Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1,8 RU + lpg] Od czego te czujniki?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
mumin87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mumin87 » 06 wrz 2011, 10:38

mam dziś dzień wolny podjade do elektryka samochodowego i podpytam no i odłaczę kabelek zrobię jeszcze fote tych wiązek może wy zauważycie

No wiec tak zrobiłem foty i widac że kabel został przerwany lub odciety od wtyczki ma ten sam kolor foto numer 1

Obrazek

na gumowej wtyczce są oznaczenia audi nie wiem niestety co znaczą

Obrazek

czujnik najprawdopodobniej jest od temp ponieważ ma oznaczenia temp. 120 i 130c max

Obrazek

Dolny czujnik jest niebieski chyba od wody?

Obrazek

i ten czujnik górny od temp. na pewno był podłączony na 2 piny bo w środku jest druga zworka z kawałkiem drucika, tylko mimo braku podłączenia temp. wyświetla sie na zegarze prawidłowo
Obrazek

Awatar użytkownika
davidpolska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: davidpolska » 06 wrz 2011, 19:52

kolego mozesz mieć to np do automatycznego ssania albo podgrzewacza paliwa;

mumin87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mumin87 » 07 wrz 2011, 01:55

ssanie jest ręczne, nie zauważyłem zmian podczas pracy silnika jak podłączyłem te kabel ale skoro tak miało być to niech będzie

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 07 wrz 2011, 08:53

Że też nie pomyślałem .
Dzisiaj zrobię próbę u siebie . Najpierw odepnę jeden kabel . Jak temperatura będzie szła normalnie do góry , to zerwę i ten drugi . I zobaczymy .
Może to wszystko pic na wodę ?? , i tylko po to żeby wyglądało że to taka niby elektronika .
Ale chyba nieee.

mumin87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mumin87 » 07 wrz 2011, 09:55

kolego powiem ci szczerze ze nie wiem czy pic na wodę ale u mnie nic się nie działo możne ktoś u mnie narobił zbędnej rzeźby i jest teraz problem

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 07 wrz 2011, 23:38

Słowo się rzekło i działanie czujnika przekazującego temp . wody do kabiny sprawdzone w różnych konfiguracjach . Jest tak :
1 ) Wypinam 1 przewód ( ten od strony silnika ) i nic się nie dzieje . Temperatura podczas jazdy wzrasta normalnie , tak jak przed odpięciem . Dochodzi do 85 stopni i koniec . Tak jest od lat .
Następnie z ciekawości podpinam próbówkę . Jeden koniec do fazy akumulatora , a drugi do tego odpiętego kabelka . Żaróweczka świeci . Stąd wniosek , że ten przewód jest masą .

2 ) Robię zamianę i i ten kabelek wsadzam tam gdzie był , a zdejmuję ten sąsiedni ( drugi od silnika ) i się DZIEJE . Temperatura w kabinie stoi na zero i nie wzrasta .
Również z ciekawości podpinam próbówkę do fazy akumulatora a drugim końcem do tego właśnie przewodu . Żaróweczka świeci ale INACZEJ , tylko się żarzy . Coś przeszkadza prądowi i go pochłania .
Ale tymi sprawami zajmują się i je rozpracowują elektrycy . Ja tylko już wiem na 200% , że ten czujnik jest od temp . płynu w kabinie .

Dawniej wybitnym specem od tych spraw był COBRA .
Nie pokazuje się jedna od dawna i o ile pamiętam poszedł w wykształciuchy i nie zawraca sobie gitary prostem pospulstfem .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl