Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8S NE] Wymiana oleju, chmury niebieskiego dymu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8S NE] Wymiana oleju, chmury niebieskiego dymu

Post autor: gumis2007 » 05 wrz 2011, 17:39

Witam. Wkrótce będę wymieniał olej. Dotychczas jeżdżę i było jeżdżone na Lotosie mineralnym. Silnik bierze dużo oleju(1L na około 1300km) i martwię się czy nie będę musiał naprawiać głowicy. Zauważyłem lekki wyciek przez uszczelkę, ale ją wymienię i zobaczę jak wtedy będzie pobierał. Samochód na pierwszym biegu i dosyć energicznym ruszaniu zostawia za sobą chmurę niebieskiego dymu, co radzicie żebym zrobił? Kolega doradził żebym wlał jakiegoś doktora czy cosik takiego - o co z tym chodzi? Czy zmiana na olej syntetyczny coś zmieni, jaki konkretnie byście mi zalecili? Mój silnik to 1.8S NE(Benzyna + LPG)

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 05 wrz 2011, 18:33

Nie lej żadnego doktora, na dłuższą metę to nic nie da. Co do takiego spalania oleju to ja bym się zainteresował uszczelniaczami zaworowymi i sprawdził kompresję na cylindrach, bo to też może być wina pierścieni tłokowych.

gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gumis2007 » 06 wrz 2011, 16:45

mhm, czyli jednak będzie trzeba tam zajrzeć. A jaki byś proponował olej? Zmieniać czy pozostać przy tym co jestem?

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 06 wrz 2011, 17:33

Kolego ja mam tak samo. A powiedz mi, czy dymi na niebiesko przy ruszaniu jak jest zimny silniki czy rozgrzany?
Ja zauważyłem, że jak jeźdżę na krótkich odcinkach, gdzie silnik nie ma się za bardzo jak rozgrzać to oleju mi nie wiele ubywa. Natomiast jak jeźdżę trochę dalej i wskazówka jest na 90`C to dymi na niebiesko i muszę uzupełniać poziom oleju co 700-800km bo z połowy bagnetu (wskaźnikowego wytłoczenia) schodzi na minimum.

[ Dodano: 2011-09-06, 16:35 ]
gumis2007 pisze:mhm, czyli jednak będzie trzeba tam zajrzeć. A jaki byś proponował olej? Zmieniać czy pozostać przy tym co jestem?
W przypadku remontu samej głowicy zostań lepiej przy olejach typu SAE 15W40, tylko jakieś dobrej marki. Tym bardziej jeśli zimą trzymasz auto w garażu to można jeździć na minerale. Jeśli natomiast auto stoi pod chmurką, a Ty jeździsz regularnie zimą to spróbowałbym przejść na półsyntetyk 10W40 itp.

gumis2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gumis2007 » 06 wrz 2011, 23:29

Dymi na niebiesko przy ruszaniu nawet jak jest rozgrzany... Jestem laikiem w dziedzinie motoryzacji podaj mi proszę dobrej marki oleje. Czy silnik po zmianie nie będzie "rzygał"?

Mytek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mytek » 07 wrz 2011, 13:55

Witam temat dla mnie- podpinam się
Mam ten sam silnik co w temacie też bierze olej ale nie tak dużo ostatnio zauważyłem , że srubki od pokrywy silnika są luźne- dokręciłem delikatnie zobaczymy czy to była współwinami.
U mnie tylko przy odpalaniu czasem sobie chmurę puści (odpalam na Lpg oprócz zimy i puźnej jesieni)
ps. orientuje się ktoś czy można wymienić sam filtr oleju (przed dolewką) i czy smarować tylko uszczelkę czy wlewać do środka filtra troche oleju ?

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Silnik:

Post autor: Patrique » 07 wrz 2011, 16:49

Mytek pisze:ps. orientuje się ktoś czy można wymienić sam filtr oleju (przed dolewką) i czy smarować tylko uszczelkę czy wlewać do środka filtra troche oleju ?
Z tego co wiem to można śmiało lać do filtra, dzięki temu smarowanie będzie praktycznie od razu po uruchomieniu silnika.
Uszczelkę filtra oleju też należy smarować olejem bo inaczej przy następnej wymianie będziemy mieli trudności z jego odkręceniem <ok> .

Co do tego, że rano auto zakopci na niebiesko, to jest to dość częsty objaw zużytych uszczelniaczy zaworowych.

Mytek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mytek » 08 wrz 2011, 12:22

Patrique, dzięki dobrze wiedzieć .
Z tymi uszczelniaczami to też tak przeczuwałem ale chciałem mieć pewność.
Koledzy co jaki czas lub co ile km należy wymieniać uszczelkę pokrywy silnika (klawiatury)

amath
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: amath » 08 wrz 2011, 13:03

chyba nie ma limitu km na uszczelce klawiatury :-P po prostu jeśli nie cieknie to się nie wymienia :-) a i jeśli planujesz wymianę to zainwestuj w gumowo-stalową, z własnego doświadczenia wiem że korkowa jest do bani

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Silnik:

Post autor: Patrique » 08 wrz 2011, 16:16

amath pisze:...z własnego doświadczenia wiem że korkowa jest do bani
Nie prawda :-P . Jeśli powierzchnie głowicy (od strony pokrywy rozrządu) dobrze wyszlifujesz drobnoziarnistym papierem ściernym, to olej nie ma prawa wyciekać. Pod warunkiem oczywiście, że mamy prostą pokrywę rozrządu. Ważny jest także właściwy moment dokręcenia śrub montażowych, a także żeby dać podkładki sprężynowe pod nakrętki szpilek.

Mytek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mytek » 09 wrz 2011, 10:37

więc zdania są podzielone widzę . Na razie jeszcze nie wymieniam bo dokręciłem delikatnie i zobaczymy co będzie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl