Jak co dzień przeglądając z rana portale informacyjne natrafiłem na coś takiego w onecie:
http://moto.onet.pl/1649243,1,nizsze-ob ... tml?node=3
Pisze tam, że "Kontroluj obroty silnika: Zmieniaj bieg na wyższy przy 2000 obr./min w silniku wysokoprężnym i przy 2400 obr./min w benzynowym. Redukuj biegi, gdy obroty spadają do ok. 1 000 obr./min."
Z drugiej strony czytałem kiedyś o zjawisku nazywanym PSJ (Poje**** Styl Jazdy), który jest opisany w punkcie 10 tego poradnika Jak jezdzić TDI
I bądź tu mądry. Jaki wy styl jazdy preferujecie swoimi dizelkami?
Obroty silnika wysokoprężnego
jeździ jak tobie się podoba , ja przeważnie zmieniam biegi 2100-2500 ale też do 3000-3500 na niskich obrotach nie ma co się bawić w to bo tylko marnuje się turbo , i od czasu do czasu przeciągnę tą swoją żeby przedmuchało wydechDreamer pisze:I bądź tu mądry. Jaki wy styl jazdy preferujecie swoimi dizelkami?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Na zapiekanie się są najwrażliwsze turbiny z zmienną geometrią. Na jakiejś stronie ktoś się żalił, że z tego powodu był ileśtam razy w serwisie. Tam mu nawet powiedzieli że ma przegonić auto od czasu do czasu ale on chce aby było dobrze przy max emeryt style i nowe auta są g... warte.
Ja zazwyczaj hamuje silnikiem aż na BC ustawionym na chwilowe spalanie nie zobaczę że skończył się cut-off. Bo jak się wyłączy cut-off to oszczędniej się toczyć na biegu jałowym (przynajmniej tak pokazuje BC).
Ja zazwyczaj hamuje silnikiem aż na BC ustawionym na chwilowe spalanie nie zobaczę że skończył się cut-off. Bo jak się wyłączy cut-off to oszczędniej się toczyć na biegu jałowym (przynajmniej tak pokazuje BC).
oj panowie 2000obr. to niewiem czy ci wogule zacznie turbo dobrze pompować!!!ja jeżdze już długo 1Z jakies 50tysiaków walnołem i niewiem ale śmiga wiadomo ze jak zimny to szkoda ale jak sie rozgrzeje to te 2500obr.to często miewa a jak mi śpieszno to nawet i ponad 3000obr. i jakoś nic się nie dzieje!!!