[80 B4] reflektory - czyszczenie odbłyśników
[80 B4] reflektory - czyszczenie odbłyśników
Mam takie pytanko, mianowicie jak można wyczyścić lustro reflektora (jak można go rozebrać) i czy to coś da? Wg mnie trochę za słabo świecą i zastanawiam się nad taką opcją, a na pewno nie chcę zakładać jakiś silnych żarówek które by mi stopiły lustra reflektorów. Może już ktoś próbował coś z tym fantem robić? (chętnie posłucham co, jak, gdzie i z jakim skutkiem). Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 16:22 przez WALUX, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
O ile wiem to sie da. Sam sie do tego zabieram. Przede wszytskim to tzreba wyjąć leflektor. 2 śróby od góry 2 od dołu, nie powinno być problemu. Klosz leflektora mocowany jest za pomocą takich metalowych spinek. Wystarczy je zdjąć i gotowe. Można czyścić. Tak to wygląda mniej więcej w teorii. Co do praktyki to zobaczymy. Może jutro się za to zabiorę.
dokladnie, zdejmujesz te metalowe spinki i szklo reflektora schodzi, (nie jest klejone) wted masz dobry dostep zeby przeczyscic,najlepiej benzyna ekstakcyjna i bardzo miekka szmatka, chyba ze okaze sie ze masz juz zniszczone odblsaki w reflektorze, wtedy mozna dac do regeneracji lustro i beda swiecily jak nowe
nie nie szkoło nie jest klejone... no chyba, że ktoś już wcześniej coś majstrował i nie udało mu sie uszczelnić reflektora
szkło najlepiej wyczyścić jakimś rozpuszczalnikiem i później płynem do szyb...tak co by nie zostawiło zacieków/śladów
p.s. jakbyś założył mocniejsze żarówki, to mógłby klosz pęknąć...jak nie teraz to najpóźniej w zimę...
pozdrawiam i przyjemnego pucowania
szkło najlepiej wyczyścić jakimś rozpuszczalnikiem i później płynem do szyb...tak co by nie zostawiło zacieków/śladów
p.s. jakbyś założył mocniejsze żarówki, to mógłby klosz pęknąć...jak nie teraz to najpóźniej w zimę...
pozdrawiam i przyjemnego pucowania
ja to robilem tak;
wyjalem swiatla chyaba nie musze opisywac
delikatnie pozdejmowalem te blaszki co trzymaja klosz
zdjalem klosz,odblysnik sie odkreca jakos plasikowe srubki dasz sobie rade
a teraz wazne:uwazaj zeby nie porysowac bardzo latwo to zrobic
ja nalewalem do jakiegos pojemnika czystej woddy dolewalem plynu ludwik i mylem klosz pod woda tarlem delikatnie reką[ale pod woda te czynnosci]i wtedy sie nic nie rysowal bo w inne sposoby to zostawaly rysy
ale oplaca sie myc zawsze cos pomaga chyba ze masz wypalone odblysniki nad zarowkami to nic nie pomoze krotkie swiatla beda juz slabe
a tak wogole to audi ma slabe swiatla w porownaniu do innych
trudno
wyjalem swiatla chyaba nie musze opisywac
delikatnie pozdejmowalem te blaszki co trzymaja klosz
zdjalem klosz,odblysnik sie odkreca jakos plasikowe srubki dasz sobie rade
a teraz wazne:uwazaj zeby nie porysowac bardzo latwo to zrobic
ja nalewalem do jakiegos pojemnika czystej woddy dolewalem plynu ludwik i mylem klosz pod woda tarlem delikatnie reką[ale pod woda te czynnosci]i wtedy sie nic nie rysowal bo w inne sposoby to zostawaly rysy
ale oplaca sie myc zawsze cos pomaga chyba ze masz wypalone odblysniki nad zarowkami to nic nie pomoze krotkie swiatla beda juz slabe
a tak wogole to audi ma slabe swiatla w porownaniu do innych
trudno
Uważaj bardzo przy tym czyszczeniu żebyś sobie odblaśnika nie zniszczył. Ja przy zmianie na światła zespolone chciałem je trochę przeczyścić i w jednym miejscu starłem warstwę chromu - czy co to jest. Nie robiłem tego wcale mocno tylko delikatną szmatką...
Do wody bałbym sie ich wkładać.
Na elektrodzie piszą o czyszczeniu i regeneracji: KLIK
No wlasnie trzeba troche uwazac,mi rowniez udalo sie zetrzec ta warstwe ,no ale pokrecilem sie troche po szrotach i wydlubalem jeszcze dobry reflektorczeki pisze:Uważaj bardzo przy tym czyszczeniu żebyś sobie odblaśnika nie zniszczył. Ja przy zmianie na światła zespolone chciałem je trochę przeczyścić i w jednym miejscu starłem warstwę chromu - czy co to jest. Nie robiłem tego wcale mocno tylko delikatną szmatką...
Ja rozbierałem całe lampy i robiłem czyszczene
Powiem że owiele lepiej widać po czyszczeniu granicę światło-cień co za tym idzie to mniej oślepiasz nadjeżdżających z przeciwka
Świecą lepiej - znaczna poprawa
Tylko uwaga ja lustro czysciłem mokrą szmatą , potem jak przeleciałem woskiem do karoserji to zaczą złazić chrom podczas polerowania , trzeba naprawdę uważać bo warstwa chromu jest cienka
Myślę że mydliny z ciepłą wodą są najlepsze i nie trzeć mocno bo zetrzesz chrom
[ Dodano: 2007-11-06, 16:00 ]
https://ssl.allegro.pl/item260536446_re ... owych.html
https://ssl.allegro.pl/item263299164_re ... wych_.html
Powiem że owiele lepiej widać po czyszczeniu granicę światło-cień co za tym idzie to mniej oślepiasz nadjeżdżających z przeciwka
Świecą lepiej - znaczna poprawa
Tylko uwaga ja lustro czysciłem mokrą szmatą , potem jak przeleciałem woskiem do karoserji to zaczą złazić chrom podczas polerowania , trzeba naprawdę uważać bo warstwa chromu jest cienka
Myślę że mydliny z ciepłą wodą są najlepsze i nie trzeć mocno bo zetrzesz chrom
[ Dodano: 2007-11-06, 16:00 ]
Linki do regeneracji światełhydrofox pisze:odblysnik jest juz zniszczony nad zarowka, stad moje pytanie czy mozna to jakos zregenerowac
https://ssl.allegro.pl/item260536446_re ... owych.html
https://ssl.allegro.pl/item263299164_re ... wych_.html