Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] słabo świecąca wskazówka licznika prędkości

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antares2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wiesław

[B4 1Z] słabo świecąca wskazówka licznika prędkości

Post autor: antares2000 » 07 paź 2011, 03:43

Witam, kolegów i koleżanki...
mam taki problem, że po wymianie spalonych żaróweczek w moim liczniku VDO zaczęła slabiej świecić wskazówka prędkościomierza oraz dużo slabiej są podświetlone liczniki kilometrów.. czy ktoś może wie co jest tego przyczyną? dodam, że na plytce drukowanej (tej głównej) wszystkie luty i ścieżki posprawdzalem są OK, płytki samego prędkościomierza jeszcze nie przeglądałem bo nie mogłem sobie poradzić ze zdjęciem wskazowki... moje pytanie jest też takie, czy w samym liczniku prędkości oprocz dwóch żaroweczek podświetlających tarczę które znajdują się na glownej plycie drukowanej są lub jest jakieś dodatkowe oddzielne podświetlenie wskazówki i licznikow kilometrów? wskazowka obrotomierza świeci o wiele mocniej i jest w nocy b.dobrze widoczna czego nie mogę powiedzieć o wskazowce prędkości... no sami ocencie

Obrazek Obrazek Obrazek

prosze pomóżcie bo mimo że jestem elektrykiem-elektronikiem z zawodu to nie mogę rozgryźć trgo problemu...

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 09 paź 2011, 20:44

Zobacz w samym liczniki jak wygląda plastik światło przewodzący przy wejściu żarówek potrafią się stopić zaczernić żółknięć przez złe wkładane żarówki (1,2w) a często ludzie wkładają 2w i temperatura robi swoje i światło nie dociera w takiej ilości jak powinno.

Awatar użytkownika
antares2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antares2000 » 10 paź 2011, 06:29

Jarewa ok, sprawdzę jeszcze ale wydaje mi się że jesliby tak było jak piszesz (nadtopienie lub zaczernienie) to wszystko łącznie z cyferblatem świeciloby ciemniej.. no nie wiem, dobrze myślę?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 10 paź 2011, 19:26

Dobrze myślisz zobacz po zdjęciach widać podświetlenie 80 180 jest jaśniejsze od 20 220 czyli już trochę mniej (chyba że to tylko na zdjęciu tak widać) ale generalnie ten plastik przekazuje na plastik wskazówki .

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 10 paź 2011, 20:50

sprawdzić moc wszystkich żarówek. Niektóre sztuki potrzebują wiekszej mocy, by móc podświetlić większą powierzchnię lub bardziej oddaloną, dlatego czasami we własnym zakresie warto zwiększyć moc na 2W - taka żarówka nie powinna niczemu przeszkadzać. Sam ma załozone 2W + kapturki i nic złego sie nie ma prawa się dziać.

Nadmieniam że dostepne są żarówki 1,2; 1,1 i 2W

Awatar użytkownika
antares2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antares2000 » 11 paź 2011, 00:24

cobra dzieki za trafną sugestie, o tym nie pomyslałem dam zaróweczki 2W... ale jesli mozesz to proszę uścislij o jakich kapturkach pisaleś? szczerze to nie wiem o co chodzi...

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 11 paź 2011, 20:40

Jest coś takiego jak rozproszenie ciepła, nie jeden już licznik, czujnik widziałem uwalony przez złe wkładana żarówki, skoro producent zaleca i dał 1,2W to musi coś w tym być. Po drugie nie wytrzyma przy 2W potencjometr. Owszem jeżeli robimy krótkie odcinki nic się nie stanie bo nie zdąży się nagrzać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl