Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

1.8S NE(?) Czujnik temperatury audi 80 B3 1.8S

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Melonires
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

1.8S NE(?) Czujnik temperatury audi 80 B3 1.8S

Post autor: Melonires » 21 wrz 2011, 22:55

witam !
Czy mam na pewno Silnik NE nie jestem pewien na naklejce w bagazniku jest napisane NE ale w książce o audi KEIHIN II ktorego mam występuje tylko RU i SF
Wiec na początku nie wpisywałem w temacie tych danych ale jak trzeba to trzeba. ;)

Mam probem ze wskazaniami temperatury cieczy chłodzącej.
nie wiem czy to wina czujnika czy czegoś innego, może ktos mial podobny problem.
Chodzi o czujnik który jest od spodu w metalowym krucccu cieczy chłodzącej.
Oryginalnie byl 049 919 501E made in Luxenburg biały na dwa piny na klucz 22mm, teraz w sklepach nie dostępny jest ten czujnik i został zastąpiony nowa wersją z literką B.
na czujniku z literka B po uruchomieniu silnika wskakuje kontrolka z wykrzyknikiem czyli przegrzanie a wskazówka termometru ani drgnie.
Jak założę stary czujnik to wskazówka leci do końca a po uruchomieniu spada do zera a kontrolka nie miga.
Nie wiem co jest z tym wszystkim, czy literka B i E to az taka różnica? w sklepie mówili ze to bez różnicy.
jak zewrę przewody wchodzące do czujnika to wskazówka leci do 120 stopni ale nie do końca (koniec jest na 140 stopniach).
przewody sa trochę w środku zaśniedziałe moze to dlatego, może stawiają jakiś opór .
może ktoś wie jaka rezystancje ma ten czujnik?????
pozdrawiam
Marek

24.09.11
Dodam ze silnik mechanicznie jest sprawny i nic sie nie przegrzewa, jest to usterka wylacznie elektryczna.
dzis bylo okolo 10 stopni na dworzu odpalilem i kontrolka z wykrzyknikiem odrazu zaczela pulsowac.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, 11:35 przez Melonires, łącznie zmieniany 2 razy.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 21 wrz 2011, 23:13

_uwaga

Awatar użytkownika
Melonires
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Melonires » 28 paź 2011, 14:08

Juz problem naprawiony
Postanowiłem zamienić piny (wsuwki) na czujniku i zaczęło działać ;)
Czyli obudowa to wspólne wyjscie dwóch termistorów a piny to wyjscia dwoch termistorow, jednego od kontrolki i drugiego od wskaznika temp.
Ale wypinałem i wpinałem ten czujnik około 10 razy i za kazdym razem zle (!) niebywałe jakis niefart.
Nawet odpiąłem przewody od czujnika, wziąłem ze sklepu nowy czujnik, podpiąlem i sprawdziłem na desce czy coś sie zmieniło i oczywiście nic sie nie zmieniło bo miałem takie szczęście ze odwrotnie go podpiąłem ;)
Moze komuś to na przyszłość sie przyda ta informacja.
Ja teraz muszę jeszcze wymienić podgrzewacz wstępny, regulator napięcia i podstawę gaźnika.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl