[ 80 b4 1.9 tdi] mam zmieniony silnik z 2.8 v6 na 1.9 tdi...
[ 80 b4 1.9 tdi] mam zmieniony silnik z 2.8 v6 na 1.9 tdi...
Witam. kupilem audi 80 1.9 tdi. Auto ma przełozony silnik z 2.8 v6 na 1.9 TDI. Wszystko chodzi jak na razie dobrze. Silnik pracuje cicho (jak na diesla) i rowno. Sprezara swiszcze i niezle przyspiesza. Tylko ze mam obawy czy nie bylo jakichś przeszkód konstrukcyjnych do dokonania takiej przekladki i czy po pewnym czasie nie zacznie sie cos psuć ?? Czlowiek ktory to przelozyl jak mniemam zrobil to dla siebie i to chyba dosc dobrze o czym swiadcza fakty ze skrynie biegow, silnik, tłumik z kwasówki itd albo wstawil nowe albo z bardzo malym przebiegiem bo chodza b. dobrze Z karty pojazdow wynika ze kupil auto i odrazu przełozyl silnik po czym jezdzil 5 lat. Tak wiec czy nie ma technicznych przeszkod do takiej zamiany nie wliczając faktu ze to sie chyba nie opłaca ??
zwróć uwagę w jaki sposób zostało rozwiązane mocowanie silnika do pasa przedniego i ramy pomocniczej - V6 i R4 mocno się tym różnią - jeżeli to zostało wykonane na oryginalnych częściach, to nie ma się co martwić. Ciekawe, czy np. układ hamulcowy został oryginalny od 2.8 czy nie. W ogóle to interesująca przeróbka :mrgreen: