Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABT PB] szarpie na zimnym

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
superstar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ABT PB] szarpie na zimnym

Post autor: superstar » 05 wrz 2011, 13:37

Witam, mam problem z moim bolidem, otóż auto szarpie na zimnym silniku... jak się zagrzeje to jest OK. Jakieś sugestie ?
Aha, szukałem w szukajce, ale prawie każdy temat jest związany z LPG, silniczkiem krokowym i innymi duperszwancami od LPG, a ja mam tylko PB. Drugim objawem jest to iż spalanie jest lekko za duże ok 12litrów/100 przy spokojnej jeździe w pojedynkę...

I drugie pytanie, możliwym jest że stopień sprężania wyszedł mi: 10.,5; 10; 10; 10 ?

Awatar użytkownika
LeeOne
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LeeOne » 06 wrz 2011, 09:44

superstar pisze:I drugie pytanie, możliwym jest że stopień sprężania wyszedł mi: 10.,5; 10; 10; 10 ?
To nie jest stopień sprężania tylko ciśnienie jakie wytwarzają tłoki w komorze spalania sprężając powietrze. 10 Bar to jeszcze nie tragedia (7 min 12max). Jak wymienisz gumki na zaworach skoczy ci do 11,5.

Co do szarpania zacznij od niebieskiego czujnika, sprawdź szczelność dolotu - zwłaszcza podstawę przepustnicy, ciśnienie jakie podaje pompa paliwa - powinna podawać ponad 1 Bar.

Silniczek krokowy (nastawnik przepustnicy) jest w ABT przy przepustnicy nie trzeba mieć LPG żeby go mieć.
Tak naprawdę w LPG jest atturator błędnie nazywany też silniczkiem krokowym.

superstar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: superstar » 06 wrz 2011, 16:04

Ok dzięki, niebieski czujnik ( rozumiem że to ten od temperatury) sprawdzony omomierzem i raczej działa poprawnie, a tak na marginesie co on może mieć do tego ? czy jest odpowiedzialny za otwieranie obiegu ? jakby był zepsuty to silnik cały czas by chodził na ssaniu ? podstawa przepustnicy jest OK, funkiel nówka nie śmigana :) Co do ciśnienia pompy, hmm jakby była walnięta to nie powinno zrywać nim nawet na ciepłym ? bo rozumiem ze jeśli za słabe ciśnienie to by po prostu za mało paliwa dostawało autko ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl