Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 abt] Coś huczy podczas jazdy

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Awatar użytkownika
tomastepa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomastepa » 28 sie 2011, 10:21

Niestety jeśli skrzynia huczy to wymiana oleju nic nie da.
Jeśli poziom oleju jest ok to jedyne co można ewentualnie zrobić do dolać jakiegoś uszlachetniacza do wysłużonych przekładni.
W 50% przypadków pomaga. Myślę że warto gdyż może przedłużyć żywot skrzyni o rok a w tym czasie nazbieramy na zmianę skrzyni.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 28 sie 2011, 10:35

Dzięki, czyli będę się rozglądał za drugą skrzynią!

andrzejaudi

Post autor: andrzejaudi » 04 wrz 2011, 22:56

WITAM
JA POSIADAM AUDI B4 SILNIK 2.0 BEZYNA. MAM DZIWNE HUCZENIE Z PRZODU OD STRONY PASARZERA . NIE WIEM CO TO JEST. WYDAWAŁO MI SIE ZE KRZYWA TARCZA WIEC WYMIENIŁEM OBIE NA NOWE I KLOCKI TEŻ A TO NIE BYŁO TO WIEC ŁORZYSKA NA AMORTYZATORACH OBU WYMIENIŁEM I TEŻ NIE POMOGŁO. PRAWY WACHACZ WYMIENIŁEM NA NOWY I TEŻ NIC NIE DAŁO CHCIAŁEM WYMIENIĆ ŁORZYSKA W KOŁACH ALE TO NIE MA SESU BO MAM WSZYSTKIE NOWE. SKRZYNIA BIEGÓW CHODZI ELEGANCKO. JESTEM MECHANIKIEM SAMOCHODOWYM ALE Z TAKĄ ZAGATKĄ SIE JESZCZE NIE SPOTKAŁEM . DZWIEK JES TYLKO JAK AUTO JEST W RUCHU NAWED NA LUZIE. POMURZCIE.

Kolego nie pisz z włączonym Caps Lock'iem, popraw to oraz pisownię wyrazów.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2011, 00:36 przez andrzejaudi, łącznie zmieniany 1 raz.

mikuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mikuś » 04 wrz 2011, 23:03

może opona wydaje taki dźwięk zmień to koło z tylnym

jack25

Post autor: jack25 » 04 wrz 2011, 23:20

Kolega mikuś ma racje to mogą być opony,w zależności od bieżnika i nawierzchni to mogą huczeć. Ale jeżeli to tylko z jednej strony to też może być to łożysko które wymieniłeś na nowe, a nowe nie znaczy dobre, teraz już nie robią takich części jak kiedyś... :-(

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 05 wrz 2011, 12:28

andrzejaudi pisze:TO WIEC ŁORZYSKA NA AMORTYZATORACH OBU WYMIENIŁEM I TEŻ NIE POMOGŁO. PRAWY WACHACZ WYMIENIŁEM NA NOWY I TEŻ NIC NIE DAŁO
te elementy nie powodują huczenia; także nic dziwnego, że po ich wymianie nie jest lepiej.

andrzejaudi, , zmień koła z przodu na tył i zobacz czy dalej będzie huczeć. Jeżeli to nie pomoże to podnieś auto i pokręć każdym kołem być może usłyszysz niepokojące dzwięki.

andrzejaudi

Post autor: andrzejaudi » 05 wrz 2011, 22:02

Dzięki , sprawdzę koła i jak to nic nie da to wymienię łożysko i się odezwę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tomiko9
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Tomiko9 » 06 wrz 2011, 00:09

andrzejaudi pisze:Dzięki , sprawdzę koła i jak to nic nie da to wymienię łożysko i się odezwę :mrgreen:
Andrzej,jeśli to nie opona to obstawiałbym łożysko,sam ostatnio zmieniałem 3 tygodniowe na kolejne nowe,bo jakieś feralne się mi trafiło,ale jak ściągnąłem piastę to od razu było po stożkach widać pęknięcia,nawet ze dwa się rozsypały,a miały tylko 3 tygodnie,więc obadaj ich sprawę,potem z wyczuciem dokręć jak dobre <piwo>

emil90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: emil90 » 23 wrz 2011, 15:48

Mam nieco podobny problem co gobi2802 czyli słychać huczenie od ok 20km/h i wraz z prędkością coraz głośniej przy 100km/h muszę włączyć głośno radio żeby przeżyć. Auto kupiłem miesiąc temu i nie było żadnego problemu w pewnym momencie zaczęło huczeć pomyślałem że to pewnie łożysko w lewym przednim kole, ale jeździłem tak z tydzień wybrałem się na szutry do lasu i teraz jest już bardzo głośno, co ciekawe skręcając w prawo wycisza się to huczenie. Dziś sprawdzałem wszystkie koła czy to któreś z łożysk ( zakręciłem kołami w powietrzu i nic niepokojącego nie było słychać) czy to wina mechanizmu różnicowego?:/
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 11:44 przez emil90, łącznie zmieniany 1 raz.

kolczu

Post autor: kolczu » 23 wrz 2011, 16:47

Skręć kola na maxa w lewo lub w prawo i rusz gwałtownie (nie ze zrywu). Zobacz czy ci nie strzela przegub

emil90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: emil90 » 23 wrz 2011, 17:09

Sprawdziłem, ale nic nie słychać żeby przegub strzelał. Dodam że mam napęd quattro.

Awatar użytkownika
gryfi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gryfi » 23 wrz 2011, 23:00

ja zacząłbym od sprawdzenia opon bo bardzo wiele przypadków takiego właśnie hałasu jest od wyząbkowanych opon.
Najlepiej mienić koła od kogoś na chwilę i wszystko jasne -jak przestanie to wina oponek.

andrzejaudi

Post autor: andrzejaudi » 25 wrz 2011, 13:37

Witam.
Mój problem huczenia to było łożysko :) było nowe wymieniane na nowe, te pierwsze było dwa razy zakładane bo mechanik założył odwrotnie i kiedy nie mug włożyć piasty to sie zorietował. różnica jest ok 2 mn. A nowe łożysko dwa razy wkładane już huczy, szczela i to własnie od 20 km/h. wszystko sie okazało przy wymianie i teraz jest cisza , narescie :)
BARDZO JESTEM WAM WDZIĘCZNY ZA CENNE RADY !!!
Jak to mówią AUDI to nie kobieta o AUDI trzeba dbać :) POZDRAWIAM !

emil90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: emil90 » 02 paź 2011, 18:50

Pojechałem do warsztatu gdzie mogli podnieść wszystkie 4 koła do góry i po rozpędzeniu okazało się że to łożysko w lewym przednim kole.
Pozdrawiam.

skibi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skibi » 05 paź 2011, 12:06

Witam
Mój problem polega na tym, iż podczas jazdy w granicach od 50 - 110 coś buczy tj(bubububu). Jest to pulsacyjne. Z początku myślałem że może łożyska padają ale pojechałem do mechanika i wszytko ok. Łożyska dobre. Skrzynia wydaje się wporządku biegi wchodzą gładko bez problemów, nic nie szarpie. Olej w skrzyni jest. Nic nie strzela podczas jazdy. A ja nie wiem co to może być. Po przekroczeniu 100 km na godzinę jest ciszej. Czy to mogą być opony, które emitują taki dźwięk. Mam dębice furio i różne są opinie na ich temat. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl