w nocy wygląda. Zegary są czerwone a nie pomarańczowe.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 11 wrz 2007, 00:54

xavier pisze:aktualnie nei swieca u mnie 2 z 6 zarowek niestety
Może mam nadprzyrodzone zdolności ;-) U mnie wszystkie świeci i wszystko łączy.

Dupa żarówki musi wystawać od spodu ok pół, może jednego milimetra, po to aby głebiej weszła. Wówczas wąsy żarówki stają się bardzo długie na tyle, że można je nie tylko zagiąć do góry, ale również zagiąć na boki pod plastik. Nie ma bata, żeby nie łączyło.

Oczywiście dobre oprawki rozwiązują problem, tylko chętnie zobacze link do nich, jeśli ktoś ma to śmiało. Może sobie nawet kupię.

RaDeK86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: RaDeK86 » 11 wrz 2007, 01:48

Fajny tutek bardzo sie przyda jak bede chcial kiedys zmienic podswietlenie w swojej niuni narazie to musze zajac sie ringami i znalezc obrotek na jakims szrocie bo big ben za bardzo drazni... :-/

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 11 wrz 2007, 02:08

RaDeK86, a Cobra nie ma obrotka ? Nie możliwe, on śpi na zegarach ;-)

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 11 wrz 2007, 08:11

a masz Doc moze pomysł na moje zegary bo troszke za punktowo podswietlone.
orginalne żarówki, a tarcze panthaler wstawione w miejsce orginalnych ;-)

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 wrz 2007, 09:14

Witam.
Trochę się pobawiłem, pokombinowałem i już wiem :-D co jest grane jeśli chodzi o diody. Otóż są trzy rodzaje diod. 1. Świecące punktowo, mają standardowy kształt "łba" i w zasadzie dla naszych zastosowań odpadają. 2. Świecące lekko rozproszonym światłem, mają płaski "łepek". Do zegarów nie najlepiej się sprawdzają, ale do podświetlania przycisków i kontrolek jak najbardziej. Dają czyste w barwie światło (czerwone, zielone, niebieskie i żółte), nie grzeją się i nie przepalają. 3. Diody z płaskim łbem, który jest tak uformowany od środka (coś w rodzaju pryzmatu rozpraszającego), że światło jest maksymalnie rozproszone. Tzn. świeci intensywnie zarówno do przodu, jak i na boki. Niestety intensywność świecenia wszystkich trzech diod jest mniejsza niż 2W żarówek i w słoneczny dzień nie widać, że są zapalone, ale w pochmurny i deszczowy już jak najbardziej. Na regulację intensywności reagują podobnie jak zwykłe żarówki :-) .
Co do możliwości montażu, to te rozpraszające są rozprowadzane zarówno w oprawkach R5 (nie ma problemu z montażem, bo oprawka jest nieco głębsza i cokół diody głębiej wchodzi, więc wystaje prawie tyle samo co żarówka), jak i bez oprawek. Jednakże próba włożenia tejże diody do oprawki po żarówce kończy się tym, że dioda za mocno wystaje i trzeba dalej rezać (podobnie jak to miał Doc przy tych 2W żarówkach).
Co do kupna to szperając po necie trafiłem na jeden sklep, który sprzedaje diody rozpraszające już w oprawkach, niestety nie zapisałem adresu i link mi wcięło, ale jak tylko znajdę to wkleję tu linka.

xavier

Post autor: xavier » 11 wrz 2007, 09:40

Doc pisze:Wówczas wąsy żarówki stają się bardzo długie na tyle, że można je nie tylko zagiąć do góry, ale również zagiąć na boki pod plastik.
:shock: to chyba mielismy rozne zarowki, bo u mnie jesli zarowka zaczynala wystawac choc troszke za plastik, to wasy chowaly sie tak gleboko, ze nie bylo bate zeby je zagiac pod blaszke bo zwyczajnie nie starczalo ich :( tak cos czulem ze czyms te nasze zarowki lub oprawki musza sie roznic

Dziki -> na zdjeciu wyglada to wlasnie tak jakbys mial wstawione punktowe diody - trzeba chyba zmienic na rozpraszajace tak jak to zreferowal Danek lub na zwykle zarowki R5

Danek -> a moze to chodzi o te zarowki? http://www.allegro.pl/item242347427_ory ... anio_.html

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 wrz 2007, 11:03

xavier pisze:Danek -> a moze to chodzi o te zarowki? http://www.allegro.pl/ite...wka_tanio_.html
Tych akurat nie testowałem. Ale z opisu wynika, że te również rozpraszają światło. W tych, które ja mam, patrząc z boku widać wyraźnie jakby odwrócony stożek skierowany do wnętrza diody, chociaż czoło jest płaskie. Przez to światło jest emitowane do przodu i na boki. Jak widać na zdjęciach cokoły są nieco głębsze (o czym wspominałem) i diody siedzą wystarczająco głęboko, nie wystając więcej niż żarówka. Myślę, że te też swobodnie spełnią swoje zadanie. Jeśli zdjęcie widma jest autentyczne to na bank będą dobre.

xavier

Post autor: xavier » 11 wrz 2007, 11:12

Hmm jak nic lepszego nie znajde to kupie te diody rozpraszajace dla testu

BTW tutaj jest aukcja na oprawki do zarowek R5 - http://www.allegro.pl/item241626675_opr ... lecam.html
wyglada ze cokol powinien pasoswac, aczkolwiek nie wiadomo jak z glebokoscia siedzenia zarowki w tej oprawce ...

EDIT: a jeszzce co do tych zarowek ze stozkiem - sa to chyba te, tzw. "walcowe":

Obrazek
z aukcji http://www.allegro.pl/item243154745_zar ... y_itp.html
i z opisu wynika ze sa tez tu (z oprawkami) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=240817571 - czy na tych zdjeciach z widmem wyglada to wg Was ok zeby doswietlily tarcze? Wg mnie raczej tak...

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 wrz 2007, 11:56

O właśnie dokładnie takie diody. Ten stożek rozprasza światło na boki.

Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 11 wrz 2007, 21:01

Dzisiaj zamówiłem Alu ringi, :mrgreen: teraz tylko cierpliwie czekać :mrgreen:

szkodnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szkodnik » 11 wrz 2007, 21:48

xavier pisze:Ja tez zrobilem rezanko ala doc - obrecze super wygldaja, natomiast oswietlenie sprawilo mi troche problemu... mialem rozne rodzaje tych oprawek, i kurka nie w kazda sie udalo wmontowc ta zarowke. Poza tym troche to kiepski sposob zeby te wasy dotykaly na styk blaszek bo potrafia sie ruszyc na wyboju i przestac swiecic :) aktualnie nei swieca u mnie 2 z 6 zarowek niestety :( po dlugiej walce postanowilem, ze trza kupic po prostu odpowiednie do tych zarowek oprawki i tyle.

No i teraz poszukiwania czas zaczac :) Piwo dla tego kto znajdzie gdzie moge dostac takie wlsnie oprawki, coby pasowala bez rezania zarowka 1.2W i dalo sie wkrecic w miejsce oryginalnej oprawki! na moich widze ze produkuje je osram, maja opis 1.2W 12V - powinne gdzies byc dostepne ... zaczynasz szperac na allegro
tak jak i ty tez mam różnego rodzaju oprawki fuck!!! walczyłem ze 2 godziny nawet ojca zabrałem po godzinie do roboty! zostały mi jeszcze 2 zarowki do oprawienia, dodatkowo jutro przychodza RINGI . troche lipa z tymi oprawkami gdyz po podłaczeniu musze jeszcze dobrze podregulowac te blaszki, ale mysle ze do konca tygodnia skończe rezanie!!! ooooooobbbbbbyyyyyy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 11 wrz 2007, 22:40

Dziki pisze:a masz Doc moze pomysł na moje zegary bo troszke za punktowo podswietlone.
orginalne żarówki, a tarcze panthaler wstawione w miejsce orginalnych
Fatalnie. Wygląda jakby połowa zarowek się nie paliła. Nie mam pomysłu, bo nie znam tych tarcz i byc może to one robią, jeśli jestes pewien, że wszystkie żarówki się święcą. Nie podoba mi się niebieskie podświetlenie - ale to juz kwestia gustu, a o tym sie nie dyskutuje.
xavier pisze:to chyba mielismy rozne zarowki, bo u mnie jesli zarowka zaczynala wystawac choc troszke za plastik, to wasy chowaly sie tak gleboko,
Nie wiem, ale nie sądzę. Masz fotkę w pierwszym poście, a i sprzedawca ten sam. Nie wiem.
szkodnik pisze:tak jak i ty tez mam różnego rodzaju oprawki fuck!!! walczyłem ze 2 godziny nawet ojca zabrałem po godzinie do roboty! zostały mi jeszcze 2 zarowki do oprawienia,
Matko, chłopaki, co sie dzieje ? W jeden wieczór w domku zamontowałem 6 żarowek i ringi. :-)

Jeżdze sobie i świeci mi cały czas elegancko, wszystko, zegarek, obrotek, wszystko jak należy i nic się nie rozłączyło, a podkreslam, ze wale zawieszeniem po warszawskich torowiskach.

szkodnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szkodnik » 12 wrz 2007, 20:47

wszystko zamontowane (zarowki, ringi) wszystko wyglada zajebi..... jutro foty!!!

pozdrawiam

RaDeK86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: RaDeK86 » 12 wrz 2007, 22:57

Wrzyscy podswietlaja na czerwono hmm a moze tak na bialO? podswietlal ktos na taki kolor? jesli tak to prosilbym a jakies fotki :-P ciekawe jak sie prezentuje wlasnie na bialo :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl