witam !
Czy mam na pewno Silnik NE nie jestem pewien na naklejce w bagazniku jest napisane NE ale w książce o audi KEIHIN II ktorego mam występuje tylko RU i SF
Wiec na początku nie wpisywałem w temacie tych danych ale jak trzeba to trzeba.
Mam probem ze wskazaniami temperatury cieczy chłodzącej.
nie wiem czy to wina czujnika czy czegoś innego, może ktos mial podobny problem.
Chodzi o czujnik który jest od spodu w metalowym krucccu cieczy chłodzącej.
Oryginalnie byl 049 919 501E made in Luxenburg biały na dwa piny na klucz 22mm, teraz w sklepach nie dostępny jest ten czujnik i został zastąpiony nowa wersją z literką B.
na czujniku z literka B po uruchomieniu silnika wskakuje kontrolka z wykrzyknikiem czyli przegrzanie a wskazówka termometru ani drgnie.
Jak założę stary czujnik to wskazówka leci do końca a po uruchomieniu spada do zera a kontrolka nie miga.
Nie wiem co jest z tym wszystkim, czy literka B i E to az taka różnica? w sklepie mówili ze to bez różnicy.
jak zewrę przewody wchodzące do czujnika to wskazówka leci do 120 stopni ale nie do końca (koniec jest na 140 stopniach).
przewody sa trochę w środku zaśniedziałe moze to dlatego, może stawiają jakiś opór .
może ktoś wie jaka rezystancje ma ten czujnik?????
pozdrawiam
Marek
24.09.11
Dodam ze silnik mechanicznie jest sprawny i nic sie nie przegrzewa, jest to usterka wylacznie elektryczna.
dzis bylo okolo 10 stopni na dworzu odpalilem i kontrolka z wykrzyknikiem odrazu zaczela pulsowac.
1.8S NE(?) Czujnik temperatury audi 80 B3 1.8S
- Melonires
- Forum Audi 80
- Kontakt:
1.8S NE(?) Czujnik temperatury audi 80 B3 1.8S
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, 11:35 przez Melonires, łącznie zmieniany 2 razy.
- Melonires
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Juz problem naprawiony
Postanowiłem zamienić piny (wsuwki) na czujniku i zaczęło działać
Czyli obudowa to wspólne wyjscie dwóch termistorów a piny to wyjscia dwoch termistorow, jednego od kontrolki i drugiego od wskaznika temp.
Ale wypinałem i wpinałem ten czujnik około 10 razy i za kazdym razem zle (!) niebywałe jakis niefart.
Nawet odpiąłem przewody od czujnika, wziąłem ze sklepu nowy czujnik, podpiąlem i sprawdziłem na desce czy coś sie zmieniło i oczywiście nic sie nie zmieniło bo miałem takie szczęście ze odwrotnie go podpiąłem
Moze komuś to na przyszłość sie przyda ta informacja.
Ja teraz muszę jeszcze wymienić podgrzewacz wstępny, regulator napięcia i podstawę gaźnika.
Pozdrawiam
Postanowiłem zamienić piny (wsuwki) na czujniku i zaczęło działać
Czyli obudowa to wspólne wyjscie dwóch termistorów a piny to wyjscia dwoch termistorow, jednego od kontrolki i drugiego od wskaznika temp.
Ale wypinałem i wpinałem ten czujnik około 10 razy i za kazdym razem zle (!) niebywałe jakis niefart.
Nawet odpiąłem przewody od czujnika, wziąłem ze sklepu nowy czujnik, podpiąlem i sprawdziłem na desce czy coś sie zmieniło i oczywiście nic sie nie zmieniło bo miałem takie szczęście ze odwrotnie go podpiąłem
Moze komuś to na przyszłość sie przyda ta informacja.
Ja teraz muszę jeszcze wymienić podgrzewacz wstępny, regulator napięcia i podstawę gaźnika.
Pozdrawiam