Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.6 TD RA] Słaby jak zimny.

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 02 wrz 2009, 16:29

Luzuje to znaczy ile obrotów? Bo wykonałem chyba ze dwa obroty zgodnie ze wskazówkami zegara (więc zawór powinien się wykręcać) i nic nie leciało. Wykręcać na wciśniętym czy na popuszczonym zaworze?

Obrazek

Zaznaczyłem skąd mi cieknie. Najprawdopodobniej stąd ale od strony silnika.

[ Dodano: 2009-09-02, 19:09 ]
Dobra, rozkręciłem filtr paliwa. Odkręciłem na jego dole zakrętkę i podstawiłem słoik. Na dnie słoika zrobił się delikatny osad plus 3 cienki 5cm kawałki trawy plus zwój brudu taki jak 5 gumowych o-ringów.
Jak się odpowietrza teraz ten filtr? Bo cały czas powietrze leci mi w przewodzie paliwowym.

Zgadnijcie jaka jest data produkcji filtra paliwa? 03. 1998r ;-)

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 02 wrz 2009, 22:32

trepek pisze:...
Jak się odpowietrza teraz ten filtr? Bo cały czas powietrze leci mi w przewodzie paliwowym.

Zgadnijcie jaka jest data produkcji filtra paliwa? 03. 1998r ;-)
Takiego filtr się nie odpowietrza tylko odrazu wymienia na nowy :shock: bo szkoda pompy.

Jak już kupisz nowy to zalewasz go do pełna paliwem i montujesz. Później odpalasz auto i gazujesz troche aż pompa zaciągnie samego paliwa z baku.

Awatar użytkownika
motowalus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motowalus » 02 wrz 2009, 22:40

nowy filtr paliwa kosztuje 30zl, takze lec jutro do sklepu ;-)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 03 wrz 2009, 16:59

Sam się odpowietrzył ;-) Fakt, wczoraj co nie co do niego paliwa wlałem przez tą trzecią śrubę na główce filtra, odpaliłem samochód, chwilkę pochodził. Dziś rano otworzyłem maskę i nacisnąłem zawór od spodu a filterek sam się pięknie odpowietrzył :-)

Co mi to może cieknąć z tej pompy... ktoś ma jakieś pomysł? Możliwe, że przyśpieszacz zapłonu?

[ Dodano: 2009-09-05, 23:50 ]
Wyczyściłem filtr paliwa i powiem Wam koledzy/koleżanki, że samochodzik chodzi nie do poznania :D Szczególnie poniżej 2000 obr/min.
Kiedyś lekkie wzniesienie, 3 bieg, pół gazu (oczywiście niskie obroty) a samochód jak muł... dzisiaj lekko dotknę gaz i czuć, że reaguje, zbiera się :-)

I jeszcze jedno pytanko mam - jak uruchomię silnik to ma obroty ~850-900 obr/min, jak pojeżdżę samochodem i dość mocno rozgrzeję silnik to obroty na biegu jałowym wynoszą lekko ponad 1000 obr/min. To normalne zachowanie tej jednostki napędowej?

Awatar użytkownika
mrozoo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrozoo » 06 wrz 2009, 23:25

mozliwe ze ci cieknie ten dekiel od przyspieszacza kata wtrysku, musialbys pompe wyjac i odkrecic go i kupic oring i uszczelnic, a co do obrotow to wydatek szczatkowy do regulacji.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 25 sie 2011, 19:07

trepek pisze:Powiem Ci, że nie ma żadnej różnicy, czy ciepły, czy zimny. Raz pali dosłownie na dotyk, raz po dwóch obrotach (wiesz: kszy, kszy, bruumm, brum, brum, brum ;-) ). Oczywiście pedał gazu nie jest naciskany ani ssanie podciągane.
Zauważyłem, że jak szybko poruszę pedałem gazu 3-4 razy to samochód z muła staje się normalny i już cały czas taki jest. Tak jakby coś się odtykało.
Co było przyczyną ... mam od jakiegoś czasu identyczny problem w swoim AAZ-cie (filtry nowe).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl